Online óvoda Kassán

A foglalkozásokba a szülők is bekapcsolódnak
Kassa |

A koronavírus-járvány miatt zárva tartó oktatási intézmények szinte mindegyike áttért a távoktatásra. Az alap- és középiskolás diákok már hónapok óta online formában tanulnak. Most már a Tajovský utcai Kassai Magyar Református Óvodában is az internet segítségével tartják a kicsikkel a kapcsolatot.

A református ovi csak néhány hónappal ezelőtt nyitotta meg kapuit, a világjárvány miatt karácsony óta ez a tanintézmény is zárva van. Čižmár Edit, a református óvoda igazgatója szerint az online foglalkozásokat részben az óvoda, részben pedig a szülők kezdeményezésére indították el. „Miután már három hete nem láttuk a gyerekeket, újra meg szerettük volna nyitni az óvodát, de a hatályos rendeletek ezt sajnos nem engedik, ezért egy rövidebb online foglalkozást iktattunk be az ovisok napjaiba. Rövidebb napi bejelentkezésekkel vesszük fel velük a kapcsolatot, a foglalkozásokon versekkel, mozgásos játékokkal, rövid mesékkel, bábozással összekötött dalokkal, keresztény énekekkel és rövid bibliai történetek elmesélésével próbáljuk megragadni az ovisaink figyelmétˮ – magyarázta az óvoda igazgatója. Čižmár Edit szerint nem egyszerű feladat a gyerekekkel ilyen formában kommunikálni, de mindenki nagyon örül annak, hogy napi szinten láthatják és hallhatják egymást a kispajtások.

Pozitív visszajelzések

A szülőktől eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptak. Az igazgatónő szerint több köszönő SMS-t és e-mailt is kapott a szülőktől a fejlesztés kapcsán. „Mi először próbáltuk ki az online foglalkozást a kolléganőmmel. Megnéztük, hogyan működnek a programok, megtanultuk az internetes kép- és videómegosztás fortélyait, majd meghívtuk a szülőket ezekre az úgynevezett online órákra. Annak ellenére, hogy áldatlan állapotok vannak, úgy tűnik, még ilyenkor is lehet új, hasznos dolgokat tanulniˮ – tette hozzá az igazgató azzal, hogy ez a fajta kommunikáció nem helyettesítheti a személyes találkozást, de a gyermekekből szinte azonnal előbújt az az énjük, amelyet már jól megismerhettek az óvodában. Akik eddig hallgatagok voltak, a konferencia során is szótlanok maradnak, akik pedig beszédesebbek, azok az online foglakozásokon is jobban produkálják magukat. „Azt hiszem, még nem nagyon tudják felfogni a történéseket, de amint meglátják a képernyőn az osztálytársaikat, azonnal észrevenni rajtuk az asszociáció nyilvánvaló jeleit. Már alig várjuk, hogy visszakerüljünk a régi kerékvágásba, de amíg erre nincs lehetőség, fontos, hogy legalább így, a virtuális térben találkozzanak és ne feledkezzenek meg egymásról. Szerintem pár nap alatt újra összeszokunk és minden olyan lesz, mint azelőttˮ – bizakodik a pedagógus.

Létszámnövekedés

Annak ellenére, hogy az óvoda hetek óta zárva van, és mindössze néhány hónapja működik, a kijárási tilalom alatt is sikerült új óvodásokat toborozni. A másik, a Zsizska utcában működő magyar tanítási nyelvű óvoda egy 2018-as, európai uniós forrásokból megvalósult fejlesztésnek köszönhetően megduplázta a befogadóképességét. Sokan azt gondolhatják, hogy a Kassán és annak vonzáskörzetében élő magyarok számát tekintve egy magyar óvoda is elegendő a nagyvárosban, viszont a gyakorlat azt mutatja, nagy az igény a csemeték magyar nyelvű oktatására. Míg a Zsizska utcai óvodában közel száz gyerekkel vette kezdetét az idei tanév, a kétosztályos, összesen 39 gyerek befogadására képes Tajovský utcai református óvodába jelenleg tizennégy gyereket járatnak.

Folyamatosan bővülnek

„Szerencsére még a korlátozások alatt is sikerült új gyerekeket szereznünk. Az egyik kislány most így, online formában ismerkedik a gyerekekkel, szerintem nagyon érdekes lesz, amikor majd személyesen is eljön a többiek közé. Fontos elmondani, hogy míg az óvodai oktatás nálunk elsősorban magyar nyelven történik, a hozzánk járó ovisok egy része szlovák vagy más anyanyelvű. Ebből kifolyólag az online foglalkozások és a személyes oktatás is két nyelven történik. Nyitottak vagyunk, hiszen ezek az apró csemeték nagyon fogékonyak más nyelvekre is. Ezt a fajta metódust manapság számos magyar óvodában alkalmazzák, és azt kell mondanom, nagyon jó azt látni, amikor két különböző nyelvű gyerek rövid idő után megtanul egymástól más nyelveken kommunikálniˮ – mondta az igazgató. Horváth Enikő szintén a református magyar oviba járatja kislányát, elmondása szerint nagy örömmel fogadták az online foglalkozásokat. „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ezek a foglalkozások mindig megragadják a figyelmét, de nagy örömmel mutogatja a kamerába az itthon tanultakat. Mindemellett új dalokat tanulnak, amiket itt- hon velünk gyakorol. Igazából annak örül leginkább, hogy napi szinten láthatja a társait, mert hiányoznak neki. Az óvoda hiányát mi is megérezzük, férjemmel mindketten dolgozunk, azt hiszem, hogy az ilyen foglalkozások, a nagymamák segítsége vagy az éjszakába nyúló home office-olás nélkül nagyon nehéz produktív munkát végezniˮ – zárta Horváth Enikő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?