Régió

Megújult cégér, régi recept

NÁDSZEG | Júliusban volt egy éve, hogy új cégként, új névvel folytatta tevékenységét a közel három évtizede megnyílt pékség. A kenyérsütés módja, a recept változatlanul ugyanaz.
author
Tornyai Bianka

2022. augusztus 9. 15:45

Cipók Pékség
Három méretben készül a kenyér a nádszegi pékségben, 700, 1200 és 1700 grammosból választhatnak a vevők. A fotón a három tulajdonos látható, balról jobbra: Bartalos Gábor, Kiss Bartalos Éva és Kiss Balázs - Tornyai Bianka felvételei

Lassan harminc éve sütik a kenyeret a nádszegi pékségben. A kenyér receptje és elkészítésének módja ugyanaz, a cég azonban egy évvel ezelőtt új nevet kapott, hiszen új tulajdonosai lettek.

cipók

A kezdetek

A házaspárt alkotó Kiss Bartalos Éva és Kiss Balázs, valamint Éva bátyja, Bartalos Gábor egy évvel ezelőtt vették át az 1994-ben alapított JERE Pékséget. A céget a testvérek szülei, Bartalos Etelka és Rudolf, valamint nagynénjük, Faragó Erzsébet és néhai férje, Krastenics János hozta létre. Azóta volt néhány hullámvölgy a pékség életében, Krastenics János évekkel ezelőtt elhunyt, egy időre be is zárták a vállalkozást, 2020 októberében pedig elhunyt a másik alapító, Faragó Erzsébet is. Ekkorra már akkori férje, Faragó László is a csapat része lett, viszont ismét kérdésessé vált a családi vállalkozás további sorsa. Ezután döntöttek úgy a fiatalok, hogy kár lenne veszni hagyni az örökséget, és átvették a pékség irányítását, így alapították újra Cipók kft. néven. „Azért választottuk ezt a nevet, mert Nádszegen, illetve a Mátyusföldön a kenyér végét cipónak hívják. A cégéren három kenyér szerepel, ami minket, a bátyámat, a férjemet és engem jelképez, a három új tulajdonost” – magyarázza Kiss Bartalos Éva.

kelesztés
Sok tényezőtől függ, mikor kerülhet be a kemencébe a kenyértészta, a helyiség hőmérsékletétől, a páratartalomtól, de még a kinti légnyomástól is

Az egyszerűség elvén

Az 1990-es évek végén volt egy időszak, amikor nagyobb mennyiségű kenyeret sütöttek, és a környékbeli falvakba, például, Nyárasdra, Alistálra, Vásárútra is szállítottak belőle, majd jött az az időszak, amikor megjelentek a nagy bevásárlóközpontok, amelyekben bármikor lehetett kenyeret és pékárut venni, így a helyi vállalkozások fokozatosan leépültek. „Mi is megéreztük ennek hatását, a vevőkör megcsappant, illetve megváltoztak az igények. Mi viszont a kezdetektől a mai napig csak klasszikus, kovászolt fehér kenyeret sütünk, semmi más nincs a kínálatban. A pékségünk azt a kort idézi, amikor az emberek otthon bedagasztották a saját kenyerüket és elvitték megsüttetni a pékhez. A tészta semmiféle hozzáadott anyagot, ízfokozót, tartósítószert nem tartalmaz, csak lisztet, vizet, sót és az előző sütésből félretett kovászt. Tulajdonképpen az a titka, hogy nincs titka” – részletezte Éva. Az új pékség lényegében nem különbözik a régitől, csak a személyi állományban történtek változások. Két alapító elhunyt, a gyerekek felnőttek, Kiss Balázs pedig benősült a családba, így ismerkedett meg a kenyérsütéssel. 

kemence
Az is lényeges, hogy a kenyér a kemence melyik részében sül, mert ha egy helyre több fa került a fűtéskor, akkor az a rész forróbb, tehát sütés közben meg kell mozgatni a kenyereket

