Megújult az egykori temetőkápolna

Megújult az egykori temetőkápolna
Komárom |

Befejeződött a már nem létező komáromi „ráctemető” kápolnájának renoválása. Eredetileg itt temették el azt a Domonkos Jánost is, akiről a konszenzus szerint Jókai Mór az „arany embert” mintázta.

Új tető, vaskapu és vakolat díszeleg a VII. lakótelepi kis kápolnán, ez pedig gyökeres változást jelent a korábbi körülményekhez képest. Az év elején egyre több lakossági panasz érkezett az épületben és annak környékén uralkodó állapotokra, amely folyamatosan tele volt szeméttel, s nemegyszer ki is gyulladt az ideiglenesen ott lakó hajléktalanok miatt.

A felújítást az önkormányzat, azon belül Varga Tamás alpolgármester kezdeményezte, a képviselő-testület mintegy 10 ezer eurót hagyott jóvá a munkálatokra. A beltérbe hamarosan a közvilágítás rendszerébe kötött reflektort telepítenek. Az önkormányzat nem tervezi, hogy bármilyen szakrális funkciót adjon a műemléki státuszt egyelőre nem élvező épületnek, inkább történeti emlékként tekint rá.

A jövőben várhatóan emléktáblát helyeznek el a kápolnán, emellett ötletként felmerült az is, hogy a beltérben valamilyen kiállítást hoznának létre. Ez mindenképpen kapcsolódna ahhoz az 1833-ban elhunyt szerb származású Domonkos János gabonakereskedőhöz és táblabíróhoz is, akiről sokak szerint Jókai Mór az egyik leghíresebb regényének hősét, Tímár Mihályt mintázta.

Az egykori komáromi pravoszláv és görögkatolikus temető helyére az Eötvös utcán ma már nem sok minden emlékeztet. A földből előbújó sírkőtöredék mellett, amely magyar felirattal a szerb eredetű Stojanovits családnak állít emléket, csak a kápolnaépület maradt helyben. A többi sírkövet, köztük Domonkos Jánosét is, még a hetvenes években, a lakótelep építésekor átszállították a pravoszláv templom mellé. A terület és a kápolna évtizedek óta a város, s nem a pravoszláv egyház tulajdonát képezi, s a kilencvenes években egyszer már sor került a tatarozására.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?