Mézeskalácsos vasárnap Nyékvárkonyon

mézesklaallaefaef
Nyékvárkony |

Mézeskalács fesztivált rendezett a Nyékvárkonyi Vöröskereszt alapszervezete két év kihagyás után, elsősorban a gyerekek számára.

Már jóval a bejárati ajtó előtt csalogató illatok lengik be a környéket. A felnőtteket forralt borral, a gyerekeket pedig igazi amerikai hot-doggal, palacsintával és teával várták a szervezők. A sportpálya melletti nagyteremben pedig nemcsak az illatok, de a látvány is letaglózza az érkezőt. „Nem tudom pontosan hány darab, de 25 kg lisztből sütöttük a mézeskalácsokat” – tájékoztat Antal Katalin, a Vöröskereszt helyi alapszervezetének elnöke. Nyolc évvel ezelőtt volt az őrségváltás, amikor a Vöröskereszt helyi alapszervezete új vezetőséget választott és azóta datálódik a mézeskalács fesztivál is. Annak idején, ősszel kezdte munkáját az új vezetőség, így első rendezvényként kézenfekvőnek tűnt a közelgő advent előtti időszakban valami, ami a karácsonnyal függ össze, vagyis legyen akkor mézeskalács sütés és díszítés. Mára már hagyománnyá vált, hogy az első advent előtti vasárnap, a mézeskalácsos buli napja Nyékvárkonyon.

„Mivel közülünk senki sem tudta, hogyan is kell valójában nekifogni a mézeskalács díszítésének, néhányan részt vettünk egy gyorstalpaló mézeskalács díszítő tanfolyamon Dunaszerdahelyen, majd kitudakoltuk a mézeskalács sütés csínját-bínját és nekifogtunk. Kezdettől fogva sikere volt az ötletnek, sőt mára annyira közkedveltté vált a rendezvény, hogy a gyerekek már szeptemberben kérdezik a tanító néniktől, mikor lesz a mézeskalácsos nap” – meséli büszkén Antal Katalin.

Mint mindig, ez alkalommal is a vezetőség tagjai vállalták a munka dandárját, bekeverték a tésztát, egy napon át pihentették, majd nekigyürkőztek a mézeskalács formák szabdalásának. Egynéhányat ki is díszítettek, de a legnagyobb részt meghagyták a gyerekek számára. A szülők pár centért megvették a gyerekek által kiválasztott mézeskalácsokat, majd kaptak hozzá egy kis habzsákot, amellyel kedvük szerinti mintákat pingálhattak a kalácsokra. Persze nem ez volt az egyetlen foglalatosság amivel készültek a szervezők, mert többfajta kézműves technikát is kipróbálhattak az érdeklődők, akár a szalvéta technikát, gyöngyfűzést, vagy pálcika modellezést. Mindent, amit saját kezűleg készítettek a gyerekek, el is vihettek magukkal, amivel teljes volt a sikerélmény.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?