Elkezdték lebontani a meggyilkolt Ján Kuciak és Martina Kušnírová házát (FOTÓK+VIDEÓK)

kuciak haz
Nagymácséd |

A hozzátartozók kérésére lebontják azt a házat, amelyben 2018-ban megölték Ján Kuciak újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát. A helyén a Szólásszabadság Emlékműve épül.

Kedden nem sokkal 9 óra után elkezdték lebontani a 2018 februárjában meggyilkolt Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová házát. A munkát a Hrachostav vállalat ingyenesen vállalta. „Jelképesen elkezdődött a ház bontása, majd Nagyszombat megye átveszi a stafétát és az idei költségvetésben jóváhagyott 110 ezer euróból elkezdődik a Szólásszabadság Emlékműve projektdokumentációjának elkészítése, az építkezés engedélyeztetése, majd a jövő évben maga az építkezés, amelyet szintén a megye finanszíroz. Örülök neki, hogy tanúi lehetünk a bontásnak, amely a projekt megvalósításának a kezdete. A bontással a hozzátartozók kérésének teszünk eleget” – fejtette ki Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke. Hozzátette, miután elkészül az emlékmű, a megye Nagymácséd községgel közösen vállalja annak fenntartását, karbantartását.

A Kert (Záhrada) elnevezésű emlékmű Benjamín Brádňanský, Vít Halada és Martin Piaček tervei alapján készül. A lejtős talaj az egyensúlytalanság, a kilengés és az állandó változás érzetét kelti. A leendő emlékmű egyrészt a múlt eseményeit idézi, másrészt teret ad az elmélkedésnek és a jövőbe tekintésnek.

Galéria

Nagymácséd polgármestere, Dagmar Kosnáčová úgy véli, az emberek a tragédia óta jobban odafigyelnek egymásra és arra, mi történik a településen. „Ha idegen embereket, autókat, szokatlan mozgást lát valaki, máris bejelentést tesznek. Nemcsak a környékről, hanem szinte az ország minden tájáról járnak ide megemlékezők, de a falubeliek is életben tartják az áldozatok emlékét. Nem laktak is hosszú ideig, de örökre megőrizzük emléküket” – fogalmazott. A polgármester egyszerű, kedves, egyszerű embernek ismerte meg Ján Kuciakot. Hasonlóan vélekedtek róla a helyiek is. „Még utoljára idejöttünk megnézni a házat. Nem bírunk belenyugodni ebbe, bizalmatlanabbak, félősebbek is lettünk. Nagyon sokan járnak a házhoz, még az esti órákban is, mindig égnek a kapunál a mécsesek, az utcabeliek tartják rendben a helyet. A szomszédom személyes kapcsolatban volt velük, segített nekik, ha szükségük volt rá, gyakran áthívták kávézni, beszélgetni, nagyon barátságosak, jószívűek voltak” – mondta el egy helyi lakos a szomszéd utcából.

A bontást a kapu eltávolításával kezdték. Takács Mihálytól, a Galántai Honismereti Múzeum igazgatójától megtudtuk, ideiglenesen az intézmény raktárába szállítják. „Egyelőre konzerváljuk, a későbbiekben pedig meglátjuk, mire lehet felhasználni. Az elsődleges dolgunk száraz helyre szállítani, fixálni rajta a festéket és a feliratokat, hogy a jelenlegi állapotában megmaradjon. A kapu egy fontos szimbóluma az eseménysorozatnak, ismeri az egész ország, egész Európa és talán elmondhatjuk, hogy az egész világ, mert a tragédia emblémájává vált. Emiatt döntött úgy Nagyszombat megye, hogy megőrizzük. Felmerült, hogy akár a majdan épülő emlékmű része is lehetne, a hozzátartozóknak azonban az volt a kérésük, hogy semmi ne maradjon meg a házból, tehát egyelőre nem tudni, mi lesz a további sorsa a kapunak” – fejtette ki a múzeum igazgatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?