Régió

Mérföldkőhöz ért a bősi vízlépcső modernizációja

Bős | Fontos megállóhoz érkezett a bősi vízlépcső és vízerőmű korszerűsítése. A hajózást szolgáló jobb zsilipkamra sikeres modernizációja után a hét közepén a bal kamra felújítása is elkezdődött. Az erőmű berendezésének korszerűsítésére is pályázatot hirdetnek.
Kiss Bartalos Éva

2021. november 24. 14:21

Bős
- Somogyi Tibor felvételei

Még 2019-ben kezdődött el a vízlépcső zsilipkamráinak felújítása, amelynek köszönhetően gyorsabb, folyamatosabb és biztonságosabb lehet a hajóforgalom a Dunán. Vladimír Kollár a Vízgazdálkodási- és Építővállalat (VV) vezérigazgatója közölte, hogy a felújítás jelentős mérföldkő a vízerőmű harmincéves történetében. A két kamara felújításának költségvetése megközelítette a 150 millió eurót. A költségek 15 százalékát a VV, a nagyobb részét pedig az EU finanszírozta. Kollár arra is rámutatott, hogy az egyedülálló építményen számos műszaki újdonságot is alkalmaztak. Kicserélték például a zsilipkamra kapuját, amelynek szárnyai egyenként 1000 tonnát nyomnak. A munkások az előkészített alkatrészekből a zsilipkamra talaján szerelték össze a monstrumot. Felújították és szigetelték a kamra falait és stabilizálták is a talaját. A VV közleményében megjegyezte, hogy 300 ezer köbméter víz halad át a kavicsos-homokos talajon épített vízerőművön és vízlépcsőn, ezért különösen fontos, hogy megfelelő állapotban legyen a be- is kifolyórendszer.

Bős

A megnyitás előtt tesztelték a felújított kamrát, ellenőrizték az egyes berendezések működését és megbízhatóságát. Az eredeti harmonogram szerint decemberben zárult volna a teljes felújítás, ehhez képest azonban jelentős csúszásban van az építkezés, a Covid-19 és váratlan akadályok is hátráltatták a befejezést. A bal kamra felújítására 415 napot szánnak, itt már hasznosíthatják a korábbi tapasztalatokat. Ján Budaj környezetvédelmi miniszter felhívta a figyelmet a vízerőmű elektronikai részének felújítására is, a tervek szerint a munkára jövő év elején hirdethetnek pályázatot.

Ján Budaj

Várhatóan 3-4 éven belül ez is elkészül, és így az erőmű és a vízlépcső további harminc évig megfelelően működhet. Az új generátorok tovább növelhetik az erőmű hatékonyságát. „Bősről származik az országban felhasznált villamosenergia tíz százaléka, ami zöld energiának minősül.

A klíma-és energiaválság korábban tudatosítanunk kell, hogy a bősi erőmű az építését övező kételyek ellenére ma teljesíti a feladatait, elektromos áramot termel és stabilizálja a folyamot” - jelentette ki a miniszter

, aki szerint a teljes felújítás után a 20. század végén botrányos körülmények között épült erőmű példaértékű 21. századi létesítménnyé válhat. Katarína Bruncková a közlekedési minisztérium államtitkára arról is beszélt, hogy a zöld átállás korában nagy lehetőségek állnak a vízi közlekedés előtt, amelyekre a tárca is odafigyel.

Ján Budaj a vízlépcső karbantartásáról is beszélt, azt ígérte, hogy az állami vállalatok foglalkozni fognak az elhanyagolt és hordalékkal feltöltődött Körtvélyesi víztározó megtisztításával is. A miniszter szerint a vízi útvonalon közlekedő hajók kibocsátására is ügyelni kellene, elmondta, hogy sok olyan vállalat van, amely nem vállalja a felelősséget az általa okozott károkért, a károsanyag-kibocsátásról sem közöl adatokat. A bősi vízlépcső jövőben egyéb, a környezetbarát folyami közlekedés segítő megoldásokkal is szolgálhatna. Budaj felvetette az átzsilipelés fizetőssé tételének lehetőségét is. Ezt részben a VV vezérigazgatója is támogatná, de felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi egyezmények értelmében a Dunán jelenleg nincs erre lehetőség.

Galéria
1-1
2-2
3-3
4-4
+4
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus kórház

Koronavírus: 57 beteg elhunyt, 7035 PCR-teszt lett pozitív

országház

A magyar ellenzék leadta az aláírásokat a népszavazási kezdeményezéshez

lengvarsky

Lengvarský: A „normális” élethez áprilisban térhetnénk vissza, de nem olyan lesz, mint a járvány előtt

Meat Loaf

Elhunyt Meat Loaf rockzenész

Schäfer András

Schäfer András az Union Berlinhez szerződött

Orkán erejű szél és havazás várható

Ismét riasztást adtak ki a Dunaszerdahelyi és Komáromi járásra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.