Köbölkúton is megünnepelték a költészet napját

Köbölkút |

<p>Közös versmondással ünnepelték a költészet napját Köbölkúton. A falu főterén közel kétszáz ember szavalta egyszerre József Attila Születésnapomra című versét. A helyi alapiskola diákjaihoz és pedagógusaihoz néhány járókelő is csatlakozott.</p>

„Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal, rendeztük meg az akciót” – mondta Geri Valéria, a Stampay János Alapiskola igazgatója. Az iskola a pedagógusszövetség felhívására reagálva csatlakozott az akcióhoz. Korábban is részt vettek már hasonló rendezvényen. „Idén harmadszor kapcsolódtunk be a határon átívelő olvasási maratonba. A kezdeményezés Székelyföldről indult. Minden évben több ezer magyarországi és határon túli magyar iskola csatlakozik az akcióhoz. Idén Móricz Zsigmond műveiből tartottunk felolvasást. Minden évfolyam – még a legkisebbek is – bekapcsolódott a 9-től 11 óráig tartó maratoni olvasásba” – nyilatkozott Geri Valéria. A költészet napja alkalmából rendezett közös versmondást egy rövid bevezetőt követően tíz órakor kezdődött. A falu főterén szavaló gyerekekre és pedagógusokra sokan felfigyeltek. A közös versmondás után a gyerekek osztályonként csapatokat alkotva elemeztek és szavaltak el egy-egy József Attila verset.

A rendezvény társszervezője a helyi könyvtár volt. Ők egy doboznyi verseskötet is hoztak, amelyekbe bárki belelapozhatott. A „Dobj el mindent és olvass” feliratú dobozt a járókelők gyanakodva méregették, a gyerekek viszont örömmel lapoztak bele a könyvekbe. „Manapság az emberek egyre ritkábban olvasnak verset. Ha mégis verses kötetet keresnek, akkor fiatalabb olvasóink választása leggyakrabban a kortárs szerzőkre, Varró Dánielre és Fellinger Károlyra esik. A harminc évesnél idősebbek körében Petőfi Sándor a legnépszerűbb” – mondta Dudás Anita, a helyi könyvtár vezetője.

A köbölkúti alapiskola és könyvtár az olvasóvá nevelés jegyében évente több közös akciót szervez. Az iskolások legutóbb egy Bartók Béla életéről szóló interaktív könyvbemutatón vettek részt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!