Régió

Madarak pusztultak el a fákra csavart ragasztószalagokon

Érsekújvár | Nem kis felháborodást váltott ki az érsekújvári lakosok körében, amikor a vasútállomáshoz közeli utcákban észrevették, hogy valaki vastag ragasztószalaggal tekerte körbe a gesztenyefákat. A fatörzsre így nem csak a kártevők ragadtak fel, hanem néhány énekesmadár is elpusztult.
Száz Ildikó

2019. május 22. 18:30

- Facebook-fotó

„Az ökológiai ragasztószalagokat eltávolítottuk a fák törzséről. Júniusban ezeket a fákat valószínűleg vegyszerekkel fog kelleni permetezni. A cég, amelyet a város versenypályázat útján választott ki a rovarirtó munkákra és a gyomirtásra, megelőző tevékenységet végzett a vadgesztenyelevél-aknázómoly elszaporodása ellen. A lárvái olyannyira károsítják a vadgesztenyék leveleit, hogy azok már nyáron lehullanak” – áll a városi hivatal állásfoglalásában. Bernáth Petra, a városi hivatal szóvivője elmondta, körülbelül hetven vadgesztenye törzsére tekertek ragasztószalagokat. A szalagra ragadt rovarok és hernyók a madarakat is vonzották, ezért az önkormányzat május 20-án felszólította a céget, hogy az összes vadgesztenye törzséről a városban távolítsa el a ragasztószalagot. Michal Prešinský érsekújvári független képviselő már néhány nappal ezelőtt felszólította a lakosokat, hogy aki csak teheti, szedje le a ragasztószalagokat a lakóhelye közelében lévő fákról. A témával a legközelebbi önkormányzati ülésen is foglalkozni kíván. Nagyon sok érsekújvári lakos segédkezett a madarak megmentésében, illetve a fólia eltávolításában. Három énekesmadár elpusztult, egy cinkét sikerült megmenteniük a régi piactér közelében lakóknak. Bernáth Petra elmondta továbbá, hogy a ragasztószalag felhelyezését nem a város javasolta, hanem a rovarirtást végző cég emberei, akik már Pozsonyban és Nyitrán is alkalmazták ezt a vegyszermentes ökológiai módszert. Jozef Lengyel a Szlovák Állami Természetvédelem, Dunai berkek tájvédelmi körzet dolgozója is terepszemlét tartott a lakosok kérésére a gesztenyefáknál, a szakértő szerint értékes énekesmadarak estek áldozatul a vadgesztenyefák védelmének, de már mindenhonnan eltüntették a ragasztókat. Ilyesmivel még egyetlen városban sem találkozott a szakember, és szerencsésnek tartotta, hogy a lakosok közbeavatkoztak. 

A szakértők szerint létezik olyan védekezési mód, amikor permetezés helyett a törzs alsó részébe kap oltást a fa és a bejuttatott vegyszer eljut a levelekbe, hogy elpusztítsa a hernyókat. A készítményt azonban jelenleg nem forgalmazzák.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?