Szavazzon az ipolyszalkai tájházra és jelöltjére!

Ipolyszalka
Ipolyszalka |

Tevékenységi körének bővítéséhez kér segítséget az ipolyszalkai tájház, amely az Alsó-Ipoly mentén úttörő a népi mesterségek és hagyományok oktatásában.

A Szlovák Takarékpénztár tavaly pályázatot hirdetett, amelynek révén a civil szervezetek, iskolák, alapítványok és települések díjazhatják azokat az önkénteseiket, akik tetteikkel ösztönzően hatnak a fiatalokra, bekapcsolódnak a település életébe, közhasznú munkát végeznek. A bírálóbizottság a szavazatok alapján dönt a támogatások odaítéléséről.

Az ipolyszalkai tájház Dikácz Andreát jelölte meg pályázatában, akinek élete azt bizonyítja, hogy a népi mesterségek ismeretének a modern korban is hasznát lehet venni. Ismereteit 13 éves korától tudatosan igyekszik bővíteni, kamatoztatni és továbbadni. Az ipolyszalkai tájház nyári táboraiban és foglalkozásain sok gyereket tanított meg szőni, makramézni, csuhézni vagy mézeskalácsot díszíteni. Ismeri a hagyományos kemencés sütés és főzés, a kenyérkészítés, a tartósítószer-mentes befőzés és az aszalás csínját-bínját. Álma, hogy ezt a tudást minél több óvodás és alapiskolás gyereknek átadhassa. „Ennek a tudásnak nem csak a mindennapokban veszik hasznát. Van, aki az itt tanult hagyományos népi mesterség valamelyikét ma már hivatásszerűen űzi” – magyarázta Dikácz Andrea. A pályázati támogatást arra fordítaná, hogy bővítse azon óvodák és az iskolák számát, amelyek rendszeresen részt vesznek a tájház foglalkozásain. A helyi alapiskolával például tíz éve nagyon szoros az együttműködésük. Az iskola régióismereti óráinak jelentős részét a tájházban tartja. „Hasonlóan jó és szoros kapcsolatot szeretnénk kialakítani más óvodákkal és iskolákkal is” – jegyezte meg.  

Ahhoz, hogy az ipolyszalkai tájház hőse és projektje a befutók között legyen, támogató szavazatokra van szükség. Szavazni január 31-ig SMS-ben a HLAS 940 szöveg elküldésével lehet a 0902 020 292-es telefonszámon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?