Pályaválasztás, nyílt napok, sorsdöntő kérdések (3.)

gimi2
Érsekújvár/Galánta/Párkány/Dunaszerdahely |

A pályaválasztás mindig egy nehéz kérdés, még felnőttként is. Az alapiskolás tanulók a végzős év első félévében számtalan középiskolába érkeznek nyílt napra, hogy kiválaszthassák a számukra legjobbat. A pályaválasztás és nyílt napok témakörét járták körbe régiós kollégáink.

Élményközpontú oktatás a párkányi gimnáziumban

A helyi gimnázium már az aktuális tanév megkezdése előtt foglalkozik az intézménybe jelentkező fiatalokkal. Meghívást kapnak az év során, illetve végén rendezett eseményekre, mint például a sportverseny, gulyásfőzés, ezen kívül nyílt napokat és tájékoztatókat tartanak.

Az idén első alkalommal szerveztük meg leendő elsőseink számára a nyári Gólyatábort, amelynek pozitív fogadtatása volt szülők és diákok körében egyaránt. Izgalmas feladatokkal, csapatjátékkal, sok újdonsággal találkozhattak, megismerkedhettek az iskola hagyományaival, a tanárokkal. Megismerhették egymást, az iskola épületét, az osztályukat és osztályfőnöküket. Természetesen volt sok móka, kacagás, közös családi pizzaevés és a végén még egy kisebb hajókirándulásra is volt lehetőség. Igazi közösségi élményben volt részük, amire szívesen gondolnak vissza és amelynek köszönhetően a tanévnyitón már ismerősökként üdvözölhették egymást” – közölte megkeresésünkre Karácsony Beáta igazgató.

Idén már az elsősök a végzősökkel együtt vettek részt Budapesten a fáklyás felvonuláson október 23-án, ahol közösen szórakoztak utána a koncerten.  Az idősebbek tanácsokkal látják el az elsősöket, hogyan kell kezelni a tanárokat. Melyikünknek mi a vesszőparipája, mit és hogyan kér számon az írásbeliken. 

A Diákönkormányzat fontos feladatának tekinti az elsősök bevonását az iskolai életbe. Ehhez kiváló hátteret, ötletek sokaságát biztosította számukra az Erasmus+ Switch Point elnevezésű projekt, amelynek elsődleges célja az oktatási intézményeken belül működő iskolai parlamentek közötti kapcsolatépítés, de a saját iskolájukon belül is egymás tanítása, mentorálása. Élményközpontú oktatáson, csapat- és önismereti munkán keresztül segíti a diákokat ez a projekt a helyes kommunikáció és a problémamegoldás elsajátításában. A következő témák kerültek feldolgozásra: Sportolok, tehát vagyok. Az internetes zaklatás háttere, megelőzési lehetőségek. Nem minden szemét, ami annak látszik - az újrahasznosítás, a környezetvédelem fontontossága. Az önértékelés, a kommunikáció, a személyes jelenlét szerepe az emberi kapcsolatok tükrében. Ezen projekten belül sok önálló szervezést, kreativitást igényelő feladatot kellett csapatunknak elvégeznie. Mindez hűen tükrözi iskolánk szellemiségét, amely nem más mint megfelelni a gyorsan változó világ követelményeinek. A továbbtanuláshoz szükséges készségek fejlesztésén és a tudás megszerzésén kívül erősíteni kívánjuk diákjainkban a kreativitást, az önálló gondolkodást, a kritikus gondolkodásmódot és a csapatban való együttműködést.

Nem csak az osztályfőnök, hanem valamennyien figyelünk az elsősök beilleszkedésére. Felkészítjük őket a végzősök avatási szertartására. Továbbá nem csak az új, s az alapiskolainál jóval terjedelmesebb tananyag elsajátítására, hanem annak új formájára, módszereire is. Az első hónapokban szó szerint rávezetjük őket arra, hogy miként kell a középiskolai tananyagot hatékonyan megtanulni, a több oldalas tananyagban kiigazodni, azt a tanári magyarázattal egybevetve könnyebben megtanulni, jegyzetet készíteni, megtalálni a lényeget a szövegben, hiszen nem kell – nem is szabad – egész oldalakat bemagolni” – mondja az igazgató.

