Kirándulás a világ legnagyobb virágoskertjébe – idén csak virtuálisan!

Kirándulás a világ legnagyobb virágoskertjébe – idén csak virtuálisan!

Idén élőben nem láthatók azok a csodálatos tulipánok, amelyeket minden évben oly nagy gonddal és szeretettel ültetnek el Hollandia legnagyobb parkjában, a Keukenhofban, amelyet Európa virágoskertjének is neveznek. Nem véletlenül.

Aki már járt ott, láthatta, tapasztalhatta, hogy leírni lehetetlen azt a szépséget, amely a látogatót fogadja, bármerre indul is, bármerre néz is Keukenhofban. Még a film, a fénykép sem tudja visszaadni a csodát, hiszen hiányzik a hangulat, a virágillat. Pedig idén ilyesmivel próbálkoznak.

Több mint hetvenéves történetében most először fordult elő, hogy nem nyitott ki a park, ezért a vezetőség úgy döntött, legalább virtuális túrákra hívja meg az érdeklődőket, hogy otthonról nézhessék meg a mintegy hétmillió tulipán, liliom, jácint, orchidea, rózsa és más növények nyílását vagy teljes pompáját. 

Minden évben mintegy 7 millió tulipánt ültetnek el Keukenhofban.

Most van a szezon. Vírusmentes időszakban ilyenkor özönlenek a turisták Amszterdamba, onnan buszokkal a Hollandia déli részén fekvő virágos parkba. A park előtti, korábban és máshol soha nem látott hatalmas parkolóhelyen nyüzsögnek a turisták, és tömegesen tódulnak be a virágoskertbe. Ott azonban eloszlik, eltűnik az embertömeg, a látogató már csak a virágot látja, bámulja a színes ágyásokat, elfelejtve mindent és mindenkit annyira, hogy még a szája is tátva marad. Tulipánból több mint háromezer fajta létezik, csaknem minden színben és formában: van hosszú, rövid, rojtos és dupla levelű, telt virágú, csipkézett, rikító, sötét és halvány színű. Mindegyik egyedülálló és mindegyiknek saját neve van. A mai napig virágoznak a 16. századból származó legrégebbi tulipánok.
Amikor két évvel ezelőtt eljutottam a parkba, csúnya, esős és eléggé hideg idő volt, olyan rossz áprilisi, de még így, kicsit fázva és esőkabátban is élvezni lehetett a virágcsodát.

– Nézd, ez milyen szép színű, ilyent még sosem láttam – álmélkodtam, s csalódottan vettem tudomásul, bárhogy is igyekszem majd, sosem lesz hasonló ágyásom a kiskertemben.

Hatalmas tulipándomb rögtön a bejáratnál.

Keukenhofban hatalmas területen tömött sorokban pompáztak a tulipánok, mellettük a kék, sárga, rózsaszínű jácintok. Sok helyen különböző, egyedi beültetési formával alakítottak ki virágszigeteket, dombra föl és le kacskaringózó utacskákat, ösvényeket szegélyező virágkerítéseket. Nagyokat lehet sétálni a 32 hektáros kertben, amelyben szoborpark, virágshow-nak kialakított porond, számtalan szökőkút, tó, sok embert befogadó kerti resti, teraszos kávéház és – szerencsére – néhány pad is várja az elfáradt turistát. Verklizene szól a szuvenírbolt közelében, ahol cserepes tulipánt és tulipánhagymát kínálnak sok pénzért, az ajándékboltban pedig szintén minden tulipános – a holland fapapucs, a táska, a hűtőmágnes, a pohár, a csésze, a ceruza, a kulcstartó és a sok más fölösleges csecsebecse. Bár drága, itt érdekes megvenni a tulipánhagymát vagy a cserépbe ültetett virágot. Tanács a jövőbe: ne sajnáljuk a pénzt, inkább itt vásároljunk tulipánhagymát darabszámra vagy cserépben, mert az amszterdami virágpiacon ugyan jóval olcsóbb, de a szépen becsomagolt hagymák fele penészes. Otthon állunk majd lebiggyesztett ajakkal, megállapítva: hiába a hírnév, a penészből sosem lesz tulipán.

Bart Siemerink, a keukenhofi kertészet igazgatója szerint évente több mint 800 ezren látogatnak el hozzájuk az egész világból, most azonban, „amikor a koronavírus-járvány néhány hete elérte Európát, gyorsan ráébredtünk, hogy idén nem nyithat ki Keukenhof, ami elég rossz, és az időzítés nem is lehetett volna rosszabb” – nyilatkozta a parkigazgató a The Guardiannek. Az igazgató szerint még sohasem volt ilyen szép a tavasz a 71 éves parkban, mint idén, ezért elhatározták, hogy a páratlan látványt virtuális túrán mutatják be a közönségnek. A park hetente három új videót ígér a YouTube-on és jövő héttől a keukenhof.nl címen a virágok kedvelőinek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?