Régió

Síneket robbantottak, hogy elkészüljön az emlékmű

Érsekújvár | Katonai gyakorlótéren fejezték be annak az ötven méteres sínpárnak a megformázását, amely egy emlékmű részét képezi. Az alkotást az érsekújvári vasútállomás előtti téren helyeznék el a második világháborús bombázások áldozatainak az emlékére.
Száz Ildikó

2021. október 26. 14:01

Érsekújvár
- A szerző illusztrációs felvétele

A tűzszerészek egy robbantó gödörbe helyezték a sínpárt. Több helyen robbanóanyagot szereltek rá, és tizenkétszer ismételték meg az úgynevezett hajlítási, formálási műveletet úgy, hogy a sínpár teljesen eldeformálódjon és összecsavarodjon. A sínpár annak a több ezer embernek a megszakított életvonalát jelképezi, akik életüket vesztették a támadások során” – mondta František Daniel, a Háromhidak Polgári Társulás elnöke, a szobor egyik ötletadója. A társulás várhatóan jövő októberben helyezi ki a rendkívülinek és egyedülállónak számító műalkotást a vasútállomás előtti térre. Arra kérik a lakosokat, vállalkozókat a társulás honlapján, hogy lehetőségeik szerint támogassák a szoborállítási tervet. Több éve tervezik a szoborállítást, egy alkalommal már bemutatták a látványterveket és a lakosok szavazhattak a számukra legelfogadhatóbbra. Érsekújvár azon városok egyike Közép-Európában, amely a II. világháború alatt a legnagyobb károkat szenvedte el. Háromszor bombázták a várost, 1944. október 7-én és 14-én, valamint 1945. március 14-én. Az akkori Szlovák Állam egész területére 1371 tonna bomba esett, Érsekújvárra 817 tonna RDX bombát dobtak le. Már a rendszerváltást követő években szorgalmazta néhány önkormányzati képviselő, hogy a város állítson emlékművet a bombázottak, elhurcoltak és kitelepítettek emlékére. Az akkori kezdeményezés eredményeként a Mihály-bástyánál állítottak fel egy emlékművet, amely nem mindenki tetszését nyerte el. Később az érsekújvári lakosok petíciót indítottak egy új emlékmű állításáért, amelyben arra hivatkoztak, hogy a bombázások idején több mint négyezren haltak meg, és az áldozatok többsége érsekújvári lakos volt. Az elhunytak közt akadtak magyar és német katonák, ukrán nők és gyerekek is. Történelmi források szerint Érsekújvárnak 1940-ben 23 306 lakosa volt, és 1945-re csak 13 400 maradt. A vasútállomást azért vették célba az ellenséges haderők, mert stratégiailag fontos közlekedési csomópontként tartották számon. A bombázásokat követően teljesen lezárták, és csak 1945. május 1-jén indították újra a közlekedést, ami nagyon sok, a lakóhelyétől távol dolgozó lakosnak problémát okozott. A lebombázott vasútállomás helyett ideiglenes épületet nyitottak az utasok számára.

Érsekújvár


Az új vasútállomást a múlt század hetvenes éveinek elején építették, ezért a legmodernebb csarnokok egyikévé vált, étterme, kisgyerekes családok számára elkülönített váróterme volt. Az előcsarnokban lévő medencének a mozaik mintázata Zmeták Ernő szobrászművész alkotása. Hamarosan újabb átfogó felújítás vár az érsekújvári vasútállomásra.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vasárnap 74 teszt volt pozitív a járásban

VIDEÓ: Ha nem fognak össze az oltás mellett, katasztrófa jöhet

Forró: A lockdown kivérezteti a szolgáltatóipart, a kormány ismét elkésett a járványkezeléssel

Forró: A lockdown kivérezteti a szolgáltatóipart, a kormány ismét elkésett a járványkezeléssel

koronavírus utazás

Oltott vagy oltatlan, nem számít – szerdától kötelező karantén vár azokra, akik...

Fulek

Holnaptól ismét távoktatás a Losonci járásban

koronavírus Csehország

Csehországban is bizonyíthatóan megjelent az omikron

Zuzana Čaputová V4

Čaputová: A V4-eknek össze kell fogniuk, számos válsággal nézünk szembe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.