Örömzene a pedagóguskoncerten

Csordultig megtelt a nézőtér, hogy láthassák és hallhassák a zeneiskola tanárait (A szerző felvétele)
Nagymegyer |

Közös koncertre és kiállításmegnyitóra gyűltek össze a Janiga József Művészeti Alapiskola tanárai az intézmény koncerttermében.

Az egyébként évente megrendezésre kerülő pedagóguskoncert a Covid miatt négy évig szünetelt. Idén annyi néző érkezett a meghirdetett eseményre, hogy nem fértek be a terembe. A hátsó sorban is támasztották a falat és az előtérben is többen álltak. A koncert célja az volt, hogy a pedagógusok bemutassák az oktatás minőségét és az egyes tantárgyakban érhető teljesítmények színvonalát. Csicsay Földes Éva, az intézmény igazgatója nagy hangsúlyt fektet a tanári kar fiatalítására, árulták el kollégái, amivel nemcsak a diákok eredményességet segítik, hanem egy rugalmasabb, tágabb szakmai és pedagógiai gondolkodásmódot is képviselnek. A koncerten hallható komolyzenei művek mellett dinamikusan megszólaltatott kortárs dalok is elhangoztak, melyekben a tanárok egyénileg és többfős formációban is bemutatták tehetségüket.

A Janiga József Művészeti Alapiskola tanári kara több mint 20 főből áll, életkorukat tekintve is tágas skálán mozognak, huszonéves kortól egészen a nyugdíjkorhatárig oktatnak az intézményben. A képzés is többrétű, zenével, tánccal, drámával, individuális képzésekkel és képzőművészettel foglalkoznak. Diákjaik 6 éves kortól már jelentkezhetnek, majd a kétszer négyéves képzés után is folytathatják a pályát a felnőttképzésen belül. Jelenleg is van több felnőtt hallgatójuk, akik az intézmény falai közt tanulnak.

"Szerettük volna az iskola tanárait a reflektorfénybe helyezni" - mondta beszédében az igazgató, Csicsay Földes Éva

A koncerten egy-két kivétellel az összes oktató képviseltette magát.

„Szerettük volna az iskola tanárait a reflektorfénybe helyezni. Szerettük volna, ha a pedagógusok az érdeklődő közönség elé tárhatnák azt a hatalmas tudást, elhivatottságot, melyeknek köszönhetően tanulók tucatjait képesek bevonni abba az értékekben gazdag, különleges dimenzióba, amit úgy hívnak, művészet. Nagy öröm volt számomra látni azt a lelkes munkát, mellyel kollégáim a mai kiállítással egybekötött koncertre készültek. Jó érzés volt szemmel követni, miként állnak össze az egyéni produkciók egy teljes egésszé, miként találják meg a pedagógusok a közös hangot a szó átvitt és szoros értelmében is az egyes zenei darabok próbái során”

– mondta el köszöntőbeszédében az igazgatónő. Vastapssal jutalmazták a Havasi Balázs: Szülőföldemen című előadásukat, melyben öt tanár is egyszerre szerepelt. Pataky Ádám színészettanár, aki hivatalos szakmáját tekintve végzett színész, szavalatával erősítette a hangszeresek játékát. A koncert után az iskolában tanító oktatók festményeit tekinthették meg a látogatók.

„Május 19-ig láthatóak még a festmények, mert utána a végzős diákok kiállítása következik. Bízom benne, hogy ha eljött még olyan szülő, aki esetleg bizonytalan lett volna eddig, akkor most már bátrabban íratja ide a gyermekét. Magam is tanítok és a gyerekek sokszor csodálkoznak, hogy jé, a tanító néni tud rajzolni. Ők nem tudják, valahogy nem gondolnak arra, hogy én is festek, vagy rajzolok”

– árulta el Bott Mária rajztanár.

„A Covid miatt sajnos megtört a pedagóguskoncert hagyománya, négy év után most volt először. Nagyon izgultak és készültek a tanárok. Mi fordított ütemben dolgozunk, déltől estig, az utóbbi hetekben viszont már reggeltől szólt a zene az iskolában”

– mondta el lapunknak a koncert után Csicsay Földes Éva. A műsor után az intézményvezetés megvendégelte a tanárokat, ahol kötetlenül elbeszégethettek.

Bott Mária Maya és Fábik Erzsébet munkáit tekinthették meg a látogatók (A szerző felvétele)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?