Megemlékezést tartottak az egykori Kuciak-háznál Nagymácsédon

J. Kuciak, M. Kušnírová-megemlékezés
Nagymácséd |

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat megemlékezést tartott a hat évvel ezelőtt meggyilkolt Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová egykori házának kerítésénél. A telken jövőre elkészülhet a Szólásszabadság Emlékműve.

Hat évvel ezelőtt nagymácsédi otthonukban gyilkolták meg Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát. Az azóta zarándokhellyé vált házat a hozzátartozók kérésére tavaly lebontották, a tervek szerint emlékhelyet alakítanak ki a helyén. A jelenleg üresen álló telek szélét jelző kerítésnél helyezett el koszorút és gyújtott mécsest a Nagyszombat Megyei Önkormányzat kéttagú küldöttsége, valamint Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke, államfőjelölt. Jozef Viskupič megyeelnök a gyilkosság évfordulóján hangsúlyozta, a megyei önkormányzat fontosnak tartja, hogy megemlékezzen a két fiatalról, akinek erőszakkal ontották ki az életét, valamint a szólásszabadságról mint értékéről is, ezért folytatja az emlékhely létrehozásának előkészületeit.

„A Szólásszabadság Emlékművének építése Nagymácsédon, a megölt pár egykori otthonának helyén az engedélyek megszerzése és a közbeszerzési eljárás után valószínűleg még ebben az évben megkezdődik és jövőre elkészülhet. 2021-ben művészeti-építészeti pályázatot hirdettünk, amelyen a szakmai zsűri a Kert – Záhrada című győztes tervet választotta ki, Benjamín Brádňaský, Vít Halada és Martin Piaček munkáját. Idén a megyei költségvetésből közel 200 ezer eurót költünk a megvalósításra. A tervezők az egyenetlen terepet kihasználva az egyensúlytalanságot, az elhajlást és az állandó változás érzetét igyekeznek megjeleníteni, illetve azt, hogy ez a bűntett maradandó károkat okozott a társadalomban, az életünkben. Az emlékmű arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy sosem feledkezhetünk meg a szólásszabadság fontosságáról és tanulnunk kell az esetből. Feltételezem, hogy a társadalom nagy része látta, hogy miért és milyen módon avatkoztak be két fiatal életébe, és hogy releváns és kimutatható politikai összefüggés állt a gyilkosság hátterében. Ezért gondolom azt, hogy nagyon fontos megemlékezni a történtekről itt is és országszerte”

– fejtette ki Jozef Viskupič. A lebontott családi ház ikonikus, a bűncselekmény után különféle feliratokkal tarkított kapuja a Galántai Honismereti Múzeum raktárába került, ahol szakszerűen tartósították, a jövőben a tervek szerint kiállítják.

Lancz Rozália helyi lakos is csatlakozott a megemlékezőkhöz. Az Új Szónak elmondta, hasonló eset nem volt Nagymácsédon.

„Borzasztó, ami történt, hogy valaki két fiatal életét elvette és két napig holtan feküdtek a házukban. A községi hivatalban dolgoztam, így személyesen ismertük egymást Jankoval, az ügyintézéskor sokszor találkoztunk. Legtöbbször nyitva volt a kapujuk, annyira bíztak az emberekben, barátságosak, közvetlenek voltak. A munkájuk miatt sokszor nem voltak otthon, ezért viszonylag kevesen ismerték őket, de az eset után megmozdult a falu, őrizzük az emléküket. Nagyon rossz érzés, hogy az utóbbi időben valaki eltünteti, eldobálja a kerítésnél lerakott mécseseket, mintha azt akarná jelezni, hogy nem kell rájuk emlékezni”

– fogalmazott.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?