Sok szeretet fért bele idén is a cipősdobozokba

Évről évre egyre több iskola és óvoda is csatlakozik az akcióhoz (Kép forrása: Sobek Darina)
Nagymegyer |

Idén is sok-sok cipősdoboz gyűjt össze az országos jótékonysági gyűjtésnek köszönhetően, melyeket idősotthonokba vitte el a projekt önkéntesei.

A Mennyi szeretet fér egy cipősdobozba? jótékonysági akció keretében zajlott gyűjtés az idősek számára Nagymegyer városában és a környező falvakban is.

„Idén is tegyük boldoggá szeniorjainkat és egész Szlovákiában olyan ajándékkal, ami meleget visz a mi és az ő szívükbe is egyaránt. Töltsünk meg szeretettek minél több cipősdobozt!”

– volt olvasható a gyűjtés szórólapján, amit a szervezők sokaknak, köztük óvodáknak, iskoláknak, környező önkormányzatoknak, szervezeteknek és egyéb intézményeknek is elküldtek. Azért, hogy az idősek mindannyian hasonló értékű és hasonló odafigyeléssel összeállított csomagokat kaphassanak, a dobozokba kerülő dolgok mennyisége és minősége is előre meghatározásra került. Minden cipősdoboznak tartalmaznia kellett valami édes, sós rágcsálnivalót, melegen elkészíthető innivalót, valami puha ruhát, vagy kiegészítőt, úgy mint sapka, zokni, valami illatosat, ami lehetett tisztálkodási eszköz, akár parfüm is, valami szórakoztatót, akár könyvet, vagy keresztrejtvényt és valami szívből jövőt, gyermekrajzot, vagy kézzel írt karácsonyi üdvözletet. Az önkéntesek kérték az adakozókat, hogy a doboz tetét és alját is külön-külön csomagolják be és úgy juttassák el a legközelebbi gyűjtőpontra. A gyűjtésről bővebben információ a kolkolasky.sk weboldalon található.

 

Hétköznapi ajándékokkal töltötték meg a csomagokat (A felvétel forrása: Sobek Darina)

Nagymegyer koordinátora Sobek Darina, városi képviselő volt, aki már december eleje óta aktívan dolgozott a gyűjtésen.

„Ez egy egész Szlovákiát érintő projekt, úgyhogy például Galánta, Somorja, Dunaszerdahely központokkal zajlik a gyűjtés. Vannak nagyobb gyűjtőpontok. A főszervezők Jana Galátová és Sisa Slobodova. Ők a Mennyi szeretet fér egy cipősdobozba? jótékonysági akció megálmodói”

– mondta Sobek Darina városi képviselő.

„Idén először működik a szervezet polgári társulásként, úgyhogy már van lehetőségünk megbeszéléseket tartani, illetve egy bizonyos pénzkeretünk is, hogy megvendégelhessük a segítőket. Minden régióra, megyére van kinevezett lokális koordinátor, két, vagy három személy, és valójában az ő feladatuk a kontaktszemélyek koordinálása, akiknél a gyűjtőpontok vannak”

– magyarázza a képviselő.

„Nagyszombat megyében ketten vagyunk koordinátorok, és összesen körülbelül 40 kontaktszemély tartozik hozzánk. Mi vagyunk azok, akik megszólítjuk a legtöbb alapiskolát és óvodát is. Emailen küldjük el az útmutatót és a projekt leírását arról is, hogy mi mindennek kell benne lennie a dobozokban. Nem az a célunk, hogy rengeteg dobozt összegyűjtsünk, hanem az, hogy abban az egy dobozban benne legyen minden, amit szeretnénk. A 40 személy, akik átveszik a csomagot, darabról darabra mindent átnéznek, hogy nehogy az otthonokba kekerüljön egy veszélyesebb tárgy, például gyertya, vagy akár borotva. Megszólítottuk az otthonokat is, hogy melyikük szeretne bekapcsolódni, majd a szállítást is mi bonyolítottuk le. Megkérdeztük azt is, hogy mennyi férfi és mennyi női csomagra van szükségük az egyes otthonoknak, hogy karácsonykor tényleg minden idős ember szép ajándékot kaphasson”

– mondta el Sobek Darina a szervezéssel kapcsolatban.

 

Idén összesen 60 236 csomagot osztottak szét országszerte (A felvétel forrása: Sober Darina)

Már ötödik éve tart a cipősdobozok gyűjtése az országban, ami idén is sok boldog percet, nagy örömöt okozott az időseknek. A weboldal információ szerint a negyedik évben összesen 161 200 csomagot osztottak ki, 1500 intézmény csatlakozott és 250 fő önkéntes dolgozott a projektben. Az idei év eredményeit december 24-én tették közzé, összesen 60 236 dobozt adtak át az időseknek.

„Most annyira sok csomag érkezett hozzánk, hogy több, mint 1500 doboz ment át a kezem alatt. Jó pár környékbeli idősotthonba is szállítottunk, és a közeli községek önkormányzataihoz is sokat vittünk. Tavaly a két megyeri és a csilizradványi alapiskola csatlakozott az akcióhoz, idén már e három mellett a nagymegyeri Magán Szaközépiskola és az ekecsi iskola is. Többek között a helyi vöröskereszt is sokat segített, az egészségkárosultak szervezete, valamint a helyi nyugdíjas klub is”

– mondta Sobek Darina. Olyanok is kapnak csomagot, akiknek állandó gondozójuk van, Nagymegyeren például egy kislány is ilyen helyzetben van, neki egy egy lányos dobozt állítottak össze.

 

Nagy örömet szereztek az időseknek és a rászorulóknak karácsonykor (A felvétel forrása: Sobek Darina)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?