„Mindenhol és minden korosztálynál vannak nehezen beilleszkedő gyerekek. Rájuk különösen kell figyelni. Elsősorban sikerélményt kell nekik szerezni, amit úgy kell irányítanunk, hogy ne vegyék észre azt, hogy azt mi irányítottuk, hanem mindegyiküknek úgy kell éreznie, hogy azt ő maga érte el. S ez előbb vagy utóbb valóban így is lesz. Valamint olyan területre terelgetjük őket – legyen az tantárgy vagy baráti kör akár más osztályból –, ahol érvényesülnek, ahol úgy érezhetik, hogy figyelnek rájuk, s ez megint az előbb említett sikerélményhez kötődik” – taglalja a nehezen beilleszkedő gyerekekkel való törődést Karácsony Beáta.

„Elsőként – s ez a legfontosabb – el kell nyerni az új diákok bizalmát. Érezniük kell, hogy számíthatnak ránk, ahogy azt egy szülő teszi, amikor, úgymond igazságot kell tennie az egyformán szeretett gyerekei közt. Érezzék, hogy védjük őket az új, még ismeretlen közegben. S így lassan felbátorodnak. Néha bizony túlságosan is, ami nem baj. A visszajelzés formáját azonban úgy irányítjuk, hogy semmiképp se tűnjön árulkodásnak, ha bármelyikük panasszal fordul felénk a diáktársak miatt” – közölte az igazgató.

Az egyes eseteket nem csak az adott osztályfőnökkel vitatják meg, hanem ebbe valamennyi pedagógust bevonják, hiszen össze kell dolgozniuk a gyerekek érdekében. S ahogy már többször elhangzott egy-egy kolléga szájából, amikor gyerekek szólalkoznak össze valami óriásinak tűnő apróságon: „... ne egymást bántsátok, arra itt vagyok én...!” Ezzel többnyire sikerül lehiggasztani az egymásnak feszülő érdekeket, gyakran indulatokat, hiszen egy közösségben nem csak szüntelen felhőtlen napok vannak, hanem előfordulnak ütközések is, amiket nekik kezelni kell tudni. Mert ez a korosztály talán a legérzékenyebb. Előttük alakulnak át gyerekből felnőtté a szó szoros értelmében. A gimnáziumban még pszichológus is dolgozik, aki segíti a nevelői munkát.

Minden egyes évben egyre több alapiskolás jelentkezik hozzájuk. Sajnos, minden középiskola megérzi a központi rendeletek hátrányait, amelyek a diáklétszámra is vonatkoznak: a felvehető tanulók alsó, illetve felső határát egyaránt. 

„Érettségizőinkre - minden szerénység vagy álszerénység ellenére igenis büszkék lehetünk s vagyunk is. Manapság viszonylag könnyű bejutni egy-egy főiskolára, egyetemre. Azonban azt el is kell végezni. Ilyen irányú visszajelzésekkel is rendelkezünk. Számtalan mérnök, sok tanár, még pap is, több orvos, sőt még kutató is akad a régi s újabb végzőseink között. A gimnáziumnak a szellemi munkára kell felkészítenie növendékeit. Vagyis innen tőlünk főleg egyetemekre vezet az út, ahonnan aztán olyan területekre mennek dolgozni, ahol a megszerzett tudásukkal fognak érvényesülni. S ebben jók vagyunk. Pontosabban a diákjaink jók ebben, hiszen a mi munkánk csak annyit ér, amennyit a diákjaink majd a későbbieknek el fognak érni” – konstatálta a gimnázium igazgatója.

