Régió

Sólymos László Párkányban: átadták a Duna-gát tetején húzódó új aszfaltutat

Párkány | A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat 2017-ben és 2018-ban fokozatosan erősítette meg és újította fel a Mária-Valéria Hídtól északra, Garamkövesd irányába húzódó Duna-gátat, amit úgy szigeteltek újra, hogy az ún. százéves árvizeknek is ellenáljon. Most két kilométer hosszan egy kerképárútként használható aszfaltutat is kiépítettek a töltés koronáján.
author
Buchlovics Péter

2019. szeptember 19. 14:44

sólymos párkány
Eugen Szabó párkányi polgármester, Sólymos László környezetvédelmi miniszter és Dúcz József, a vízgazdálkodási vállalat igazgatója - Somogyi Tibor felvétele

Az átadóünnepségen részt vett Sólymos László környezetvédelmi miniszter is, aki szerint a tárca egyik fő feladata a globális felmelegedés és a klímaváltozás okozta kihívások kezelése és az ezzel kapcsolatos vízgazdálkodás, a védművek korszerűsítése és stabilitása.

„ Fontosnak tartottuk, hogy ez a párkányi Duna gát úgy legyen megerősítve és leszigetelve, hogy a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak is megfeleljen. Ráadásul egy évvel ezelőtt megígértük, hogy – hozzáadott értékként -, leaszfaltozzuk a töltés koronáját is, és ezzel új teret nyitunk a szabadidős tevékenységekre, a turizmus és az idegenforgalom lehetséges fejlesztésére és természetesen a kerékpározásra is. A párkányiak és a környékbeliek most már kulturált körülmények közt, kerképúrútként, sétaútként is használhatják a töltést“ – fejtette ki lapunknak Sólymos László.

Dúcz József, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat pozsonyi telephelyének igazgatója elmondta, hogy számos helyen erősítik és korszerűsítik a Duna-gátakat, mert manapság már a legszélsőségesebb időjárási viszonyokra és a legkritikusabb árvizekre is számítani kell. A párkányi Duna-gáton a töltéskorona felületét hozták rendbe, vízi úton ötezer tonna követ szállítottak ide, majd ezt terítették szét négy méter széles sávban és 30 centiméter vastag tömörítésben. Erre a kőalapzatra került három és fél méter szélességben a hat centiméter vastagságú aszfaltréteg. Ezzel pluszban megi s emelték a gátat és mintegy záró pecsétet is kapott a töltés. A projekt összköltsége 197 ezer euró –ebből 120 ezer eurót a cég saját költségvetéséből fedezett, a Swietelski konzorcium által kivitelezett aszfaltozás pedig 77 ezer euróba került.

Eugen Szabó, Párkány polgármestere hangsúlyozta, hogy az új aszfaltút az EUROVELO VI-os nemzetközi kerképárút régióba tervezett szakaszai szempontjából is fontos. Ugyanis a töltésen vezető út épp a garmakövesdi vasúti hídig ér – ezt hosszabbítanák meg Garamkövesd és Helemba felé, majd a helembai új Ipoly-hídon keresztül ez vezetne át Magyarországra. Párkány a kerékpárút kapcsán már tárgyal Garamkövesddel és Helembával. Az is felmerült, hogy a vasúti hídon is létesülne egy új sáv a kerékpárosok számára.

Biciklisek a gáton - Somogyi Tibor felvétele

„Tárgyaltunk a vasúttal és valóban felvetődött ez a lehetőség is. Statikailag a híd elbírná ezt a sávot, igen, lehetséges a megoldás, de természetesen a műszaki tervek elkészülte után lehet majd biztosan megmondani, hogy milyen technikai megoldás lesz“ – közölte az Új Szóval Párkány polgármestere.

Mivel a napokban megnyitották azt az INTERREG-prgramot is, melynek keretében épp kerékpárutakra lehet majd pályázni, valószínű, hogy Párkány környékén a Karva- Párkány szakasz élvez majd elsőbbséget és nem a Párkány-Helemba szakasz. Eugen Szabó erre úgy reagált, tudomása szerint a Karva-Párkány szakasz árvízvédelmi szempontból egyelőre nem teljesíti a követelményeket, ezért nincs kizárva, hogy át kell majd értékelni a biciklis projekteket.

Dúcz József, a vízgazdálkodási vállalat igazgatója megerősítette, hogy a Karva-Párkány szakaszon az árvízvédelmi töltések valóban nem felenek meg az új vízszinteknek és paramétereknek, de tervezik, hogy jövőre ezt a szakaszt is magasítják, illetve ráhúzzák az aszfaltréteget. „Az már az önkormányzatok dolga, hogy kerékpárutak szempontjából mi a prioritás, mi a Karva-Párkány szakaszon jövőre dolgozni fogunk“ – mondta az igazgató.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
cseh határátkelőhely
Frissítve

Csehország meghosszabbítja az ellenőrzést a Szlovákiával közös határain

koronavírus-vakcina

Az év végéig egymillió adag, az omikronhoz igazított vakcina érkezik Szlovákiába

GYORSHÍR: Járdán sétálok közé hajtott egy autós
Frissítve

Felhajtott a járdára, elgázolta a gyerekeivel sétáló édesanyát a részeg sofőr

óvoda k
Frissítve

Az energiaválság miatt alacsonyabb hőmérséklet lesz az óvodákban

f

A pozsonyi tragédia áldozatai között volt egy 20 éves lány is

Romana Tabák

Romana Tabák feljelentette Cigánikovát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.