Kiépíteni egy szilárd márkanevet, ez a cél – sikerportré Nagy Andreával és Győry Attilával

Gyory Attila skierportre
Dunaszerdahely |

Győry Attila – saját bevallása szerint –, mindig is tudta, hogy egy született kalmár, akinek van érzéke az üzleteléshez, de az, hogy az ötletből végül vállalkozás született, a feleségének köszönhető. Nagy Andrea gazdasági – pénzügyi tudása és „rendszerben” gondolkodása, ami magasabb szintre emelte az egyszerűnek indult üzletet.

Családi Könyvklub

Nagy Andrea és Győry Attila a Kalligram Kiadónál dolgoztak Pozsonyban. Attila mint könyvterjesztő, Andrea mint a szerzői jogok intézője. A Családi Könyvklubot azután alapították, hogy eljöttek a kiadótól. A dunaszerdahelyi lakásukban kezdték a vállalkozást, Attila járta a terepet, beszerezte és terjesztette a könyveket, kapcsolatot épített. Andrea intézte a telefonokat és a nem kevés háttérmunkát. A felállás azóta is hasonló. Az első katalógusuk 1996 decemberében jelent meg, fekete-fehér alapon, a képeken még jól kivehetőek a pixelek. Tégláról téglára építették fel a vállalkozásukat, jelenleg 16 alkalmazottat foglalkoztatnak.

„Először a könyvtárakat kerestük meg és őket láttuk el könyvekkel. Az egyik ilyen alkalommal a könyvtárostól megtudtuk, hogy régebben a legtöbb könyvet, a Csehszlovákia szétválása előtt működő Prágai Magyar Kultúra katalógusából rendelték. Innen jött a könyvklub ötlete, aminek alaposan utánanéztük, hogy kell az ilyet létrehozni. Megtaláltunk egy olyan piaci rést, ami akkor Szlovákiában még nem volt, így jött létre 1996-ben a Családi Könyvklub” 

– kezdte Attila. 

A kezdetektől Andrea végezte a kevésbé látható, de annál jelentősebb háttérmunkát, szervezett, számlázott, könyvelt. 

„Adott volt, hogy könyvekkel fogunk foglalkozni, ehhez értettünk, bár Attilának kezdetben voltak más ötletei is. A ’96-os novemberi katalógusunk után összesen 200 csomagunk volt, két hónap alatt. 28 év munkája, hogy 2023-ban a karácsonyi kiemelt időszakban napi 200 csomagot készítettünk” 

– folytatta Andrea.

cs1

Folyamatos megújulás

2008-ig, az első gazdasági válságig gördülékenyen tudtak építkezni, befektetni, innoválni, de akkor mindent át kellett gondolni. 

„2007-ben nyitottuk meg az első plázás könyvesboltunkat, akkor azt gondoltuk, akár egy könyvesbolt hálózatot is ki tudnánk építeni. De jött a válság, meg kellett vizsgálni a költégvetésünket. Arra jutottunk, hogy nem lehet két nyelvpiacot felügyelni, a mi utunk az, hogy csak magyar nyelvű könyveket forgalmazzunk. 2020-ban jött a Covid, bezártak a boltok, de felfutott az online. Nagyot ugrott a weboldalunk, amit azóta is folyamatosan fejlesztünk. Megjelent nálunk is az előrendelhető könyvek listája is, amire fel lehet iratkozni. Könyvesboltunk teljesen naprakész és ami nagy előnyünk, hogy egyéni kívánságokat is teljesítünk” 

– mutatott rá Andrea az újításokra. 

Tavaly megnyitották új könyvesboltjukat Duanszerdahelyen. Ahogyan hirdetik, nem létezik ettől nagyobb, gazdagabb magyar nyelvű könyvesbolt Magyarország határain kívül. 

„Mindvégig hittünk abban, hogy a bolt meg tud állni a saját lábán, mert az embereknek szükségük van a kultúrára. Az üzletben van mesesarok, mesematinékat tartunk és teret adunk a felvidéki amatőr művészeknek, mindezt egy nagyon kellemes légkörben” 

– mondta Andrea. 

Színházi előadást, irodalmi estet, író-olvasó találkozót szerveznek, fő szempont az, hogy valamilyen formában kapcsolódjon az esemény a könyvhöz. A Családi Könyvklub 2024-ben sajnálatos módon befejezte a könyvkatalógusok megjelenítését. 

