Régió

Ókori várhegy rejtőzhet a királyhelmeci Nagy-hegyen

Királyhelmec | A Bodrogköz központi városa felett díszelgő Nagy-hegy tetejét évek óta egy helyi gazda tartja rendben, az év túlnyomó részén ott legelteti a kecskéit. Az állatoknak köszönhetőn eltűnt a gaz, a bokrok. Közelmúltban készült légi felvételek pedig eddig ismeretlen nyomokról árulkodnak. A szakemberek szerint nem kizárt, hogy a dombtető felső rétegében egy ókori várhegy maradványait találták meg.
Németi Róbert

2021. április 1. 18:15

nagy-hegy
Ha beigazolódik a szakemberek gyanúja, akkor nemsokára a Nagy-hegyen is felpezsdülhet az élet. - Google

A terület repülőből történt feltérképezése során nemrégiben olyan jelekre bukkantak a szakemberek, melyek alapján nem kizárt, hogy a Nagy-hegy tetején valamikor az ókorban egy megerősített építmény, egy úgynevezett várhegy állhatott.

„Még semmi sem biztos, de a múlt pénteki bejárás során újabb vizsgálatokat végeztünk, hogy meggyőződjünk arról, pontosan mi látható a légi felvételeken. Mivel jelen pillanatban egyetlen kézzel fogható régészeti leletet sem találtunk, csak a kutatás folytatása során derülhet ki, rejtőzik-e valami konkrét dolog a föld alatt. Úgy véljük, hogy a felvételeken egy több ezer éves építmény körvonala látható, de a pontos betájolásához konkrét régészeti tárgyak megtalálására van szükség. A pénteki bejárást elsősorban azért tartottam fontosnak, hogy a Nagy-hegy tetején tevékenykedő gazda, Dócs Arnold tisztában legyen a fejleményekkel, és ha sor kerülne rá, milyen módon tudnánk együttműködni az esetleges ásatások és egyéb, az archeológiai feltáráshoz szükséges munkálatok soránˮ – közölte lapunkkal Martin Pristáš, a Kassai Műemlékvédelmi Hivatal munkatársa.

Értékmegóvás

A szakember szerint már az is sokat jelentene, ha a noninvazív, lidartechnológiával történő szondázások során beigazolódnának a feltételezések, s ezáltal a dombtető tulajdonosa és a helyi önkormányzat kellőképpen felhívná az emberek figyelmét a hely fontosságára, az itt található értékekre és azok megbecsülésére. A királyhelmeci felvételek egyébként annak az országos projektnek a keretén belül készültek a Nemzeti Erdészeti Központ (NLCSK) közbenjárásával, melyek segítségével a Geodéziai és Kartográfiai Intézet már megkezdte az egész ország feltérképezését. Pristáš szerint a feltérképezés jelenleg mintegy fele van kész, az ország középső és keleti részének legfrissebb, a nyilvánosság számára is megtekinthető, részletes térképpel ellátott adatait a következő egy-két évben tehetik elérhetővé.

„A térkép egy része már az intézet honlapján is elérhető, többek között a gömöri régió, konkrétan a gombaszögi völgy is megtalálható rajta. Bízom benne, hogy a térképre Királyhelmec és környéke is hamarosan felkerül, hogy még tisztább képet és átfogóbb rálátást kaphassunk a szóban forgó területrőlˮ

– mondta a szakember. Mivel a Nagy-hegy lábánál található Csonkaváron már évek óta komoly archeológiai ásatások folynak, a bejáráson Gönczy Bertalan helyi lokálpatrióta is részt vett.

„Én igazából úgy kerültem a képbe, hogy a Műemlékvédelmi Hivatal múlt év nyarán megszólított a hegyről készült felvételek kapcsán. Most volt a második hivatalos bejárás, úgy tűnik, hogy már komolyabban foglalkoznak az üggyel. Ha idővel beigazolódik, hogy a Nagy-hegy tetején is volt egy afféle vár, Királyhelmec számára ez egy óriási hozzáadott érték, egy igazi különlegesség lesz. A Csonkavár helyreállításának turisztikai szempontból mindenképp nagy vonzereje lesz, és ha idővel konkrét leleteket találnak a Nagy-hegyen is, egy részüket szívesen bemutatnánk a Csonkavár egyik termébenˮ – zárta Gönczy Bertalan.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Krajniak

Különleges pénzjutalmat kapnak a szociális intézmények alkalmazottai

rendőrség

79 éves, részeg sofőr fordult fel Ladájával a Dunaszerdahelyi járásban

to

Galéria: Ezeken a helyeken teljesen ingyen fürdőzhet!

covid térkép

Nem változott a járványhelyzet, továbbra is zöld lesz minden járás

krupa

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes képviselői (VIDEÓ)

koronavírus

82 új fertőzöttet regisztráltak kedden

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.