Régió

Lezajlott a XI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia

Komárom | A felvidéki magyar egyetemistákat tömörítő Diákhálózat közreműködésével sikeresen lezajlott a XI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia (FTDK) Komáromban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. február 3. 14:05

A Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia a szlovákiai magyar diákság számára az országban egy egyedülálló, színvonalas platform, ahol amellett, hogy az egyetemisták reprezentálni tudják saját munkáikat, szakmai, illetve baráti kapcsolatokra is szert tehetnek, valamint lehetőségük nyílik a tudományterületükhöz kapcsolódó szakterminológia magyar nyelvű elsajátítására is.

A konferencián kiemelkedő eredményt elért diákok a rengeteg tapasztalat mellett részvételi lehetőséget is nyertek a tavasszal tartandó magyarországi Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK) is.

A kétnapos rendezvénynek, amely november 24-25-e között zajlott, a komáromi Selye János Egyetem biztosított helyszínt.

A rendezvény a Selye János Egyetem rektorának, doc. RNDr. Tóth János, PhD. ünnepélyes beszédével kezdődött, majd a szekcióülések és a főzsűri ülése következett. A dolgozatok bemutatása után a résztvevők a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata által megszervezett Egyetemi bálon pihenhették ki a verseny okozta fáradalmaikat.

A pénteki nap a Selye János Egyetem Konferencia-központjában Prof. Dr. Pukánszky Béla DrSc.: Emberkép - gyermekkép - nevelés. A pedagógia etikai dilemmái régen és ma című előadásával folytatódott, amelyet az ünnepélyes díjátadó követett.  A díjakat Tóth János, a Selye János Egyetem rektora, Weiszburg G. Tamás – az OTDK alelnöke és a versenyt támogató Országos Takarékpénztár (OTP) képviselője, Mikóczi Angelika adta át a versenyzőknek.

Az idei fődíjat Gergely Lajos, a pozsonyi Komenský Egyetem hallgatója a Gilbert-szindróma – banális betegség genetikai alappal című dolgozatával érdemelte ki. A konferencia fődíját a Microcomp biztosította. A két különdíjat Berta Péter és Vlacsek Dominika vehette át. A különdíjakat a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács, valamint a Diákhálózat biztosította.

Az FTDK képzeletbeli stafétáját Bárczi Zsófia, a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékán asszonya vette át, így a jövőre sorra kerülő XII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia Nyitrán kerül majd megrendezésre.

A konferencia díjazottjainak pontos sorrendje szekciónként a következő:

 

Humán Tudományi Szekció:

1.Vida Barbara (SJE) - A kortárs magyar fantasy női vonulata

2.Kálmán Cyntia (SJE) – Personal and Public Identity in Sylvia Plath´s The Bell Jar

3. Mellár Dávid (pozsonyi UK) – Krisztina hiánya (Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek c. regényében)

Műszaki, Matematika és Informatika Tudományi Szekció:

1. Szabó Gergely (brünni VUT) – Rostélyos kazán biomassza tüzelésére

2.  Labanc Gergely (SJE) – A részecske bolyongásának szimulációja

Biológia, Kémia, Egészség - és Testneveléstudományi Szekció:

1. Gergely Lajos (pozsonyi UK) – Gilbert-szindróma - banális betegség genetikai alappal

2. Berta Péter (SJE) – A talajfelszíni pókok vizsgálata a komáromi Öregvár földsáncain,

3. Dancsa Dániel (SJE) – A vitiligo biológiája és genetikája.

Történelemtudományi és Teológia Szekció:

1. Bencze Dávid (SJE) – A magyarok és a szlovákok múltjának (újra)értelmezése a közös emlékezeti helyek tükrében

2.  Balódi István (SJE) – Bűnözés Dunaszerdahelyen 1913-ban

3. Pospíšil Miklós (SJE) – Egyházértelmezés Kálvinnál

Társadalom-, Jog-és Gazdaságtudományi Szekció:

1.Vlacsek Dominika (SJE) – Motivációs eszközök vállalati gyakorlata

2. Zsigmond Tibor (SJE) – Az online kuponos vásárlás elterjedtsége hazánkban

3. Stirber Tamás (SJE) – Az Európai Unió és Kína közti kereskedelem elemzése

Az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK) javasolt versenyzők:

Berta Péter, Mellár Dávid, Kálmán Cyntia, Vida Barbara, Labanc Gergely,Stirber Tamás,Vlacsek Dominika,Balódi István,Bencze Dávid

A rendezvény a Jedlik Ányos Polgári Társulás (JAPT), a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával, a Szlovákiai Magyar Tudományos Diákköri Tanács (SZMTDT) és a Selye János Egyetem (SJE) szervezői közreműködésével, továbbá az OTDT Tudományos Diákkörök Határok Nélkül (HTDK) programja, a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata (SJE HÖK), a Diákhálózat (DH) és tagszervezete, a Jókai Mór Diákkör (JóMóD), valamint a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) védnöksége alatt jött létre.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"264578","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"339"}}]]

Inczédi Lilla, a Diákhálózat FTDK programkoordinátora a következőképp értékelte a rendezvényt: „Az idei FTDK nagyon jól sikerült. Az eddigi évekhez képest több pályamunka érkezett be, melyek témailag nagyon változatosak voltak. Magán a konferencián is többen vettek részt, s mutatták be munkájukat. A 2016-os Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciát rendkívül sikeresnek értékelném. Elsősorban a színvonal szempontjából, amely évről évre emelkedik. Másodsorban pedig a szervezés szempontjából, melyért köszönet a Selye János Egyetemnek, aki az idén elvállalta a konferencia megszervezését és lebonyolítását.”

A Diákhálózat ezúton is gratulál a díjazottaknak, valamint minden egyes egyetemistának köszönjük a részvételt, a továbbjutóknak pedig sok sikert kívánunk a tavaszi OTDK-ra!

Radics Rudolf, Diákhálózat

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Míg Kristián Čekovský (középen), az OĽaNO parlamenti képviselője tegnapi sajtótájékoztatóján a kisebbségek védelméről beszélt, addig a mellette álló képviselőtársa, Juraj Krúpa (jobbra) kijelentette, támogatják a szlovák kormánynak a Minority SafePack kis

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes parlamenti képviselői

Martin Pavelka

Martin Pavelka: Már elkezdődött a járvány harmadik hulláma

dac

A visszatérő szurkolók továbbjuttathatják a DAC-ot

krupa

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes képviselői (VIDEÓ)

ujszo

Erről ír a csütörtöki Új Szó

caputova

Meglepő tények derültek ki az elnök asszonyról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.