Régió

Tájházat szeretnének létesíteni Bátorkeszin

Tájház létesítéséért július elején gyűjtést indított a Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás. A település történelmének kutatása, tárgyi és egyéb emlékeinek gyűjtése, a hagyományok őrzése és ápolása céljából megalakult társulás már a kezdetekkor feladatul tűzte ki egy tájház létrehozását is.
V. Krasznica Melitta

2016. július 22. 16:36

„Az elmúlt két évben nagyon sok használati tárgyat, bútort, fényképet sikerült összegyűjtenünk, amelyeket most három helyen raktározunk – mondta Zsok Gizella, a társulás elnöke. – Ezekből hét-nyolc kiállítást szerveztünk már, például a szőlőművelés és -feldolgozás, esküvő és lakodalom, gyerekjátékok, a falu helytörténete, színjátszásának története témakörökben. Valamennyi időszaki kiállítás volt, a bemutatott tárgyak egy része visszakerült tulajdonosához, de nagyon sokan eleve nekünk ajándékozták ezeket a kincseket, amelyeket meglátásom szerint a tizenkettedik órában sikerült összegyűjtenünk. Éppen ezért szeretnénk állandó, méltó helyet találni számukra.”

A gyűjtés több formában folyik, egyrészt számlaszámot nyitottak erre a célra, ahová a pénzadományokat várják (Poštová banka a. s., IBAN 95 6500 000000 0020559055), másrészt vályogtéglajegyeket bocsátottak ki, jótékonysági kulturális rendezvényeket tartanak, és ajándéktárgyak árusítását is tervezik. A gyűjtés egy évig, 2017. június 30-ig tart. Emellett pályáznak is, hogy előteremtsék a szükséges összeget. „Egy 1935-ben épült, aránylag jó állapotban levő vályogházat készülünk megvásárolni, amelyhez gazdasági udvar, asztalosműhely és egy nagy kert is tartozik – árulta el Zsok Gizella. – Ennek a háznak az udvarán tartjuk holnap a Pro Futuro Villa Kezw Kedvelők Társaságának 5. találkozóját, ahol részletesen beszámolunk terveinkről, és megkezdjük a vályogtéglajegyek árusítását is. Minden korosztály részvételére számítunk a gyerekektől a nagyszülőkig, hiszen mindenki számára a megfelelő programmal készülünk.”

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Pozsony ures

Rendőrök fogják ellenőrizni a karantén betartását

Várhatóan szigorítják a cseh-szlovák határ ellenőrzését

sárgarépa

A gyökérzöldségek és betakarításuk

kijárási tilalom
Frissítve

November 8-ig marad a kijárási tilalom

covid

Koronavírus: Innen származnak a kedden regisztrált fertőzöttek

anikó

A meghitt párbeszéd élményére várva

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.