Régió

Kisebb falu, mégis stabil alapiskola

Búcs | A Katona Mihály Alapiskola annak ellenére tud régóta egységes és egyenletes színvonalat képviselni, hogy egy viszonylag kis faluban, a bő 1100 fős Búcson működik.
author
Vataščin Péter

2022. május 13. 14:30

Búcs
Jelenleg 117 tanulójuk van, sőt, eddig gyakorlatilag még sosem voltak 100-nál kevesebben (az iskola felvétele)

Habár a búcsi alapiskolát sem kímélte a koronavírus, Győző Andrea igazgató szerint jól vészelték át a járványidőszakot. A tananyaggal szerencsére nem nagyon maradtak el, s ha maradt is még bepótolni való, az szerinte kezelhető probléma. A Covid „hosszú” hatása máshol jelent gondot. „Érezhető, hogy nem olyan a teljesítményképességük, mint a Covid előtti időszakban, de nem annyira vészes. Viszont a szociális problémák nagyon megmutatkoztak, zárkózottak lettek a gyerekek, nagyon nehéz őket újra közösségi életre szoktatni” – mondja az intézményvezető.

Diákok, tanárok

Búcson a tavaly év végi adat szerint 1130-an laknak. A hasonló nagyságú szlovákiai falvak közül sok helyen még iskola sincs, míg e Duna menti településen jelenleg 117 tanulójuk van, sőt, eddig gyakorlatilag még sosem voltak 100-nál kevesebben. A következő iskolaévben 7-18 fős osztályokkal számolhatunk, s a tendenciát erősitik majd a szeptemberi kis elsősök is, akik jelen állás szerint 11-en lesznek. Nem mindegyik diák búcsi ugyanakkor, „csupán” mintegy 80 százalékuk az – a többiek a környező településekről utaznak be, amelyben segítségükre van az intézmény iskolabusza is. 

20 szakember felel a pedagógiai munkáért, akik között két pedagógiai asszisztenst és egy gyógypedagógust is megtalálunk. „Egyre több az integrált tanuló, s hozzájuk mindenképpen szükségünk van ezekre a szakemberekre” – mondja az igazgató. Egyikük egy EU-s projekt alapján dolgozik náluk, míg gyakorlatilag az állam biztosítja a másik szakembert. A gyógypedagógust pedig önerőből fizetik. Hét további munkatárs végzi a műszaki és az adminisztrációs feladatokat.

„Az utóbbi időben elég sokan végeztek pedagógiát a faluból” – árulja el Győző Andrea. Emiatt az elmúlt bő évtizedben sok fiatal, helyi pedagógussal tudták megoldani a tanári kar utánpótlását.

Galéria
(az iskola felvétele)
(az iskola felvétele)
(az iskola felvétele)
(az iskola felvétele)
+4

Fejlesztések, foglalkozások

„Teljesíteni kell, hogy a szülő elégedett legyen” – állítja a nyilvánvalót az intézményvezető, ugyanis manapság minden iskolának kell valami „pluszt” kínálni a családoknak. Búcson több téren igyekeznek a szoros értelemben vett tananyagon túl mást is adni a gyerekeknek, kezdve a helyi természeti környezet ismeretétől a sportolási lehetőségen át a különféle kreatív foglalkozásokig. Két művészeti iskolával is együttműködnek, így a rajz, az ének vagy akár a zongorajáték is elsajátítható anélkül, hogy a távolabbi városokba kéne utaztatni a gyerekeket. Jól állnak szakképesítésből is, így például két kémia szakos tanáruk is van, míg máshol ez a szak hiánycikknek számít. A legkarakteresebb foglalkoztató szakkörüknek a Digitális FABrikáló Műhely számít, ahol eredetileg Lego-robotokkal foglalkoztak, de most már 3D-s nyomtatás, a cinezés vagy akár a hegesztés alapjai is a munka részét képezik.

Ami az iskola finanszírozását illeti, Győző Andrea kiemeli a magyarországi támogatások szerepét. A Bethlen Gábor Alap segítségével fedték be az épület által közrefogott udvar egy részét, s így működtetik az iskolabuszt is, de más egyéb magyar forrásokból is sikerült szert tenniük kisebb-nagyobb fejlesztési hozzájárulásra. Szlovákiai oldalról inkább különböző cégeknél adódtak sikeres pályázataik, az állami felhívásokon kevésbé sikeresek, ám ez az igazgató szerint sokszor tanítási nyelvtől függetlenül igaz a dél-szlovákiai sáv iskoláira.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
turizmus

A szlovákiai családok többsége idén is itthon nyaral

szlovák hadsereg

A hadseregben és a rendőrségben bíznak a legtöbben, a kormányban a legkevesebben

tv-ben

Képernyőn a DAC–Trenčín csata a nemzetközi porondért

Izrael libanoni célpontot bombázott válaszul a rakétatámadásokra

Háborút eldöntő fegyvereket szállíthat az USA Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij szerint Putyin népirtást végez Ukrajnában

f

KVÍZ: Trabanton szállni... Felismered még ezeket a legendás szocis autókat?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.