Régió

Korlátozták a dunai hajóforgalmat az alacsony vízállás miatt

Pozsony/Komárom/Párkány/Szob/Budapest. | A Duna szlovákiai szakaszán az alacsony vízállás miatt több helyen korlátozták a hajóforgalmat. A kritikusan alacsony vízszint Magyarországon, Ausztriában és Németországban is fennakadásokat okoz.
Gulyás Zsuzsanna

2018. augusztus 15. 07:07

duna vízállás
- MTI-felvétel

Korlátozások a folyó szlovákiai szakaszán

Szlovákiában a Dévény-Helemba szakaszon augusztus 14-én 22 helyen volt korlátozás. „Az erről szóló értesítést minden hajó kapitánya megkapja” – tájékoztatta lapunkat Dúcz József, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat pozsonyi telephelyének igazgatója. Ha a hajó merülési mélysége meghaladja a biztonsági szintet, akkor ki kell kötnie vagy könnyítenie kell rakományán. Dúcz József lapunknak korábban elmondta, hogy a pozsonyi kikötőben – amely 15 nagy hajó befogadására képes – már több napja egy tucat teher- és kirándulóhajó vesztegel. „Pozsony-Dévény között és Kolozsnémától számítva a legkritikusabb a helyzet. A vízállás az elkövetkező egy-két napban várhatóan javulni fog, de ezt követően ismét csökkenéssel kell számolni” – tette hozzá az igazgató.

Hatalmas veszteség a teherszállítóknak

A Duna extrém alacsony vízállása gondot jelent Magyarországon is. Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke a Duna vízszintjét katasztrofálisnak nevezte. Az MTI-nek elmondta, hogy Németországban vannak olyan részek, ahol a hajók már üresen sem tudnak közlekedni, de a magyar szakaszon is vannak olyan gázlók, ahol nehezen lehet hajózni. Itt a hajók csak szállítási kapacitásuk egyharmadát tudják kihasználni, ami a gazdaságosság határa alatt van. A társaságok egy része azon a szakaszon, ahol a vízállás még lehetővé teszi, azzal könnyít a hajókon, hogy a rakomány egy részét kisebb hajókra pakolják át. „Ahol az alacsony vízállás miatt már nem lehet hajózni, és a rakományt el kell juttatni a rendelkezési helyre, ott az árut közútra terelik“ - tette hozzá a szövetség elnöke. Komoly veszteséggel jár, ha a hajótulajdonos úgy dönt, hogy megvárja a magasabb vízszintet.

Kritikusan alacsony a Duna vízszintje

2018. augusztus 10. 18:52

Kritikusan alacsony a Duna vízszintje

Komáromnál délebbre nem tudnak jönni

Spányik Gábor, a Mahart PassNave Kft. ügyvezetője az MTI-nek adott nyilatkozatában közölte, hogy az extrém alacsony vízállás miatt ők is korlátozták a hajóforgalmat. Jelenleg csak a Nagy-Duna-ágban lehet eljutni Visegrádra és Esztergomba. A Szárnyashajók közül csak a legkisebb, a Bíbic típusú hajó tud biztonságosan közlekedni Azok a szállodahajók, amelyek merülése 16 deciméternél nagyobb, Komáromnál délebbre nem tudnak jönni. A menetrendi nehézségeket a hajójáratok átszervezésével próbálják áthidalni. A társaság az alacsony vízállás miatti kiesést 100 milliós nagyságrendűre prognosztizálja.

Kilátszik az Ínség-szikla

Budapesten a Dunából már kilátszik az Ínség-szikla teteje. Ez a szikla általában víz alatt van, csak tartós aszály idején bukkan ki a vízből – a nevét is erről kapta. A Dunán Budapestnél augusztus 13-án reggel 93 centimétert mértek, ami 42 centiméterrel több a 2003-as legalacsonyabb értéknél. A Duna magyarországi szakaszán egyelőre nem rendeltek el teljes hajózási tilalmat. A hajósokat a kritikus szakaszokon a hajózható utat jelölő kisvizes bóják kihelyezésével segítik. A párkányi teherkompnak – mivel alacsony a merülése – az alacsony vízállás nem jelent problémát, így gond nélkül közlekedik.
 

A hétvégén Szobon talált bombából ennyi látszott, amikor észrevették, illetve így nézett ki teljes valójában (Forrás: Pólyi Krisztián-Facebook)

Óvatosan a strandokon!

Az infoesztergom.hu értesülései szerint az alacsony vízállás miatt a Dunából folyamatosan kerülnek elő második világháborús töltetek. A hétvégén Pilismaróton és Szobon is második világháború bombát találtak a szokatlanul alacsony vízállású folyóban. Mindkét helyszínről tűzszerészek szállították el a lövedékeket. A vízszint Esztergomnál és Párkánynál is megközelíti a valaha mért legalacsonyabb vízállást, de az előrejelzések szerint nem éri el, mert a jövő héttől kismértékű emelkedés várható.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
online vásárlás

Jóval többet vásárolunk online

nyaralás illusztráció

Mit tartalmaz az utasbiztosítás?

magyar határellenőrzés

Magyarország szigorítja a határellenőrzést

Phan Bich Thien egyszerre racionális üzletasszony, érzékeny lelkű költő, műfordító, Petőfi örök híve

Otthon két országban, két kultúrában

Tíz százalék alá csökken az idén az okostelefon-világpiac növekedési üteme

Eláraszt az elektromos hulladék

Nero, a véres költő

Könyvsorsok: A kis tett mindig gaztett, a nagy tett sohasem az

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.