Párbeszédre szólítják fel a Cirill atya menesztését kérő ferences rendházfőnököt

Érsekújvár
Érsekújvár |

A pénteki 20 órától 21 óráig tartó közös imára a csapadékos idő ellenére mintegy 160 hívő vonult ki a város főterére mécsesekkel. A ferencesek templomának és kolostorának közösségéhez tartozókat támogatták a katolikus hívek a plébániatemplomból, több szlovák hívő is csatlakozott hozzájuk, és a református hívek is eljöttek, közös imával segíteni a ferences atya május végi menesztése ellen tiltakozókat.

Az érsekújvári magyar közösség több mint 1600 tagja csatlakozott aláírásával május elején ahhoz a tiltakozó levélhez, amelyben nehezményezik, hogy Cirill atya május 31-én kénytelen befejezni ferences lelki szolgálatát a városban. A közös imát a Szent Ferenc Stigmatizációja Templom bejáratánál tartották, később a kolostor és templom kapuja kinyílt, és az egyik ferences testvér felajánlotta az egybegyűlteknek, hogy folytassák az imát odabent a templomban, felajánlotta az ehhez szükséges hangosítást is. Május 8-án újabb levelet fogalmaztak meg az érsekújváriak, ezúttal az érsekújvári ferences rendházfőnöknek, Masseo Patrik Golhának. A levélben egyebek mellett az áll, hogy bonyolult időszakot élnek meg az érsekújvári hívők Kovalcsik Zoltán Cirill atya visszahívásával kapcsolatban. Ez a döntés a levél fogalmazói szerint negatívan hat nem csak az itteni magyar katolikusokra, hanem az érsekújvári hívőkre és lakosokra is.

„2019-ben nevezték ki Önt a ferences templom rendfőnökévé. Ez alatt az időszak alatt tanúi voltunk a szlovák fiatal hívő családokkal való foglalkozás fellendülésének, a nagypénteki passió - a keresztút megvalósításának, megújult a kolostor udvara, sikerült felújítani a tetőszerkezetet, korszerű hangosító berendezésre cserélni a régit. Minden ilyenfajta aktivitást rendkívül értékesnek tartunk. Úgy gondoljuk, a ferences templom rendfőnöke vegyes lakosságú városban tevékenykedik, ahol szlovákok és magyarok is élnek, közösen látogatják a ferences kolostor templomát, így valamennyi hívő lelki üdvéért egyformán kellene munkálkodnia. Gondterhelten tapasztalunk ezen a téren egyfajta diszharmóniát a magyar hívek, illetve a ferences templom és kolostor vezetése között” – áll egyebek közt a levélben.

Galéria

A levélben kérik az érsekújvári ferences templom és kolostor rendfőnökét, találkozzon a magyar hívők közösségének képviselőivel még a májusi hónap folyamán. A magyar hívek nehezményezik, hogy az előző évekkel ellentétben ma már nem tartanak magyar szentmiséket sem az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet kápolnájában, sem az idősek otthonában, de elmaradtak a hétköznapokon a magyar szentmisék a templomban is, kivéve a hónap első péntekét. Lekerültek továbbá a magyar feliratok a templom falairól, például az udvarra vezető ajtónál és a sekrestyénél, nincsenek magyar hirdetések a faliújságon. Az érsekújvári magyar hívek készek segíteni ezeknek a feliratoknak a fordításában és kihelyezésében, hiszen eddig is készséggel részt vettek a gyűjtésekben, amelyekből a ferences templom és kolostor javítási munkálatait végezték. A magyar hívek fájlalják továbbá, hogy lezárták a földszinti közösségi termet, ahol foglalkozásokat tartottak a magyar fiataloknak, ministránsoknak, újházasoknak, és ezzel kizárták az énekkart is, más termet viszont nem kaptak. Máig tisztelettel és szeretettel emlékeznek az érsekújváriak Bartalos Engelbert, Unger Imre, Kubovics Konrád atyákra, és Takács Kálmán sekrestyésre, azaz Kalmi bácsira, aki az egyházüldözés idejében is lelkiismeretesen, mély meggyőződéssel őrizte a ferences lelkiséget. Az érsekújvári ferencesek hirdetése szerint 2023. május 28-án hálaadó szentmisére várják a híveket 10 órakor, hogy közösen mondjanak köszönetet Cirill atyának az eddigi szolgálatáért. Kovalcsik Zoltán Cirill arról tájékoztatta lapunkat, hogy ő sosem kérte a menesztését, mi több elmondta, egészségileg jól van, és miután amputálták térden alul az egyik lábát, ezt követően felépült és járóbot nélkül tudja ellátni a feladatait. Az érsekújvári hívek a legutóbbi levélben kérik a helyi templom és kolostor rendfőnökét, nyugtassa le a kedélyeket, oldja a fesztültséget a ferences templom és kolostor vezetése, valamint Kovalcsik Zoltán Cirill és a magyar hívek között. Tegye lehetővé, hogy az atya folytathassa pasztorációs tevékenységét az érsekújvári ferencesek templomában május 31-ét követően. Abban az esetben, ha Kovalcsik Zoltán Cirill 2023. 5. 31-én befejezi érsekújvári tevékenységét, kezdeményezzen a magyar és szlovák ferences rendtartományfőnökök között tárgyalásokat egy új magyar ferences testvér megbízása érdekében. Gondoskodjon a magyar hívekről is, legyenek magyar szentmisék hétköznap, és tartsanak szentmiséket magyarul a kórházban és az idősek otthonában. A levél másolatát megkapta a szlovák ferences rendtartomány vezetése, továbbá Orosch János nagyszomati érsek, Viliam Judák püspök és Ďurčo Zoltán a nyitrai egyházmegye magyar hívekért felelős püspöki helynöke.

Török András, aki a levelet az érsekújvári magyar hívek nevében megfogalmazta, a péntek esti békés találkozó és imaóra végén hangsúlyozta, nehéz időket él meg a magyar közösség, de próbálják megőrizni nyugalmukat, békéjüket és kerüljék az indulatos megnyilvánulásokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?