Régió

November végén lehúzza a rolót Kassa egyik legöregebb kávéháza

Kassa | Tulajdonosváltás miatt zár be november végével a kassai sétány egyik legrégebbi étterme és kávéháza. A gazdag múltú Carpanóhoz egy régi magyar cukrászda és rengeteg ismert személyiség, köztük Márai Sándor és megannyi helyi újságíró neve fűződik. Információink szerint az ingatlant a Kassai Magyar Főkonzulátus vásárolhatja meg.
Németi Róbert

2020. november 14. 15:12

carpano
November végével egy korszak véget ér Kassán, bezár a híres kávézó. - Németi Róbert felvétele

A kassai Carpano egy izgalmas kirándulás Kassa történelmében. Az étterem a régi idők elegáns hangulatát idézi, bár a jelenlegi pincérek és a felszolgálás módja – az idősebb kassai korosztály szerint – már korántsem olyan, mint annak idején. A híres-neves kávéház azonban tulajdonosváltás miatt november végén bezárja „kapuitˮ a látogatók előtt. Az 1835-ben épült, építtetője, idősebb gróf Csáky Tivadar nevét viselő Csáky-házat értesüléseink szerint egy magyarországi befektető vásárolta meg.

Tulajdonosváltás

„Mivel az ingatlan jelenlegi tulajdonosánál lejárt a bérleti szerződésünk, az új tulajdonossal pedig nem kötöttünk újat, az 1970-es évek elejétől Carpano néven működő helyiséget bezárjuk. Azt, hogy mi lesz az étterem és a kávézó sorsa, nem tudjukˮ – nyilatkozta lapunknak Ján Kuko, a Carpano társtulajdonosa. Arra a kérdésünkre, hogy átköltöztetik-e vagy újranyitják-e az éttermet és kávézót valahol máshol a városban, Kuko nem volt hajlandó válaszolni. Az ingatlan eddigi tulajdonosával nem sikerült kapcsolatba lépnünk. Egy másik Fő utcai ingatlantulajdonos lapunknak elmondta, hogy a Csáky-házat már legalább két éve kínálták eladásra, de csak most talált vevőre. Számos forrásunk úgy tudja, köztük a Carpano egyik munkatársa is, hogy az ingatlanba jövő év elejétől a Kassai Magyar Főkonzulátus költözik be. Az ügyben több alkalommal megkerestük a konzulátus munkatársait, azonban máig nem erősítették meg ezt az értesülést.

Az ingatlanba a Kassai Magyar Főkonzulátus költözhet be

Márai szerelme

Balassa Zoltán kassai helytörténész az utolsó napjait számláló kávéház teraszán mesélt az Új Szónak a nevezetes helyiség múltjáról. Elmondása szerint rengeteg érdekes történet fűződik az épülethez, van köztük olyan is, mely a méltán világhírű kassai író, Márai Sándor szerelmi életével kapcsolatos. „Az épület egykori tulajdonosa, gróf Csáky Tivadar, a Kassai Magyar Színtársulat igazgatója volt. A tizenkilencedik század első felétől létező ingatlan szabadságharc korabeli története ad tükröt a mindenkori harci helyzet alakulásáról, hiszen Kassáért valóban heves küzdelmek folytak. 1848–49-ben osztrák törzstisztek, majd Görgey tisztje lakott benne, később Ramberg császári tábornok, utána Dembinszki honvéd tábornok, majd Paskievics orosz herceg. A ház alsó részében működött a híres Megay-cukrászda is, ahol a legendák szerint Márai Sándor egy rögtönzött fagylaltevő versenyen ismerkedett meg későbbi feleségével, Matzner Lolával. A Megay családnak a szomszédos Vitéz-házban egy gyógyszertára is volt. Miután 1968-ban új tulajdonoshoz került az épület, a vendéglőt Carpano néven nyitották meg, eredetileg ugyanis azt tervezték, hogy olasz ételkülönlegességeket kínálnak majd a vendégeknek. Ez a terv állítólag azon bukott meg, hogy az olasz specialitások nem érkeztek meg Kassára. A vagonokban szállított olasz árut az elvtársak szétosztották egymás között, és mire Kassára ért a szerelvény, csak üres vagonokat találtakˮ – mesélte Balassa.

Újságírók törzshelye

Azt, hogy a kávéház egykor a helyi magyar értelmiség, köztük a színészek és az újságírók törzshelyeként is szolgált, nemcsak Balassa Zoltán, hanem Szaszák György kassai újságíró, publicista is megerősítette. „Nagyon sokat jártunk ide, emlékezetes évek voltak. A kávézóban kiváló borokat és italokat árultak, az étteremben pedig igazi ételkülönlegességeket szolgáltak fel. Jól emlékszem, hogy a szakács és a pincérek némelyike is magyar volt, minden visszatérő vendéget jól ismertek. Aztán persze ez is elmúlt, a régi pincéreket újak váltották fel, és lassan a helyiség eredeti hangulata is megváltozott, feledésbe merült. Annak ellenére, hogy az utóbbi években már nagyon keveset jártam ide, sajnálattal hallom, hogy ez a korszak is a végéhez értˮ – zárta Szaszák György.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Joe Biden beiktatása
Frissítve

ÉLŐ: "Új nap virradt Amerikára" - szól Biden első üzenete

Igor Matovič

4 millió vakcina megvásárlására kötött szerződést a kormány

koronavírus

Már novemberben jelen volt Szlovákiában a koronavírus brit mutációja

koronavírus-vakcina

11 fázisban fogják oltani a lakosságot a Covid-19 ellen

koronavírus

Január 25-én és 26-án is érvényben lesz a kijárási korlátozás

bara zoltán

Elnöki káosz után megbékélés?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.