„Nem lepett meg az eredmény...” (Választási ankét)

kelet1

Hogyan értékelné a választások eredményét?” Legújabb választási ankétunkban ezt a kérdést tettük fel válaszadóinknak. 

Peternai Zsuzsanna

az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium igazgatója

Szeptember 22-én tartottuk immár 4. alkalommal a szimulált diákválasztást. Az iskolában jelen lévő diákok 91 százaléka adta le voksát, 62,5 százalékuk a Szövetséget választva. A maradék szavazatok 10 párt között oszlottak el. Ez az eredmény nem lepett meg, erős magyar identitású vonalat képviselünk és a családi támogatói háttér is érezhető. Az országos eredményeket illetően óriási pozitívum számomra, hogy a fasiszta párt nem jutott be, illetve a családközpontúsággal kampányoló párt is megbukott. A Vasárnap hetilapban megjelentetett, önálló Szlovákia ideje alatt megrendezett választások szavazói eredményei alapján az eredmény nem igazán lepett meg. A valamikor Mečiart választók gyerekei (valószínűleg) most a Smerre szavaztak, a Smert kicsit kritizálók pedig a Hlasra. A Szövetség nem bejutása sem lepett meg, amíg nem lesz egy magyar párt, addig statisztikailag nem látok sok esélyt a parlamenti képviseletre. Amíg több párt kínálja a magyaroknak a képviseletet, addig sajnos nem vagyunk számban annyian, hogy játszva meglép- jük a 160 ezres választói határt, ami a bejutáshoz kell. (száz)

Miklós László

egykori környezetvédelmi miniszter

Nagyon sajnálom, hogy nincs magyar képviselet a parlamentben. Ismét csak visszajött az a bánatom, hogy miért kellett szétmenni ezeknek a pártoknak! Nem hiszem, hogy volt, vagy van olyan ideológiai nézetkülönbség, amit a választó szemszögéből véve fontolóra kellett volna venni. Azt, hogy sokan nem mentek el választani, ennek a megosztottságnak is tulajdonítom. Meggyőződésem, hogy ha egységes pártként indult volna a három magyar párt, nem is kellett volna kampányolniuk, biztosan bejutottak volna a parlamentbe. A Smer győzelmét nem tippeltem ilyen magasra, úgy gondolom, sokan azok közül, akik a Republika pártra szavaztak volna, az utolsó pillanatban döntöttek a Smer mellett. (sk)

Érsek Árpád

egykori közlekedési miniszter

Nagy kár, hogy három magyar párt indult. Ám ahogyan láttam a számokat, ha összeadom, együttesen sem lett volna elég a bejutáshoz, bár a választásoknál nem lehet számokat összeadni, sok más tényező is befolyásolja az eredményt. Csak azt tudom mondani, mindenki vizsgálja meg a saját lelkiismeretét. Az eredmények szerint Jaroslav Spišiak a legsikeresebb a déli régió politikusai közül, aki sajnálatos módon nem valamelyik magyar párt színeiben indult, hanem a Progresívne Slovensko listáján. Hasonlóan, mint Grendel Gábor és Tankó Vilmos ökölvívó, akik az OĽaNO-listán szerepeltek és hoztak szavazatokat pártjuknak. (sk)

Matus Mónika

a szenci Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatója

Csalódott vagyok, bár a realista énem tisztában volt azzal, hogy ez lesz a valószínű eredmény, mégis reménykedtem abban, hogy nem olyan országban élek, amelyben az ország nyolcvan százaléka a stabilitásért és a berekesztett árakért cserébe maffiamódszereket, gyilkosságokat, emberrablást tolerál. Ami a Szövetséget illeti, hiába volt a hajrá, ha nem voltak képesek a teljes összefogásra, a sajtóban az egymásra mutogatás, a bűnbakkeresés, a veszekedés túlszárnyalta a munka és a célok összefoglalását, a sok hiteltelen személy a listán pedig lerombolta a hiteles tenni akarók renoméját is. Hiányoztak a politikusok helyett az államférfiak... és az államnők! Magyar közösségünk eljutott oda, ahol iskolánk közvetlen régiója állt körülbelül 10 éve: nem elég szlogennek a magyarság, sok munkával kell bizonyítani, hogy megéri magyarnak lenni és maradni. Látva a választási eredményeket egy biztos, hogy mi az iskolánkban ezentúl még többet fogunk dolgozni, még jobban odafigyelünk a tanulóinkra, az oktatásra, a nevelésre, mert ahogyan az elsősök ünnepségén Csáky Csongor megjegyezte, a színpadon szavaló elsőseink 70 év múlva is magyarul fognak beszélni… Iskolánk legyen a bástya a szórvány végvárában. A célunk még világosabbá vált tehát: legyünk többek, többen, büszkén, önbizalommal és önbecsüléssel. Koszorúzások helyett pedig a kultúra, identitás, közösség fogalma legyen a mérvadó. (tb)

Győry Attila

író, könyvterjesztő, a Családi Könyvklub kereskedelmi vezetője

Teljes mértékben csalódott vagyok, mert úgy látom, hogy flashbackje (visszaugrás) van a politikának. Visszakerült egy olyan politikai hatalom, ami egyáltalán nincs az ínyemre. Visszajött az „árnyék”. Sajnálattal veszem tudomásul azt is, hogy országos átlaghoz képest a felvidéki magyar választók passzívak voltak és Dél-Szlovákiában alacsonyabb volt a részvételi arány. Nem az én tisztem elemezni a választásokat, de ilyenkor nincs kifogás. (já)

