Régió

Tudományos előadások mágikus lényekről és ritkán dicsért kisdiákokról

Nyitra | A Bécsben tanuló szlovákiai magyarok sokkal felszabadultabban használják ott a német nyelvet, mint itthon a szlovákot, akkor is ha a nyelvtudásuk nem tökéletes. Ez elsősorban a multikulturális közegnek köszönhető – derült ki Varga Anita, a Bécsi Egyetem hallgatója dolgozatából, amellyel a hétvégén Nyitrán megrendezett Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia Nyelvtudományi Tagozatának első helyezését érdemelte ki.
Vrabec Mária

2019. december 5. 15:00

Nyitra
Decsi Zoltán felvételei.

Varga Anita végzős a Bécsi Egyetem német–filológia szakán, és mint elmondta épp a Pozsony és Bécs közti utazások során figyelt fel arra, mennyi fiatal beszél körülötte magyarul. Ez adta az ötletet, hogy dolgozatában a szlovákiai magyar diákok Bécsben szerzett nyelvi tapasztalásaival foglalkozzon. Tudományos nyelvészeti szempontból közelítette meg a kérdést, a megkérdezett diákoktól arra várt választ, hogyan élik meg a különböző nyelvi helyzeteket, mennyire urai a nyelvnek, mi okozott nekik nehézséget a német-nyelv-használatban és mennyire érzik erőforrásnak a többnyelvűséget. 

A toleráns Bécs

„Kiderült, hogy a diákok a legkönnyebben egyetemi közegben kommunikálnak, ez a legnyitottabb és leginkább elfogadó, de Bécsben mindenhol pozitívumként élik meg, hogy sokféle nyelvet hallanak” – fejtette ki Varga Anita. „ Az osztrákok nem gúnyolják ki őket, ha valamit rosszul mondanak, pedig a nyelvjárásokkal időnként meggyűlik a bajuk. Az általam megkérdezettek érzelmi szempontból is pozitívan élik meg a nyelvi helyzeteket, és különösen a munkahelyükön erőforrásnak tekintik a többnyelvűséget. Az, hogy egyesek már otthonról több nyelvet hoznak, identitásformáló tényező is, mert egy pressburger családból származó embernek mindig el kell mesélnie a bonyolult családi történetét. Az osztrákok ezt érdeklődéssel és elismeréssel hallgatják” – mondta lapunknak Varga Anita, aki ugyancsak pressburger családból származik, és nagymamájának köszönhetően kisgyermekkora óta beszéli a bécsi németet.

„Ez kétségkívül előny azokkal szemben, akik csak az iskolában tanultak németül. Legtöbbet azon gondolkoztam, miért megy egy olyan szlovákiai magyar Bécsbe tanulni, aki talán annyira sem bírja a német nyelvet, mint a szlovákot. A válaszokból egyértelműen az derült ki, hogy a toleráns közeg a vonzó.”

Nagy Nikolett
Nagy Nikolett

Több dicséret kell

A tolerancia és a dicséret volt a kulcsszava a tanulás és tanításmódszertani szekció harmadik helyezettje, Vajner Csilla bemutató előadásának is. A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem diákja a tanulók eredményességét befolyásoló tényezőket kutatta a Rozsnyói Református Alap-iskola 3. és 4. osztályos tanulói közt végzett felmérés alapján. Legfontosabb következtetése, hogy a diák szívesebben teljesít, ha jó a kapcsolata a pedagógussal, és az nemcsak dicséri, de azt is érezteti, vele, hogy többre képes.

„A Pygmalion effektus, vagyis az önbeteljesítő jóslat az iskolában is működik”

– hangzott el a bemutatón.

A megkérdezett kisdiákok szerint „az a jó óra, amelyik izgalmas, játékos, sok érdekeset megtudnak és a tanító keveset diktál. A rossz óra pedig, az egyik válaszadó szerint olyan, hogy »csak fekszek a padon, olvasom a szlovák himnuszt és aztán nem tudom, mi a lecke«.”

A tananyag kevésbé vonzó előadásával függ össze az az eredmény is, hogy a diákok 80 százaléka nem azért tanul, mert érdekli a tananyag, hanem hogy ne okozzon csalódást. A gyerekek önértékelése szempontjából biztató, hogy senki sem tartja magát rossz tanulónak, viszont annál lehangolóbb, hogy hatvan százalékukat csak néha dicsérik meg az iskolában, tíz százalékukat soha, és csupán ötvenöt százalékuk mer rákérdezni, ha valamit nem ért.

„Hatvan százalékuk gondolja úgy, hogy nem osztályozzák őket igazságosan, ezért az értékelést a pedagógusnak meg is kell indokolni, rámutatni, miben fejlődhet a diák”

– fejtette ki Vajner Csilla. 

