Még nyílnak a tulipánok

Tallósi tulipán
TALLÓS |

A hétvégén még biztosan lesznek szépen kinyílt virágok az új tulipánkertben, de lassan végéhez ér a szezon. A helyi vállalkozás megálmodói hosszú távra terveznek.

Húsvét előtt nyílt meg Tallóson a Tulip Dreams tulipánkert a látogatók előtt. Megálmodója és létrehozója Rémay Adrianna és Fehér Mónika helyi lakosok. 

Hasznos időtöltés

Elmondásuk alapján a karantén hosszú hónapjai alatt gondolkodtak el azon, hogy valami hasznosat kellene csinálni. Valami olyat, amivel az esetleges lezárások alatt is lehet foglalkozni, és ami nincs a környéken. „A nagy bezártságban úgy éreztük, muszáj kezdeni magunkkal valamit. Valami szépben, virágosban gondolkodtunk, így döntöttünk a tulipánok mellett és hoztunk ide egy maréknyi Hollandiát” – kezdi a történetet Rémay Adrianna. Barátnőjével, Fehér Mónikával tavaly bérbe vették a községháza mögötti, hosszú évek óta használaton kívül álló kertet, a földet gyomtalanították, majd a családtagok hathatós segítségével elültettek tízezer tulipánhagymát.

Kétszer ötezer

„Elég komoly számításokat végeztünk, alaposan utánajártunk, hogyan érdemes a tulipánhagymákat telepíteni, majd elültettük a Hollandiából megrendelt ötezer hagymát. Úgy láttuk, kevés ez a mennyiség, ezért újabb ötezret rendeltünk, így lett tízezer tulipánunk” – fogalmazott Adrianna. Mónika azzal egészítette ki, hogy még csak tanulják a tulipántermesztést, eddig nem volt semmiféle tapasztalatuk vele, az első ültetéskor szembesültek vele, hogy nem lesz elég a megrendelt mennyiség. „Az utánrendeléskor nem tudták ugyanazokat a fajtákat elküldeni, amelyeket az első megrendeléskor leadtunk, így sokkal színesebb lett a kert, mint elképzeltük, és tizenhat féle tulipánból válogathatnak az érdeklődők” – fogalmazott Mónika.

Mindent kézzel

A vállalkozók elmondták, szinte minden munkát, az ültetéstől a gyomlálásig kézzel végeztek, a családtagjaik segítségével, csak a virágágyások elkészítését végezték traktorral. Vegyszert, gyomirtót nem használtak. Az ültetéskor hívtak több segítséget, de a kapálást és a gazolást többnyire felváltva végezték, mindig az, aki épp ráért. Adrianna egészségügyi nővér, Mónika a helyi alapiskola pedagógusa. Elmondásuk szerint igazi kikapcsolódás számukra a virágoskertben töltött idő, még ha rengeteg is a munka. 

Híre ment

Aki meglátogatja a tulipánkertet, nemcsak virágot szedhet magának. Meghívtak már profi fotóst is, illetve az érdeklődők is fotózkodhatnak, és van, aki csak gyönyörködik a látványban. Aki szeretne tulipánt szedni, kap ollót, kosarat, és kedvére válogathat, de akár csokorba is kötheti. Színes szalagokat, selyempapírokat és díszdobozokat tudnak adni, elmondásuk alapján a gyerekek szívesen készítenek különféle virágos dekorációkat, nemcsak csokrokat. Az első nyílt napot húsvétkor tartották. A kellemetlen hideg ellenére sokan ellátogattak Tallósra, a virágtermesztők meglepetésére nemcsak a helyiek és a környékbeliek jöttek körülnézni, hanem távolabbi vidékről is érkeztek, például Komárom mellől vagy Malackáról. Adrianna és Mónika bevallotta, viszonylag későn kezdték el hirdetni a lehetőséget, mert nem tudták, mire számíthatnak, mennyi tulipán fog kikelni és kivirágozni. „Ez a próbaév, ki kell tapasztalnunk, mit tudunk kihozni az egészből. A hagymák megrendelésekor azt is figyelembe vettük, hogy korai, középidejű és kései virágzású tulipánok egyaránt legyenek a kínálatban, de teljesen felborult a papírforma. Az időjárás sem volt nagyon kedvező. Még néhány fajta van, amelyik most nyílik, illetve még csak bimbózik. A hétvégén még biztosan lehet szépeket találni és a jövő héten is néhány napig kitart. Sok olyan van, amelyik most nyílik és néhány fajtát már szinte teljesen leszedtek” – részletezte Mónika. Adrianna hozzátette, a szakirodalom szerint háromévente kell kiásni és felszedni a tulipánhagymákat, így a jövőben nemcsak vágott tulipánt vásárolhatnak náluk a vevők, hanem virághagymát is. 

 

tulipán
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?