Bartók Csaba

szerkesztő, rendező

Sajnos úgy dőlt el a választás, ahogy azt gondoltam. Én 4,6 százalékot jósoltam a Szövetségnek és mindenkit arra biztattam, hogy a végeredmény magasabb legyen. Új szelek fújnak, ugyanakkor sok dolgot rosszul csináltak. Többek között azt, hogy egy magyar központú régióként nem volt egyetlenegy helyileg szervezett rendezvényük sem, ahol kellőképpen bemutatkozhattak volna. Ez szerintem egy szegénységi bizonyítvány, hiszen Szepsi 20 km-es vonzáskörzetéből hét jelöltjük is volt. Persze nyilvánvaló, hogy nem ezzel nyertük volna meg a parlamenti képviseletet, de úgy a régióból is hozhatott volna a Szövetség jobb eredményeket. A szlovák pártokat illetően saját tapasztalatból mondom, hogy huszonnégy évnyi magyar önkormányzati képviselőségem során, a magyar pártszakadás előtt ide egyetlen szlovák párt sem jött kampányolni, mert tudták, hogy nincs esélyük. Azonban most, ezt a meggyengülést kihasználva olyan rések vannak a társadalomban, hogy nagyon sok választót elvisz a Smer és más liberális pártok. De nálunk alacsonyabb volt a részvételi kedv az országosnál, a szlovák pártok igyekeztek megszólítani a magyar szavazókat, viszont én teljes szívemből és tapasztalatomból állítom, hogy van alapja és jövője az etnikai politizálásnak. A hétvégi választás egy nagyon jó ugródeszka volt. Igaz, hogy a magyarok nem kerültek be a parlamentbe, de lehet építkezni és új erőt meríteni az eredményből, levonva azokat a tapasztalatokat, amik most születtek, és ez kiforrhat valami jobbá. Meggyőződésem, és Istenbe vetett hitem alapján tudom, hogy valami terve van az úrnak ezzel a néppel. És ha van terve, akkor az az volt, hogy most így szerepeljünk, hogy bejussunk a jövőben. Ahhoz azonban olyan emberekre lesz szükség, akik erre képesek. Ha csak ötven olyan ember lenne a listán és nem százötven, akkor sokkal konstruktívabban, átláthatóbban és sikeresebben teljesíthetnének, mert a jelenlegi rendszer elszívja az erősebb jelöltek energiáját. (nr)

Urbán Péter

A Tandem igazgatója és az oktatási tárca munkatársa

Nagyon csalódott vagyok a választás kapcsán. Hihetetlen, milyen gyorsan felejtünk. 2018 februárjában az utcán százezres tömegek kényszerítették békés tüntetéssel lemondásra Robert Ficót és Robert Kaliňákot, 2020 februárjában a szavazatainkkal fejeztük ki, hogy nem kérünk a maffiaállamból. Most meg, három év elteltével, újra fölényesen megnyeri a választást? Ráadásul ha hozzáadom a Hlas szavazatait is, amely igazából a Smer 2.0, akkor majdnem 40%-on vannak azok, akik kormányzása alatt egyesek olyan érinthetetlennek érezték magukat, hogy meg mertek gyilkoltatni egy számukra kényelmetlen újságírót. Azon már meg se lepődtem, hogy az emkápé… bocsánat, Szövetség nem került be a parlamentbe. A legrosszabb az, hogy ha bekerült volna, akkor sem lennék biztos abban, hogy nemet mondanának a Smernek, látva, hogy a Fidesz mennyire szimpatizált a kampány alatt Ficóékkal. (vat)

Pataki Tamás

a Kompromisszum közéleti kezdeményezés aktivistája

A választási eredmények jól mutatják, hogy van még hova fejlődnie a polgári tudatosságnak az országban. A SMER elérte, hogy a szélmalomharccal a liberálisok és az „LMBTQ+ ideológia” ellen, a félelemkeltéssel a migráció kapcsán, és a „békepártisággal” felülírja az emberek emlékezetét azzal kapcsolatban, hogy mit tett a párt kormányzásai idején. A korrupció, a titkosszolgálatok önkényes használata, újságíró gyilkossághoz vezető környezet kiépítése stb. a feledésbe merült. Az elmúlt három év káoszos kormányzása Fico visszatérésének tökéletesen megágyazott. A pandémia és Putyin háborúja, illetve az ezekhez kapcsolódó szándékos félretájékoztatások, dezinformációk szintén nagy szerepet játszottak az emberek bizalomvesztésében a demokratikus pártokban. A történelemből tudhatjuk, hogy az elhúzódó bizonytalanság és válságok nyomán az emberek az erős kéz, erős vezető után nyúlnak. Ezek sok embernél felülírtak minden korábbi bűntettet, és megfeledkeztek arról, hogy a korábbi fejlődő gazdaság Fico kormányai alatt egy globális trend volt. Az előző gazdasági válság utáni prosperálás, EU-s forrásokkal karöltve össze se hasonlítható az elmúlt évek kihívásaihoz. Mennyivel előrébb lennénk most hatékonyabb és korrupció nélküli kormányzásokkal. Hamis nosztalgia és biztonság utáni vágy, uszító narratívákkal és populizmussal társulva. A hamis árukapcsolásnak következtében könnyen lehet, hogy sokkal többet el fognak neki nézni a rá szavazó tömegek.  A Szövetség parlamenten kívül maradását ezúttal is kudarcként értékelem. Így nehéz lesz a jogköveteléseinket keresztül vinni, legfeljebb egy status quo fenttartásában reménykedhetünk. Szerintem a párt több szempontból is stratégiai hibát követ el, amikor megosztja a magyarságot velünk és ellenünkre, jó magyarokra és rossz magyarokra, miközben ugyanezen potenciális szavazókat próbálná megszólítani. És sajna egyre csak fogyunk, az 5% küszöb pedig egyre elérhetetlenebbé válik. (kzs)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?