3D-s, videós és drónos szakkörökben is dolgoznak

A helyi Műszaki, Szolgáltatások és Kereskedelmi Szakközépiskolában az elsősökre és a végzősökre is odafigyelnek, sőt a tanulók az iskola korábbi végzőseivel is kapcsolatban állnak – tudtuk meg Mocsi Péter igazgatótól. A diákokkal az iskolai bemutatók, a nyílt napok valamint a szakmai napok keretén belül kerülnek először kapcsolatba. Így még az általános oktatás ideje alatt lehetőségük nyílik megismerni és felkészülni jövőbeli szakmai tanulmányaikra. Az új tanulók beilleszkedésére is odafigyelnek, közös iskolai programok szervezésével, mint például az év eleji célgyakorlatok, előadássorozatok az egészséges, céltudatos táplálkozásról, mozgásról, az alkohol fogyasztásának káros hatásairól, melyek keretén belül az összevont osztályokban a diákoknak nagyobb lehetőségük van az ismerkedésre. Ősszel szervezik meg a már hagyományos Parasztolimpiát, ahol már önállóbban (osztályonként vagy akár egyénenként) is érvényesülhetnek az új diákok is. Ez egy több részből álló játékos versenysorozat, ahol sok a móka és kacagás, ami szintén közelebb hozza egymáshoz a diákokat .

Már a nyílt napok keretein belül a tapasztalt diákok segítik a pályaválasztókat a jó döntés meghozatalában. Az idén december 8-án kerül sor az első nyílt szakmai napra, ahol már számtalanszor előfordult, hogy ismerősök, környező falubeliek vagy rokonok találkoznak az idősebb diákjainkkal, akik elmesélik az általános iskolás érdeklődőknek az itteni tapasztalataikat. Természetesen ezt a szorosabb kapcsolatot fenntarthatják, ha már hozzánk járnak. Év elején ismertetik diákjaikkal a belső iskolai rendtartás szabályait. Az oktatás része a rendszeres szakmai gyakorlat, ahol fokozottan figyelni kell a biztonsági előírásokra. Ezekről a szakoktatók tájékoztatják a diákokat, szintén az év elején. A biztonsági előírásokat be kell tartaniuk, akár magánvállalkozónál, akár az iskolai műhelyben gyakorlatoznak. Az iskolai online információs rendszeren keresztül nem csak a diákok de a szülők és tanárok közötti információcsere sokkal gördülékenyebb. Mindemellett gondolnak a nehezen beilleszkedő tanulókra is. A tanárok segítőkészek, meghallgatják a diákokat. Igyekeznek csoportos beszélgetéseket folytatni velük, hogy a zárkózottabb diákok is megnyilvánulhassanak. Ezáltal jobban megismerik egymást, könnyebben alakítanak ki barátságokat. Természetesen, a tanárok szükség szerint a szülőkkel is együttműködnek.

Ezen túl a már említett digitális információs rendszeren keresztül a diákoknak és szüleiknek lehetőségük van a tanmenet folyamatos ellenőrzésére, hozzáférnek a digitális tananyagon kívül az egyszerű üzenetváltáshoz, valamint a kérdőíves vélemény felméréshez (wellbeing). Az említetteken kívül a szabadidős szakköri igényeket is igyekeznek kielégíteni. Diákjaik javaslatára jött létre a 3D technikák, a videó valamint a drónos szakkör is.

„A perspektív szakjainkra ( mint például a mechatronika) az elmúlt években többszörös túljelentkezés tapasztalható. A szakmunkás, azaz 3-éves szakok (elárusító, autószerelő, víz- és gázszerelő) szintén felkapottak és emelkedik a jelentkezők száma. Iskolánkban olyan szakokat oktatunk, amelyek a munkaerőpiacon nagyon keresettek. Sajnos a diáklétszám - korlátozási intézkedések, mint minden más iskolában, itt is meghatározzák a felvehető elsősök számát és sajnos figyelmen kívül hagyják a munkaerőpiaci trendeket, igényeket” – közölte az Új Szóval Mocsi Péter igazgató.

(buch)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?