Nem támogatták a hitelfelvételt a képviselők Nagymegyeren

 Elutasították a 162 ezer eurós hitelfelvételt (A szerző felvétele)
Nagymegyer |

A Nagymegyert és Izsapot összekötő bicikliút alatti telekcseréről egyezkedtek, és hitelfelvételről is döntöttek a képviselők a legutóbbi testületi ülésen.

Már kilenc évvel ezelőtt, amikor megépült a bicikliút Nagymegyer és Izsap között, felmerült az utat érintő telekcserék kérdése, azonban ez ezidáig nem történt meg. Korábban 2018-ban foglalkoztak vele, de akkor megakadt a folyamat. Új értékbecslés nem készült a cserére szánt parcellákról 2018 óta, ezért az akkori számok alapján mérlegeltek most is. Nagyjából 20 ezer euró értékben jut új területekhez a város, míg ezért 7000 euró értékű telkeket ad át. Egy kisebb vita után 11 igen szavazattal és 1 nem szavazattal a testület elfogadta a bicikliút alatti telkek cseréjét.

Hitelfelvételről is döntenie kellett a városvezetésnek, ugyanis a marginalizálódott roma közösségeket érintő (MRK) projekt eddigi befektetett kiadásait ki kell fizetni. A város által két évvel ezelőtt elnyert európai uniós támogatásból, ami valamennyivel több mint 400 ezer euró, 385 ezer a vissza nem térítendő összeg. Nagymegyer városa ezt a támogatást járdák és utak felújítására használja. Az önrész a két összeg különbözete, ami azóta megnövekedett, jelenleg 162 ezer euró. A szeptemberben megkezdődött felújításra még nem érkezett meg a támogatás, de a kivitelezők kifizetése már most esedékes. A plénumon előterjesztett javaslat szerint két részben tervezik a hitelfelvételt: a vissza nem térítendő összeg, azaz 385 ezer euró magasságában áthidaló hitelt vesznek fel, melynek csupán néhány száz eurós költsége van, a 162 ezer euróra pedig egy hagyományos hitelt terveznek, aminek futamideje 15 év. Balázs Péter képviselő javaslatára az önrészt a város rezerva alapjából fedeznék, így egy összeg esetén volna indokolt a hitelfelvétel. Rövid diskurzus után a 385 ezer eurós áthidaló hitel felvételét elfogadta a testület, az önrész kérdésében viszont nem jutottak dűlőre.

Koczkás Beáta hivatalvezető a hozzászólásokat követően a főellenőri jelentés alapján ismertette a város eladósodási mutatóját. A költségvetési törvény szerint azért, hogy a város hitelt vehessen fel, két feltételnek kell egyszerre teljesülnie. Az egyik, hogy a valós folyó bevételeknek az aránya az összes hitel mennyiségét tekintve nem lépheti át a 60 százalékot, ami Nagymegyer esetében ez jelenleg 16 százalék, a másik pedig, a folyó bevételek és a kiadásokra szánt összegek aránya nem lépheti túl a 25 százalékot, ami a város esetében jelenleg csak 2,54 százalék. Ugyan a számok azt mutatják, hogy törvényes keretek között mozognak egy lehetséges hitelfelvétel esetén, a testület tagjait ez mégsem győzte meg. 12 képviselőből csupán 5 igen szavazattal támogatták a 162 ezer eurós önrész hitelfelvételét, 7-en viszont ellene voltak. Az elhangzott javaslatok alapján a szükséges összeget minden valószínűség szerint a város rezerva alapjából finanszírozzák majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?