Mágikus lények 

Aki olvasta a Harry Pottert, vagy J. K. Rowling más műveit, az bizonyára elgondolkozott azon, minek alapján ültette át magyar nyelvre a fordító a mágikus lények és kitalált állatfajok neveit. Ezzel az érdekes témával foglalkozott Nagy Nikolett, a Nyitrai Konstantin Egyetem diákja, aki Képzelt lények és műfordítási eljárások J. K. Rowling műveinek szlovák és magyar fordításaiban című dolgozatával a második helyet érdemelte ki a humán szekció irodalomtudományi tagozatában. A szerző példákat mutatott be a szemantikai, azaz jelentés szerinti, a lények tulajdonságai alapján történő, megnevezésre, beszélő nevekre, a hangzásalapú, és a szó szerinti fordításra is, úgy a szlovák, mint a magyar nyelvben.

„Az összehasonlítások alapján a magyar fordításban több a fantázia, gyakrabban játszik a szavak jelentésével, míg a szlovákban gyakoribb a szó szerinti átvétel”

– mondta Nagy Nikolett, aki maga is megpróbálkozott egyes mágikus lények nevének fantáziadúsabb szlovák fordításával. Különösen sikerült Jedorožec (mérges egyszarvú) és a Fľakrak (foltos rák).

Orvos vs. menedzser

Világszerte sokat vitatott témával foglalkozott a közgazdaság-tudományi szekcióban Leczkési Zoltán, a Prágai Közgazdaság-tudományi Egyetem diákja. Egy amerikai felmérés alapján azt elemezte, szükséges-e orvosi végzettség egy kórház vezetéséhez. Mint kiderült, azért végzett másodlagos kutatást, mert Szlovákiában és a környező országokban sincsenek hozzáférhető adatok, amelyekből a választ ki lehetne következtetni. Ilyenek a kórház gazdasági eredményei, a születési és elhalálozási adatok, az elvégzett műtétek sikeressége stb. Az amerikai eredményekből az derült ki, hogy a kórházak 95 százalékát menedzserek vezetik, viszont a legjobb kutatókórházakban az orvos-vezetőket részesítik előnyben. A fejlett országokban ugyancsak több az orvos-kórházigazgató és a betegek is jobban fogadják, ha orvos vezeti az intézményt.

„Szlovákiában elsődleges kutatást kellene végezni a témában arra kiterjedően is, az orvos, vagy menedzser-szempontú vezetés mennyire befolyásolja az intézmény teljesítményét, a gazdasági mutatókat és az alkalmazottak elégedettségét”

– mondta az előadó.

A hallgatóság és a zsűri sem volt egységes a kérdésben, a többség azonban afelé hajlott, hogy az orvos-igazgató együttérzőbb a betegekkel, inkább a gyógyítást helyezi előtérbe. Végül az egyik zsűritag frappánsan azzal zárta le a témát, hogy orvosból továbbképzéssel még lehet jó menedzser, de menedzserből orvos nem. 

Varga Anita
Varga Anita

Húszan jutottak tovább

A XVI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencián összesen tíz felsőoktatási intézmény negyvenöt diákja mutatkozott be, legtöbben a Nyitrai Kostantin Filozófus Egyetemről és a komáromi Selye János Egyetemről, de voltak Pozsonyban, Prágában, Brünnben, Bécsben, Marosvásárhelyen tanuló szlovákiai magyar diákok is. Bárczi Zsófia, a rendezvénynek otthont adó Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja szerint idén a diákhálózat propagandamunkájának köszönhetően is magas volt a jelentkezők és az elfogadott pályaművek száma.

„Van, aki belső indíttatásból vesz részt, másokat a tanárok ösztönöznek, de aki rákap az ízére, az már nagy lelkesedéssel dolgozik a témáján. A résztvevők többsége jól be is tudja mutatni a munkáját, képes összegezni a tanulságokat, képes levonni a következtetéseket és a zsűri észrevételei alapján akár tovább dolgozik a témán. Sokan az itt szerzett tapasztalatok alapján kezdenek gondolkozni a doktori képzésen” – mondta az Új Szónak Bárczi Zsófia.

A szekciók győztesei 2021 tavaszán részt vesznek Magyarországon az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. A nyitrai rendezvényről húszan jutottak tovább. 

díjazottak

A szerző a Vasárnap munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Balról jobbra: Gyimesi György (OĽaNO), parlamenti képviselő, Forró Kisztián, az MKP elnöke, Berényi József, az MKP alelnöke. Fotó: Somogyi Tibor

MKP és Gyimesi: Klus kérjen bocsánatot a kaukázusi párhuzamért

Zuzana Čaputová

Čaputová javasolt néhány válságkezelő intézkedést a nők megsegítésére

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

caputova

Čaputová reméli, hogy a kormány önreflexiót fog gyakorolni

Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

VIDEÓ + GALÉRIA: Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

érsekújvár

Készülhetnek a playoff-selejtezőre az érsekújvári hokisok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.