Séta a rák megelőzéséért Szilason (FOTÓK)

Az onkológus elmondta, hogy a sport megfelelő prevenció a rák ellen (A szerző felvétele)
Szilas |

Közösen gyalogoltak a rák megelőzéséért a helyiek által szervezett rendezvényen, a Lakszakállas és Ekecs közti kisközségben, Szilason. A jelenleg 481 lakost számláló falu több mint egyharmada nyugdíjas korú. A falu vezetése és a helyi aktivisták is fontosnak tartják a felvilágosítást és az egészségmegőrzést. A eseményre szombat délután több mint 50-en voltak kíváncsiak.

A csaknem 30 perces közös séta előtt Tóth Mónika köszöntötte a jelenlévőket a szilasi kultúrház előtt. 

„Országszerte és Európában is több kezdeményezés van, legutóbb a Nárciszok napja, ahol lehet támogatni ezt a kezdeményezést”

 – mondta el, majd a szervezők megkértek minden résztvevőt, hogy írják alá az emlékkönyvüket. Műzliszeletet és saját logóval ellátott kitűzőt, valamint legyezőt osztottak ki nekik, és kaptak egy-egy sárga színű lufit is, amivel a falun keresztül kisétáltak a helyi tóhoz. Itt részvétük jeléül felengedték őket az égbe, emlékezve mindazokra, akik a rák miatt már nem lehetnek köztük.

A falun keresztül vonultak a tó melletti gyülekezőhelyre, ahol felengedték a lufikat (A szerző felvétele)

A megemlékezés után visszatértek a kultúrházba, ahol Mego Michal onkológus orvos, a Nemzeti Onkológiai Intézet elöljárója adott elő, melybe a jelenlévők is bekapcsolódhattak. Tóth Mónikát kérték meg, Szilas polgármesterének, Tóth Péternek feleségét, hogy vezesse a beszélgetést, ugyanis ő maga is átesett a betegségen. A résztvevők legtöbbjének konkrét kérdései voltak, a rokonait érintette, illetve érinti most is a rák, vagy saját maguk is átestek rajta és igyekeznek informálódni a gyógyulás esélyeiről. 

„Nagyon fontosnak tartom, hogy beszéljünk a rákbetegségről, ahogy a prevencióról is. Szlovákiában 2018-tól elkezdődött egy preventív program a méhnyakrák, a vastagbél rák és a mellrák szűrésére, ezt idén folytatják a prosztata és a tüdőrák szűrési programmal”

 – tájékoztatott az orvos és hangsúlyozta a rendszeres ellenőrzések fontosságát. Elmondta, hogy ha az étvágyban változás történik, vagy hirtelen fogyás állna be, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz. 

„Az egy normális reakció, hogy a félünk a betegségtől, a ráktól még inkább, de meg kell tenni az első lépést és el kell menni orvoshoz. Volt egy páciensem, aki 3 évig hagyta nőni a mellrákot és már áttétekkel jött hozzám. Ez a rák nem volt olyan agresszív fajta, ha korábban jön, akkor kigyógyíthattuk volna, most már csak kezelni tudjuk”

 – osztotta meg tapasztalatát.

Ha megváltozik az étvágyunk vagy hirtelen fogyunk, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz, tanácsolja Mego Michal (A szerző felvétele)

A beszélgetés elején Tóth Mónika kérdezett, majd néhány perc után mások is vették a bátorságot és megosztották történeteiket, problémáikat és felvetéseiket. Mego Michal szívesen állt a közönség rendelkezésére, beszélt még a vérvételek lehetséges eredményeiről, a gyógyultság kérdéséről, a cisztákról és tisztázta a mammográfia káros hatásairól kialakult képzeteket, kihangsúlyozva, hogy a mellrák diagnosztizálásánál az ultrahang mellett ez a fajta szűrés kiemelt fontosságú. Szó volt még a hasnyálmirigy rákról is, aminek tünetei sokáig nem jelentkeznek. 

„Nem mondhatjuk biztosra, hogy a rákra való hajlam az emberi génekben jobban benne lenne, vagy inkább az életmód okozza. Azt mondják, hogy körülbelül 10-30 százalékban alakulhat ki a rák genetikailag, de ugyanúgy azt is mondják, hogy 30-40 százalékban az életmód okozza. A dohányzás egyértelmű kiváltó lehet, vagy a bélrák kialakulásánál az, hogy mit eszünk. A maradék százalékban nem tudjuk, hogy hogy lehet rákos az, aki egészségesen él, nincsenek káros szenvedélyei és mégis megbetegszik”

 – tette hozzá. Szó esett még a csontrákról, a hit erejéről, az alternatív gyógymódokról, a kiegészítő kezelésekről, a fiatalok prevenciójáról, a rák öröklődéséről és az immunterápiáról is. A beszélgetés végén a szervezők képviseletében Tóth Mónika egy házi termékekből álló ajándékcsomaggal mondott köszöntetet a segítőkész onkológusnak.

Többen megosztottál tapasztalataikat és konkrét kérdéseket tettek fel az onkológusnak (A szerző felvétele)

Az esemény ötletadója Fügedi Edit volt, akinek menye rákbetegségben hunyt el és egy 3,5 éves kislányt hagyott hátra. 

„Hihetetlen volt az eset számomra, azt éreztem, hogy mindenki meggyógyul a mellrákból csak éppen ő nem. Menyemet 2,5 év alatt vitte el a betegség. Azóta, ahol volt ilyen séta, mindegyiken részt vettem az unokámmal, Gútán és Tallóson is. Tallósi például ősszel van és a malomnál végződik. Legutóbb közel 80-an vettek részt ezen. Innen jött az ötlet, hogy itt a környéken, a Komáromi járásban is legyen ilyesmi, mert eddig nem volt”

 – osztotta meg lapunkkal Fügedi Edit. Hozzátette, hogy a rendezvény maga nem igényelt komoly szervezői munkát, mert többen becsatlakoztak és segítettek, többek között Ferenczi Márta és Kovács Melinda, sőt, voltak olyanok, akik felajánlásokkal is támogatták a rendezvényt, köztük a helyi önkormányzat, valamint a Lakszakállasi Szövetkezet. 

A jelenlevők visszajelzései pozitívak voltak, nagy érdeklődés övezte az előadást. A sétán és az azt követő beszélgetésen több mint 50-en vettek részt. Az esemény során frissítőkkel, műzliszelettel és péksüteményekkel kínálták a érkezőket.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?