Régió

Sólymos László Párkányban: átadták a Duna-gát tetején húzódó új aszfaltutat

Párkány | A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat 2017-ben és 2018-ban fokozatosan erősítette meg és újította fel a Mária-Valéria Hídtól északra, Garamkövesd irányába húzódó Duna-gátat, amit úgy szigeteltek újra, hogy az ún. százéves árvizeknek is ellenáljon. Most két kilométer hosszan egy kerképárútként használható aszfaltutat is kiépítettek a töltés koronáján.
Buchlovics Péter

2019. szeptember 19. 14:44

sólymos párkány
Eugen Szabó párkányi polgármester, Sólymos László környezetvédelmi miniszter és Dúcz József, a vízgazdálkodási vállalat igazgatója - A szerző felvétele

Az átadóünnepségen részt vett Sólymos László környezetvédelmi miniszter is, aki szerint a tárca egyik fő feladata a globális felmelegedés és a klímaváltozás okozta kihívások kezelése és az ezzel kapcsolatos vízgazdálkodás, a védművek korszerűsítése és stabilitása.

„ Fontosnak tartottuk, hogy ez a párkányi Duna gát úgy legyen megerősítve és leszigetelve, hogy a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak is megfeleljen. Ráadásul egy évvel ezelőtt megígértük, hogy – hozzáadott értékként -, leaszfaltozzuk a töltés koronáját is, és ezzel új teret nyitunk a szabadidős tevékenységekre, a turizmus és az idegenforgalom lehetséges fejlesztésére és természetesen a kerékpározásra is. A párkányiak és a környékbeliek most már kulturált körülmények közt, kerképúrútként, sétaútként is használhatják a töltést“ – fejtette ki lapunknak Sólymos László.

Dúcz József, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat pozsonyi telephelyének igazgatója elmondta, hogy számos helyen erősítik és korszerűsítik a Duna-gátakat, mert manapság már a legszélsőségesebb időjárási viszonyokra és a legkritikusabb árvizekre is számítani kell. A párkányi Duna-gáton a töltéskorona felületét hozták rendbe, vízi úton ötezer tonna követ szállítottak ide, majd ezt terítették szét négy méter széles sávban és 30 centiméter vastag tömörítésben. Erre a kőalapzatra került három és fél méter szélességben a hat centiméter vastagságú aszfaltréteg. Ezzel pluszban megi s emelték a gátat és mintegy záró pecsétet is kapott a töltés. A projekt összköltsége 197 ezer euró –ebből 120 ezer eurót a cég saját költségvetéséből fedezett, a Swietelski konzorcium által kivitelezett aszfaltozás pedig 77 ezer euróba került.

Eugen Szabó, Párkány polgármestere hangsúlyozta, hogy az új aszfaltút az EUROVELO VI-os nemzetközi kerképárút régióba tervezett szakaszai szempontjából is fontos. Ugyanis a töltésen vezető út épp a garmakövesdi vasúti hídig ér – ezt hosszabbítanák meg Garamkövesd és Helemba felé, majd a helembai új Ipoly-hídon keresztül ez vezetne át Magyarországra. Párkány a kerékpárút kapcsán már tárgyal Garamkövesddel és Helembával. Az is felmerült, hogy a vasúti hídon is létesülne egy új sáv a kerékpárosok számára.

Biciklisek a gáton - A szerző felvétele

„Tárgyaltunk a vasúttal és valóban felvetődött ez a lehetőség is. Statikailag a híd elbírná ezt a sávot, igen, lehetséges a megoldás, de természetesen a műszaki tervek elkészülte után lehet majd biztosan megmondani, hogy milyen technikai megoldás lesz“ – közölte az Új Szóval Párkány polgármestere.

Mivel a napokban megnyitották azt az INTERREG-prgramot is, melynek keretében épp kerékpárutakra lehet majd pályázni, valószínű, hogy Párkány környékén a Karva- Párkány szakasz élvez majd elsőbbséget és nem a Párkány-Helemba szakasz. Eugen Szabó erre úgy reagált, tudomása szerint a Karva-Párkány szakasz árvízvédelmi szempontból egyelőre nem teljesíti a követelményeket, ezért nincs kizárva, hogy át kell majd értékelni a biciklis projekteket.

Dúcz József, a vízgazdálkodási vállalat igazgatója megerősítette, hogy a Karva-Párkány szakaszon az árvízvédelmi töltések valóban nem felenek meg az új vízszinteknek és paramétereknek, de tervezik, hogy jövőre ezt a szakaszt is magasítják, illetve ráhúzzák az aszfaltréteget. „Az már az önkormányzatok dolga, hogy kerékpárutak szempontjából mi a prioritás, mi a Karva-Párkány szakaszon jövőre dolgozni fogunk“ – mondta az igazgató.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

koronavírus

Koronavírus – Nyolcszáz felett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ketten elhunytak

Érsekújvár

Montessori óvoda nyílna az egykori pártközpontban

Roman Mikulec

Vélhetően ma szavaznak Mikulec leváltásáról

szőlő

Jó évjárat lesz az idei

Ronald Koeman

La Liga – Koeman nem kritizálta a csapatát, a sérültjeit hiányolta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.