Régió

Nem változnak a helyi adók

Gúta. Nem változik az ebadó és a szemétdíj összege Gútán, ez utóbbi esetében viszont szűkítették az eddigi kedvezményezettek körét legutóbbi ülésükön a képviselők. Az ingatlanadót a törvényi előírások változásához igazították.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. december 12. 18:00

V. KRASZNICA MELITTA

Valamennyi általános érvényű rendelet elfogadását hosszas vita előzte meg, és több képviselő rámutatott: szinte csak a helyi adókkal van lehetősége a városnak bevételei növelésére. A jövő évi költségvetés összeállításakor ugyanis minden centre szükség lesz, hiszen az állami költségvetésből származó részesedési adóból idén sem érkezett meg a beígért összeg, a kormány pedig 2013-ra újabb megszorításokat prognosztizált. A népszerűtlen intézkedéseket mégsem merte meghozni a testület.

A pénzügyi bizottság javaslata szerint a városban, családi házaknál tartott kutyák esetében csupán évi 3, a tanyavilágban 3,50 eurós emelésről lett volna szó, de ezt sem szavazták meg a képviselők. Így marad a 7, illetve 3,50 eurós ebadó, a tömbházakban tartott kutyáknál pedig az eddigi 33 euró; ez utóbbi emelésére egyébként nem is érkezett javaslat. A szemétdíj összegének tárgyalásakor nem kapta meg a szükséges háromötödös többséget sem a pénzügyi, sem a vállalkozói bizottság azon javaslata, amely szerint a jelenlegi 17,60 euróról 18 euróra kerekítsék ezt az adót. Így a hivatal által előterjesztett anyagot fogadták el: ennek értelmében marad az egy személyre eső 17,60 eurós éves díj. Megszűnik viszont a 14 éven aluli gyerekekre vonatkozó eddigi kedvezmény, a nyugdíjasok esetében pedig az eddigi 55 év (nők), illetve 60 év (férfiak) helyett egységesen 70 év felett jár csak a kedvezmény. A korábbi kedvezmények a 18 eurós díj esetében sem maradtak volna meg. Akik rendszeresen osztályozzák a hulladékot, és azt leadják a gyűjtőudvarban, azok továbbra is maximum 50 százalékos kedvezményt kaphatnak. A hulladékgazdálkodásra fordított kiadás egyébként több mint 100 ezer euróval haladja meg a szemétdíjakból befolyó összeget, a különbséget más tételek rovására kell kigazdálkodnia a városnak. Rossz hír a tanyán élők számára, hogy a törvényi változások miatt, amely az adók egységesítését írja elő, ők is a városban érvényes ingatlanadót fizetik majd. Jól járnak ugyanakkor a belvárosi vállalkozók, esetükben csökken az ingatlanadó.

Legutóbbi ülésükön módosítaniuk kellett a képviselőknek az idei költségvetést is. Orem Klára, a hivatal pénzügyi osztályának vezetője arról tájékoztatta a testületet, hogy november végéig a beígértnél mintegy 90 ezer euróval kevesebb pénzt kapott a város a részesedési adóból, és a kisesés év végéig akár 100 ezer euróra emelkedhet. Emiatt az óvodákban, iskolákban, a hivatalban és a városhoz tartozó valamennyi intézményben december végéig az éves költségvetés 2,5 százalékának megfelelő összeget kell megtakarítani. Kivétel a speciális feladatokat ellátó Gúta Servis, ahol 1 százalékos spórolást irányozott elő a testület. Angyal Béla képviselő szerint eleve rosszul volt felállítva az idei költségvetés, semmilyen tartalék nem volt benne, emiatt év közben többszöri módosításra szorult. Lengyel István, a testület pénzügyi bizottságának vezetője szerint viszont abból adódik a gond, hogy az állam nem utalta át teljes egészében az ígért összeget.

A jövő évi költségvetésről idei utolsó, december 19-i ülésükön tárgyalnak a képviselők.

Önnek ajánljuk
A Szlovák Posta Andrej Kiska képmásával készít bélyegeket

Kiska szerint a 13. nyugdíj kampányfogás

OTP Bank

Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei

sport a tv-ben

Chelsea–Manchester United focimeccs a tévében

dac

Csak döntetlenezett a DAC a tavaszi nyitányon

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

L. Kiss Ibolya

„Könnyű ítélni a felületesnek, de mily nehéz, ki a szívet kutatja” – L. Kiss Ibolya élete és művei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.