Lakossági fórum és történelmi séta Léván

léva zsinagóga
Léva |

A lévai zsinagóga felújítását 2012-ben fejezték be európai uniós támogatásból. A járási székhely önkormányzata a rákövetkező évben több mint 12 ezer eurót különített el a büdzséből a történelmi épület szomszédságában álló egykori zsidó iskola megvásárlására.

Szeptember 11-én 16 órakor tájékoztató lakossági fórumot és az épület bemutatását tervezi a város vezetése az érdeklődők számára. Az 1934-ben épített iskola felújításával kapcsolatos tervekre további 5 ezer eurót hagyott jóvá az önkormányzat. A zsinagógában ma már koncerteket, kiállításokat, díjátadókat és különféle emlékünnepségeket rendeznek. Az ugyancsak történelmi műemlékként számon tartott egykori iskola épületét hasonló céllal újítanák fel. A Kittenberger Károly utcában lévő zsidó iskolát a szeptemberi bemutatón megtekinthetik az érdeklődők és több részletet tudhatnak meg az épület jövőbeni felhasználásáról. Több lépésben zajlik majd a rekonstrukcó, felújítják az egykori iskola alatti pincehelyiségeket, ahol raktárhelyiségek, öltözők és szociális helyiségek lesznek. A zsinagógához hasonlóan liftet építenek a kétszintes épületbe, hogy gyorsabban, egyszerűbben közlekedhessenek a látogatók. Kurzusokat, továbbképzéseket és alkotóműhelyek tartanak majd a lévaiak a felújított termekben, és kamaraszínházat is működtetnének az épületben, továbbá galériát nyitnának. A második emeleten korszerű átjáróval kötnék át a zsidó iskola és a zsinagóga épületét. Az iskolák részéről már most nagy az érdeklődés az iránt, hogy délutáni szabadidős tevékenységeket tarthassanak az egykori iskolában a tanulóknak.

Az önkormányzat nem tudja önerőből felújítani a védett műemléket, ezért a kormány által meghirdetett Vállalkozás a kultúrában, kulturális örökség és kulturális együttműködés pályázatba kapcsolódott be, és a Norvég Civil Alaptól is támogatást remél.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?