Régió

Nem engedte nyilvánosságra hozni ajánlatát a pályázó

Rozsnyó | Nyilvánosan is példa nélküli részrehajlással és elfogultsággal vádolja a PR Querkus Kft. vezetése a Szlovák Nemzeti Múzeumot.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. április 14. 16:00

 

A cég 2012 első felében sikertelenül szerepelt a krasznahorkai vár tetőzetének felújítására kiírt versenypályázatban, ami miatt a Közbeszerzési Hivatalhoz (ÚVO) fordult.
Az élénk médiaérdeklődés kísérte közbeszerzési eljárásban a besztercebányai PR Querkus annak ellenére is sikertelenül szerepelt, hogy a három pályázó közül a legkedvezőbb, 1 979 770,06 eurós ajánlatot tette. A Szlovák Nemzeti Múzeum és a kulturális tárca által a pályázatok kiértékelésére létrehozott bizottság arra hivatkozva, hogy a cég – mivel időközben módosította eredetileg beterjesztett ajánlatát – nem tartotta be a közbeszerzési törvény előírásait, kizárta azt az eljárásból. Róbert Pacalaj cégvezető szerint elírás történt, amikor az építési területen felállítandó mobilillemhelyek számát 45 helyett 15-ben határozták meg, ám ezt később korrigálták. Élve az óvás lehetőségével, a PR Querkus a Közbeszerzési Hivatalhoz fordult, amely 2013. január 23-án kelt határozatával kötelezte a Szlovák Nemzeti Múzeumot, hogy a céget ismételten vonja be az eljárásba.
 
Mivel a szlovák sajtótermékek némelyike sajátos megközelítésben tálalta a témát, és a Szlovák Nemzeti Múzeum vezetése szerint fennállt a lehetősége, hogy a magáncég fizetett médiakampányba kezdett, az állami intézmény a PR Querkus vezetőinek engedélyét kérte az általuk beterjesztett ajánlat nyilvánosságra hozatalához. „A Szlovák Nemzeti Múzeum a versenypályázat lefolytatása során példa nélküli elfogultságot tanúsított velünk szemben, így fennáll a gyanúja, hogy az ajánlat közzétételéhez adott hozzájárulásunkkal is visszaélne. Kérését ezért elutasítjuk” – olvasható a Róbert Pacalaj cégvezető által szignált, szerkesztőségünkbe is eljuttatott válaszban.
 
A Szlovák Nemzeti Múzeum vezetése a kijelentésre reagálva közölte: továbbra is elsődleges szempont számára, hogy a krasznahorkai vár felújítása mielőbb befejeződjön. „Mindenkinek ajánljuk figyelmébe a közbeszerzési törvény legutóbbi módosítását, amely versenypályázatok résztvevői számára megnehezíti, hogy azok lefolytatását aránytalanul hosszú időn át hátráltassák” – közölte René Bábela, a SZNM közbeszerzési szakértője, hozzátéve: az állami intézmény vezetése bíróság elé viszi a Közbeszerzési Hivatal azon határozatát, amelyben az leszögezi, hogy a bizottság törvénytelenül zárta ki a vár felújítására kiírt versenypályázatból a cégek egyikét. Az eljárás lefolytatása vélhetőleg nem lesz kihatással a vár területén jelenleg is folyó munkálatokra.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Gáti Norbert

Telt ház van a királyhelmeci kórház Covid-osztályán, sokan oxigénre szorulnak

koronavírus iskola

Februárban valószínűleg kinyithatnak néhány iskolát

Marek Krajčí

Krajčí: Fokozatosan javul a járványhelyzet Szlovákiában

Béke mozi épülete

Még mindig vannak szabad helyek Érsekújvárban

Ismert márkák mögé bújnak a csalók

Kerülje ezeket a csaló e-shopokat! Mutatunk csaknem 90 oldalt, ahonnan ne rendeljen!

Komárom

A Komáromi járásban csak pár faluban nem lesz mintavételi pont

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.