Varázslatos folyamat

Bartalos Etelka az egyetlen, aki a kezdetektől a pékségben dolgozik, ő az, aki minden nap elkészíti a hozzávalókat, beindítja a dagasztógépeket. Szinte mérés nélkül eltalálja az arányokat, annyira a kezében van már a mesterség. Ránézésre, tapintásra megállapítja, mikor kelt meg kellőképpen a tészta, mikor kell elkezdeni a gyúrást, vagyis a kenyér formázását, a veknibe adagolását. „Az egész folyamat három órás kovásszal indul, vagyis az előző sütésből félretett savanyútésztát keverem be a hozzávalókkal, majd 1-2 órás pihentetés után újra átkeverem. Nagyjából fél óra elteltével lehet elkezdeni a gyúrást. A szakajtókosárban tovább kelesztjük, utána mehet be a kemencébe” – sorolta a folyamat lépéseit. Fia, Bartalos Gábor elsajátította a mesterséget, most ők ketten végzik a munka legnagyobb részét. „Valójában ez egy csoda, hogy kenyeret tudunk alkotni, mert nincsenek műszerek, amik segítenének az egyes folyamatok elvégzésében, a kemence hőfokát nem lehet szabályozni, de a páratartalmat, a műhely hőmérsékletét sem, minden a tapasztalaton múlik. Egy évvel ezelőtt kóstoltam bele ebbe a mesterségbe és szerencsére ügyesen belejöttem, bár még nem tudok minden feladatot elvégezni. A gyúrás mellett a berakás és kiszedés az én feladatom” – mondta el Gábor. A Cipók pékség egyediségét az adja, hogy a kezdetektől egészen mostanáig fával fűtik a kemencét, azóta sem tértek át elektromos vagy gáz tüzelésre. „A kemencét, miután kellő ideig fűtötték a fával, kisöprik és vizes ronggyal kitörölgetik, hogy a kenyér alja ne legyen kormos. Az sem mindegy, milyen fával, mennyi ideig tart a fűtés. Az ideális hőfok a kenyérsütéshez a 230-250 Celsius-fok. A fát apukám, Bartalos Rudolf szerzi be és vágja megfelelő méretűre” – tette hozzá Éva.

szakajtó
Ami a kenyeret versenyképessé teheti, az az íze és a tartóssága. A Cipók kenyere napokig fogyasztható, nem kell attól tartanunk, hogy penészes lesz vagy szétesik (Bartalos Gábor és Bartalos Etelka)  

Tervek, ötletek

A Cipók kenyerét csak a pékségben lehet megvásárolni, hétköznap 60-70, hétvégén 150-200 kenyér készül. „Péntek délutánonként szinte látványpékséggé alakul át a műhely. Úgy jönnek be a vevők, hogy közben a háttérben megy a munka, látják, hogyan gyúrunk, dagasztunk, sütünk. Egyelőre csak munka mellett, szabadidőmben, de szívesen segítek én is. A jövőben szeretnék több időt ott tölteni” – árulta el Kiss Balázs. Az új tulajdonosok tervezik, hogy a jövőben nagyobb mennyiségben sütnék a kenyeret, hogy a boltokban is árusíthassák, de ahogy fogalmaztak, nem tudnak átállni a tömeggyártásra, és mindenképpen szeretnék megtartani a jól bevált módszereket, receptet. Számos ötletük van a lehetőségek további kihasználására, ezek megvalósítása azonban egyelőre várat magára.

vevők
A vevők különféle kívánságait már jól ismerik a pékségben, van, aki világosat, más a sültebbet kéri, többen a kirepedt oldalú kenyérre esküsznek. Ünnepek előtt a legjobb, ha feliratkoznak a vevők, olyankor, illetve a nyári kerti partik idején mindig megnő a kereslet
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A selmecbányai egyeztetés résztvevői: Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar, Jaroslav Naď szlovák, Jana Černochová cseh védelmi miniszter és Marcin Ociepa lengyel védelmi államtitkár(TASR-felvétel)

Ukrajna tekintetében nem egységes a V4

Putyin ann

Putyin hamarosan bejelentheti a megszállt területek annektálását

lengvarský k

Lengvarský szerint 1500 orvos tervezi benyújtani a felmondását

d

Rengéseket jelentettek a szeizmológusok az Északi Áramlat gázvezetékek meghibásodása után

infláció

Durván befékez a szlovák gazdaság

d

FOTÓK: Hosszú sorokban állnak az oroszok a grúz határ előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.