Régió

Online óvoda Kassán

Kassa | A koronavírus-járvány miatt zárva tartó oktatási intézmények szinte mindegyike áttért a távoktatásra. Az alap- és középiskolás diákok már hónapok óta online formában tanulnak. Most már a Tajovský utcai Kassai Magyar Református Óvodában is az internet segítségével tartják a kicsikkel a kapcsolatot.
Németi Róbert

2021. február 1. 17:49

A foglalkozásokba a szülők is bekapcsolódnak
A foglalkozásokba a szülők is bekapcsolódnak - Németi Róbert felvétele

A református ovi csak néhány hónappal ezelőtt nyitotta meg kapuit, a világjárvány miatt karácsony óta ez a tanintézmény is zárva van. Čižmár Edit, a református óvoda igazgatója szerint az online foglalkozásokat részben az óvoda, részben pedig a szülők kezdeményezésére indították el. „Miután már három hete nem láttuk a gyerekeket, újra meg szerettük volna nyitni az óvodát, de a hatályos rendeletek ezt sajnos nem engedik, ezért egy rövidebb online foglalkozást iktattunk be az ovisok napjaiba. Rövidebb napi bejelentkezésekkel vesszük fel velük a kapcsolatot, a foglalkozásokon versekkel, mozgásos játékokkal, rövid mesékkel, bábozással összekötött dalokkal, keresztény énekekkel és rövid bibliai történetek elmesélésével próbáljuk megragadni az ovisaink figyelmétˮ – magyarázta az óvoda igazgatója. Čižmár Edit szerint nem egyszerű feladat a gyerekekkel ilyen formában kommunikálni, de mindenki nagyon örül annak, hogy napi szinten láthatják és hallhatják egymást a kispajtások.

Pozitív visszajelzések

A szülőktől eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptak. Az igazgatónő szerint több köszönő SMS-t és e-mailt is kapott a szülőktől a fejlesztés kapcsán. „Mi először próbáltuk ki az online foglalkozást a kolléganőmmel. Megnéztük, hogyan működnek a programok, megtanultuk az internetes kép- és videómegosztás fortélyait, majd meghívtuk a szülőket ezekre az úgynevezett online órákra. Annak ellenére, hogy áldatlan állapotok vannak, úgy tűnik, még ilyenkor is lehet új, hasznos dolgokat tanulniˮ – tette hozzá az igazgató azzal, hogy ez a fajta kommunikáció nem helyettesítheti a személyes találkozást, de a gyermekekből szinte azonnal előbújt az az énjük, amelyet már jól megismerhettek az óvodában. Akik eddig hallgatagok voltak, a konferencia során is szótlanok maradnak, akik pedig beszédesebbek, azok az online foglakozásokon is jobban produkálják magukat. „Azt hiszem, még nem nagyon tudják felfogni a történéseket, de amint meglátják a képernyőn az osztálytársaikat, azonnal észrevenni rajtuk az asszociáció nyilvánvaló jeleit. Már alig várjuk, hogy visszakerüljünk a régi kerékvágásba, de amíg erre nincs lehetőség, fontos, hogy legalább így, a virtuális térben találkozzanak és ne feledkezzenek meg egymásról. Szerintem pár nap alatt újra összeszokunk és minden olyan lesz, mint azelőttˮ – bizakodik a pedagógus.

Létszámnövekedés

Annak ellenére, hogy az óvoda hetek óta zárva van, és mindössze néhány hónapja működik, a kijárási tilalom alatt is sikerült új óvodásokat toborozni. A másik, a Zsizska utcában működő magyar tanítási nyelvű óvoda egy 2018-as, európai uniós forrásokból megvalósult fejlesztésnek köszönhetően megduplázta a befogadóképességét. Sokan azt gondolhatják, hogy a Kassán és annak vonzáskörzetében élő magyarok számát tekintve egy magyar óvoda is elegendő a nagyvárosban, viszont a gyakorlat azt mutatja, nagy az igény a csemeték magyar nyelvű oktatására. Míg a Zsizska utcai óvodában közel száz gyerekkel vette kezdetét az idei tanév, a kétosztályos, összesen 39 gyerek befogadására képes Tajovský utcai református óvodába jelenleg tizennégy gyereket járatnak.

Folyamatosan bővülnek

„Szerencsére még a korlátozások alatt is sikerült új gyerekeket szereznünk. Az egyik kislány most így, online formában ismerkedik a gyerekekkel, szerintem nagyon érdekes lesz, amikor majd személyesen is eljön a többiek közé. Fontos elmondani, hogy míg az óvodai oktatás nálunk elsősorban magyar nyelven történik, a hozzánk járó ovisok egy része szlovák vagy más anyanyelvű. Ebből kifolyólag az online foglalkozások és a személyes oktatás is két nyelven történik. Nyitottak vagyunk, hiszen ezek az apró csemeték nagyon fogékonyak más nyelvekre is. Ezt a fajta metódust manapság számos magyar óvodában alkalmazzák, és azt kell mondanom, nagyon jó azt látni, amikor két különböző nyelvű gyerek rövid idő után megtanul egymástól más nyelveken kommunikálniˮ – mondta az igazgató. Horváth Enikő szintén a református magyar oviba járatja kislányát, elmondása szerint nagy örömmel fogadták az online foglalkozásokat. „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ezek a foglalkozások mindig megragadják a figyelmét, de nagy örömmel mutogatja a kamerába az itthon tanultakat. Mindemellett új dalokat tanulnak, amiket itt- hon velünk gyakorol. Igazából annak örül leginkább, hogy napi szinten láthatja a társait, mert hiányoznak neki. Az óvoda hiányát mi is megérezzük, férjemmel mindketten dolgozunk, azt hiszem, hogy az ilyen foglalkozások, a nagymamák segítsége vagy az éjszakába nyúló home office-olás nélkül nagyon nehéz produktív munkát végezniˮ – zárta Horváth Enikő.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
obchod

A zöld átállás miatt drágulhat az élelmiszer

h

A Híd rábólintott a Szövetséghez való csatlakozásra

DAC

Győzött a DAC Rózsahegyen

fico pellegrini

Fico együttműködésre szólította fel a Hlast, akár egy közös pártban is

b

Súlyos baleset történt a D2-es autópályán

rendőrség illusztráció

Brutális támadás Trencsénben: egy nőnek öltözött férfi késelt meg egy 17 éves lányt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.