Mesélő képeslapok

kép1
Ipolyság |

A Honti Kulturális Napok keretein belül találkoztunk először Tóth György képeslapgyűjteményével az ipolysági városházán. Lapunk egy rövid interjúval kereste meg a gyűjtőt, hogy egy kicsit bevezessen minket a szenvedélyébe.

Hogyan kezdődött a szenvedélye a képeslapgyűjtés iránt, és mi motiválta a kezdetekkor?

A gyűjtőszenvedély nálam húsz éves koromban alakult ki. Az akkori munkahelyemen a műszak parancsnokom vezetett be a numizmatika rejtelmeibe. Az Osztrák–magyar Monarchia fém és papírpénzei nagyon szépen voltak elkészítve, főleg ami a címereket és az ábrázolásokat illeti, és ez megfogta a lelkemet a régiségek iránt. Lokálpatriótaként különböző számlák, szerződések, reklámanyagok, emléktárgyak és ezen belül az ipolysági képeslapok gyűjtésével kezdtem foglalkozni, amik tulajdonképpen akár kordokumentumoknak is nevezhetők.

Milyen típusú képeslapokat gyűjt? Van valamilyen különleges témakör vagy korszak, ami különösen érdekli?

Négy témakört tudok említeni, ami a képeslapgyűjtést érinti. Az egyik Ipolyság, a városra fókuszálva. Második a Lévai járás falvak életéből származó képeslapok, ez azért is érdekes, mert a falvak olyan sok képeslapot nem adtak ki, ritkaság mikor egy-egy előkerül. Ezeket követik az utolsó két magyar királyról készült képeslapok, illetve az első és a második világháború katonai képeslapjai.

Hogyan szerzi be a képeslapokat?

Szinte mindenféle módon, ami csak létezik. Vannak olyan darabok, amiket ajándékba kaptam, de a legtöbbet vásárolom a különböző börzéken és vásárokon. Böngészem a magyarországi aukciós oldalakat, a tapasztalat azt mutatja, hogy ezeken a felületeken gyakrabban hirdetnek meg különleges darabokat, amik még hiányozhatnak a gyűjteményből.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a képeslapok értékének meghatározásakor?

Elsődleges szempont az állapot, tehát a képeslap értékét nagyon befolyásolja az, hogy jó állapotú-e. Ne legyen gyűrött és ne legyen összefirkálva, illetve darabok se legyenek leszakítva belőle. Második kritérium az adott képeslap ritkasága, Ipolyságon az egyik gyűjtőtársamnál van egy pillangós képeslap, s csak erről az egy darabról tudunk. A pillangó szárnyaiba négy ipolysági fotó van beillesztve. Ritkaságnak minősülnek még a helyi zsinagógákat ábrázoló képeslapok, ebből is nagyon kevés van. Harminc éves gyűjtői pályafutásom alatt, csak egy aukción láttam egy darabot, nagyon drágán kelt el. A pénzbeli értékeket nehéz meghatározni, ugyanis a bélyegekkel és a régi pénzekkel ellentétben erre nincs katalógus. Sok város nem is tudja milyen képeslapok mekkora mennyiségben voltak kiadva. A gyűjtemény értékét az aktuális kereslet és kínálat határozza meg.

Milyen érdekes vagy ritka képeslapokat talált eddig?

Számomra nem csak a nagyon ritka képeslapok érdekesek, azt is figyelembe veszem, hogy tartalmazzon valamilyen kortörténeti “dokumentumot”, például egy helyi híresebb személy írta valamikor. Érdekesség lehet egy olyan, amin a Horthy Miklós laktanya kiképzőtiszti karának minden tagja aláírta a képeslapot, vagy épp az egyik falu lelkésze írt az esperesnek, s az aláírása következőképp olvasható: “üdvözletem küldöm arról a helyről, ahol az emberek víz helyett is bort isznak.” Minden bizonnyal a lelkész nem szeretett itt szolgálni.

Hogyan tárolja és gondozza a képeslapjait annak érdekében, hogy hosszú ideig megőrizzék értéküket?

A képeslapok ápolása és tárolása nem egy nagy ördöngösség. A legfontosabb, hogy meleg és száraz helyen legyenek tartva. Én bőrkötésű albumokban tartom őket.

Van valamilyen konkrét célja vagy álma a képeslapgyűjteményével kapcsolatban?

Elsődleges célom, hogy valaki majd vigye tovább, mint családi gyűjteményt. Természetesen, ha ez nem valósul meg, akkor elajándékozom a megfelelő helyre. Az álmom igazából az, hogy egy magánmúzeumot tudjak nyitni ezen dolgok részére.

Milyen érdekes történetek vagy élmények kapcsolódnak a képeslapokhoz, amelyeket szeretne megosztani?

Amikor az ember börzén, antikváriumban vagy épp aukción szerzi be a képeslapokat, akkor az elég jellemtelen. Volt azonban olyan eset, amikor magánszemély tulajdonában volt egy képeslap, amit szerettem volna megszerezni, és hetekig, hónapokig győzködtem őt, hogy eladja, vagy épp elcserélje. Egyik esetnél az illető pénzért nem akarta eladni, azonban amikor megtudta, hogy papagájokat is tenyésztek, akkor madárért odaadta.

Van valamilyen tanácsa vagy ajánlása azoknak, akik szintén el szeretnék kezdeni a képeslapgyűjtést?

Valahol minden embert érdekli a történelem, s ha egy kicsit jobban az átlagnál, akkor érdemes valamilyen gyűjteménybe kiélni ezt a szenvedélyt. A képeslapok sokszor olyan épületeket ábrázolnak, amik már nincsenek meg, vagy épp olyan személyek, akik már nincsenek köztünk. Érdemes felkutatni ezeket, s bátran belevágni az ilyen tevékenységekbe.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?