„Huszonnyolc év után hagytuk abba a katalógusunk kiadását. Felgyorsult a világ. Több oka volt persze, a Covid csak felgyorsította ezt a folyamatot. Mostanra már az idősebb generáció is internet felhasználóvá vált, közben jött az infláció, megemelkedtek a nyomdai árak és eljött az a pont, amikor már nem volt tartható a katalógus kiadása. Hosszú folyamat, sok álmatlan éjszaka eredménye volt meghozni a döntést. 50-60 ezres példányszámban már nem tudtuk volna ingyenesen kiadni a katalógust. Mi voltunk az utolsó mohikánok” 

– mondta Attila.

Galéria

Erős vízió és küldetéstudat

Kezdetektől az volt a vágyálmuk, hogy olyan magasságokba emeljék a Családi Könyvklub márkanevet, mint a Csemadok vagy az Ifjú Szívek. Merész álom volt, de elejétől tudták, egy olyan fogalmat szeretnének létrehozni, ami ott van az emberek fejében, szerte az országban. 

„Az erős víziókép ad egy bizonyos küldetéstudatot is. Pozsonytól Királyhelmecig, de akár a szórványba, Turócszentmártonba is küldünk könyveket. Ott vagyunk az óvodákban, iskolákban, könyvtárakban, községi hivatalokban. Próbáljuk ezt erősíteni. Azt gondolom, ha nem lennénk, ez jócskán befolyásolná a felvidéki magyarok olvasói szokásait. A feladat a cégben is mindenkinek egyértelmű, könyveket értékesítünk a nap 24 órájában, megállás nélkül ötletelünk. Folyamatosan növeljük szolgáltatásunk minőségét, ez a célunk” 

– emelték ki.

cs2

Az ötletgyáros és a józan ész

Ebben a vállalkozásban Andrea a fék és Attila az ötletgyáros, teljesen kiegészítik egymást.

„Amit nem tudok három percben elmagyarázni, az bukta. Tízből egy ötletem megy át Andrea rostáján. Sokszor bizonyult jó döntésnek Andrea meglátása” 

– tette hozzá Attila.

 Fontosnak tartják, hogy a korral ne váljon rutinná a munkájuk. Állandóan képzik magukat annak érdekében, hogy megmaradjon a kreativitás és a lendület. Míg Attila marketing területen fejleszti magát, Andrea vállalati gazdaságtan és menedzsment szakon tanul. Mindig kell kihívásokat találni egy vállalkozásban és képesnek kell lenni a megújulásra, talán ez az egyik titok a sikerhez. Két gyermekük szintén a Családi Könyvklubban dolgozik, Sára gyakran elkíséri Attilát könyvbeszerző körútra, Imola a gazdasági marketing részen dolgozik és a weboldalfejlesztésnél is tevékenykedik.

Ami az olvasási szokásukat illeti, Attila igazi mindenevő. Az életmód könyvektől kezdve, a szépirodalmon át, hajóskapitányi múltjához hűen, szereti a vitorlás könyveket. Andrea az utóbbi időben önfejlesztő könyveket és szakkönyveket olvas. Mindketten szeretnek utazni, új kultúrákat megismerni, utazásaikból tudnak inspirálódni.

Győry Attila nevéhez mindig is több társadalmi szerepvállalás kötődött, mint az októberi lampionos felvonulás vagy legutóbb a március 15-ei fáklyás felvonulás. Miért tartja ezt fontosnak és mi hajtja ebben?

 „Igaz, hogy többnyire én vagyok a látható – hallható a színpadon, de mögöttem egy csapat van, a családunk, a kollégáink, a vállalkozásunk. Beszereznek, elintéznek, engedélyt kérnek, viszik az ügyvitelt. Én csak szerepelek. Ez egy nagyon jó móka, feltölt, hajt minket, mert látjuk az emberek arcán a derűt, szemükben a csillogást. Szinte függőséget okoz. Ez nem egy üzleti dolog, itt nincs profit, de ezáltal is erősítjük a brandet. Menetelünk a cél felé, de még bőven van hova fejlődni, hogy elérjük azt a víziót, amit a kezdetekkor megálmodtunk” –

 zárta Nagy Andrea és Győry Attila.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?