Régió

„Letisztították” a molnárfecskék fészkeit az SNP hídról

Pozsony | Védett molnárfecskék fészkeit semmisítették meg a SNP híd tisztítása közben a munkások. A barbár beavatkozásnak 66 fészek eshetett áldozatul.
TASR

2016. május 26. 14:55

„A tisztítást a J&T REAL ESTATE végezte, a fővárossal kötött szerződés alapján. Nagyon sajnáljuk, ami a fészkekkel történt. A történtekhez az említett társaság munkásainak szakszerűtlen és érzéketlen hozzáállása vezetett” – mondza Ivana Skokanová fővárosi szóvivő.
 
A J&T azonban mossa kezeit, mondván: a tisztítást alvállalkozó végezte. „Cégünk ingyen vállalta, hogy a fővárosnak segítséget nyújtva ingyen revitalizálja és megtisztítja a híd környékét. A szerződés értelmében a főváros köteles volt kiadni az engedélyeket, és a revitalizáció végrehajtásához szükséges egyéb nyilatkozatokat, még a tisztítás megkezdése előtt. A műveletek előtt több koordinációs ülésre is sor került. Ezek egyikén sem figyelmeztettek semmilyen korlátozásra, mondta Daniela Stričková, a J&T REAL ESTATE munkatársa.
 
A Szlovák Ornitológiai Társaság szerdán figyelmeztetett, hogy a hídon megsemmisítettek 66 fecskefészket. Ez volt a második legnagyobb molnárfecske kolónia a fővárosban. A fészkek eszmei értéke 120 ezer euróra tehető. Az ornitológusok azt remélik, a vétkes példás büntetést kap.
 
A molnárfecskék állománya az utóbbi időben nagyon lecsökkent, átlagban 40 százalékkal, de van, ahol 60-70 százalékkal is. 
Önnek ajánljuk

Kiska pártot alapítva fogná össze az ellenzéket

Indul a Tablók Viadala 2019! Szavazz!

Ez az öt csapat lehet a DAC ellenfele az EL-ben

Čaputová kedden fogadja Dankót és Pellegrinit

Női asztronautát küldene fel a Holdra a NASA

Már az óvodásoknak is magas lehet a vérnyomása a túlsúlytól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?