Megáldották a komáromi „100 ima kápolnát”

Böjte Csaba
Komárom |

Az egykori ortodox temető kápolnáját Böjte Csaba ferences szerzetes és több különböző egyház képviselői áldották meg.

Újabb állomásához érkezett az „Aranyember-kápolnának” is nevezett építmény 2019-ben kezdődött felújítása. Annak ötlete, hogy „100 ima kápolnává” avanzsálják, Ryšavý Boldizsár városi képviselő ötlete volt. Ennek lényege, hogy az egykori ráctemető területén található kápolna jelképezze a lakosok összetartozásátAz ötletgazda felkérte a történelmi egyházakat, küldjön mindegyikük 17-17 imát, majd ezeket kifüggesztették a kápolna belsejében.

Elsőként Keszegh Béla polgármester szólt az egybegyűltekhez. „Ha végignézünk a város sziluettjén, akkor láthatjuk, hogy itt nagyon sok templomtorony van. Komárom egy olyan hely, ahol az évek során mindig megfértek egymás mellett az emberek. Ez a mostani esemény is ezt közvetíti, hogy mi igenis tudunk itt együtt és szeretetben élni” – fejtette ki. Hozzátette, ez volt egykor a Komárom fejlődéséhez jelentősen hozzájáruló rác, vagyis a szerb közösség temetkezőhelye. Ezért ilyen módon szeretné jelezni a mai Komárom, hogy rájuk is emlékeznek.

Ezt követően több egyház képviselője is megosztotta gondolatait a résztvevőkkel. Kiss Róbert nagyszombati általános helynök, valamint Fazekas Zsuzsanna református, Jana Horňáková evangélikus és Kakas Zoltán baptista lelkészek, végül pedig Balog István az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem képviseletében sorban megáldották az építményt. Végül Laki Irén is felszólalt, akinek a nagyszülei a temető gondozói voltak.

Az esemény egyfajta díszvendégeként Böjte Csaba ferences rendi szerzetes azt mondta, azért jött, mertúgy hallotta, van itt 100 ima”, s ő eljött elmondani a 101-diket is. „Azért imádkoznék itt, hogy a lakónegyedben, de az egész városban vő fiatalok merjék és tudják egymást megtalálni, s őszinte, tiszta szerelemben családot alapítani, gyermeket vállalni” – mondta kedélyesen, s egyben javaslatot tett arra, hogy ezen a helyszínen is létrejöjjön egy „Szerelem-tanösvény”. A szerzetes ugyanis Erdélyben már létrehozott egy hasonló jelképes útvonalat. Annak első állomása Székelyhídon található, s valójában Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmének útját követi végig több településen egészen Koltóig – amely során a párok a párkapcsolat különböző állomásait követhetik nyomon. Böjte Csaba elképzelése szerint valami hasonló jöhetne létre a komáromi kápolna körül egy kis park formájában.

Mint ismeretes, a környező lakótelep építésekor felszámolt ráctemető kápolnáját 2019 őszén újította fel a komáromi önkormányzat. Ahogy arról akkoriban lapunk beszámolt, 2019 elején több lakossági panasz érkezett az épületben és annak környékén uralkodó állapotokra, amely folyamatosan tele volt szeméttel, s nemegyszer ki is gyulladt az ideiglenesen ott lakó hajléktalanok miatt. A képviselő-testület végül 10 ezer eurót szavazott meg az építmény felújítására.

A kápolna megáldását két kísérő program követte. A Csemadok házban kiállításra kerültek Csomortáni Gál László fára festett képei, Böjte Csaba pedig az Egressy Béni Városi Művelődési Központban tartott előadást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?