Letesztelték a szürnyegi híd teherbírását, hamarosan megnyitják a forgalom előtt

szurnyeg
Szürnyeg (Sirník) |

A Kassa Megyei Önkormányzat (KSK) eddigi történetének legnagyobb munkálata a végső szakaszához közeledik. Pénteken teherbírási próbával ellenőrizték az Ondava folyó átívelő M2774-es híd teherbíró képességét. A híd felső szerkezetének munkálatait január 24-én fejezték be az építők. A jelenlegi tervek szerint a több mint másfél éve zárva lévő hidat az elkövetkezendő két hétben nyitják meg a forgalom előtt.

Miután befejezték a felső szerkezeten zajló munkálatokat, egy háromnapos műszaki szünetre kerítettek sort, hogy elvégezhessék a híd dinamikus és statikus terhelhetőségi vizsgálatát a hidakra vonatkozó szlovák műszaki szabványoknak megfelelően. „A felújított híd ellenállását négy, 32 tonnás, rakománnyal megpakolt teherautóval ellenőrizték. Körülbelül 20 menetre volt szükség ahhoz, hogy elegendő adatot gyűjtsenek be a szakembereink a folyamat során. A vizsgálati jegyzőkönyveket ezt követően benyújtjuk a Tőketerebesi Kerületi Hivatalnak, amely meghozza a végső döntést a híd megnyitásáról” – közölte lapunkkal Rastislav Trnka megyeelnök. A statikus terhelési vizsgálatok során a hídra ható terhelés hatását figyelték: lemérték az erő- és alakváltozási mennyiségeket, a behajlásokat, elmozdulásokat, repedésméreteket, meghibásodásokat. A mért és észlelt hatásokat a szabvány kritériumai szerint értékelik annak megállapítása érdekében, hogy a hídszerkezet megfelel-e a tervezett használati feltételeknek. A sikeres vizsgálat esetén a Tőketerebesi Járási Hivatal Közúti Közlekedési és Földi Kommunikációs Főosztálya határozatot hoz az objektum mielőbbi használatba helyezéséről. A forgalom csak ezután indulhat be újra.

Galéria

A határozat kibocsátásától számított törvényes határidő ebben az esetben 15 nap. Bár a felújítás sokáig tartott s emiatt a környéken élők számtalankritikával illették a megyei hivatal szakembereit, ez azt jelenti, hogy a hidat elméletileg február első felében megnyithatják. „A KSK a felújítás kezdete óta mindent megtett annak érdekében, hogy a híd minél hamarabb átjárható legyen. Előre nem látható körülmények miatt a rekonstrukció során két időbeli és pénzügyi módosításban állapodtunk meg a munkálatok megrendelőjével. Nem szabad elfelejteni, hogy ez a megyei önkormányzat legnagyobb és legnehezebb építkezési, műszaki és pénzügyi szempontból is. Köszönjük a lakosok megértését és türelmét” – tette hozzá Trnka azzal, hogy a híd felújításának összköltsége 4 103 924,95 euró. Az Ondava folyó felett Szürnyeg település közelében lévő M2774-es híd 1965-ben épült. Ez a leghosszabb híd a megyében, amely közel 200 méter hosszú és 10,7 méter széles. Építése előregyártott feszített betonból és úgynevezett Vloššák típusú gerendákból állt. Az utolsó felújításra 1994-ben került sor. A híd nagyon rossz szerkezeti-műszaki állapotára 2021 júniusában derült fény, amikor a gerendák egy része megrepedt, és a KSK Közúti Igazgatósága először lezárta a hidat. 2021 novemberében 11 gerendát távolítottak el a szerkezetből, és a híd egy részén ideiglenes áthidalást hoztak létre. A gerendák további repedései miatt a hidat 2022. március 10-én ismét lezárták, mivel fennállt a szerkezet összeomlásának veszélye. A híd szerkezeti és műszaki állapota VII. számú, azaz leromlott állapotú lett, ami szükségessé tette az összes gerenda eltávolítását és egy új híd építését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!