Régió

Kiállítás Galántán a zsidó közösségről

Galánta | Októberben új kiállítás nyílt a Galántai Honismereti Múzeumban. A november közepéig tartó tárlat korabeli képeslapokon és fényképeken mutatja be a régióban élő zsidó családok élettörténetét.
ÚJ SZÓ ONLINE

2015. október 28. 20:20

A galántai régió zsidó közössége korabeli fényképeken című kiállítás első részében a diószegi zsidó családok korabeli, családi fényképeit láthatjuk. „Diószegen ma már nem élnek zsidók. Távoli rokonoktól és ismerősöktől sikerült beszerezni a fényképeket. A kiállítás az ATID Polgári Társulás és a Ponvagli Polgári Társulás tevékenységének köszönhetően, Diószeg és a Galántai Zsidó Hitközség támogatásával jött létre” – mondta Bús Katalin, a múzeum lektora. Többek közt a diószegi cukorgyár alapítóit, Kuffner Károly de Diószegh báró családját, a Pfeffer, a Wollner, a Schragge, a Büchler, a Schwitzer és más családok életét örökítik meg a képek.
 
A fotók mellett zsidó kegytárgyakat is kiállítottak a múzeumban. Három tárlóban az egyes zsidó ünnepek jellegzetes tárgyai láthatók. A hanuka, azaz a téli ünnep idején használták a hanukiját, a nyolcágú gyertyatartóból több darab is megtekinthető. „A kosszarvból készült sófárt, a kürtöt Újév napján fújják meg” – mondta Bús Katalin. A tárgyak további csoportja az imádkozással kapcsolatos reáliákat mutatja be, ilyenek a talit (imasál), a tfilin (imaszíjak), imakönyvek és a kipa (fejtakarók). „A tfilint reggeli imádkozásokhoz szigorú szabályokat követve teszik a kezükre. A kiállításon helyet kaptak még a Zsidó Nemzeti Alap fémperselyei Izrael turistatérképével, amelybe izraeli zarándokútra gyűjtenek” – folytatta a tárlatvezető. Az időszakos kiállításon zsidó naptárak és Hrbácsek-Noszek Magdaléna Zsidó hagyományok Galántán és környékén című könyve is megtalálható, amely év végén szlovák nyelven is megjelenik.
 
A tárlat következő részében képeslapokon láthatók a galántai és szeredi zsidó épületek, a helyi zsinagóga a 19. század végétől 1930-ig. A következő tablón a Galántai Zsidó Hitközség háború előtti és utáni képviselőinek a portréi láthatók. Katz Izidor, az utolsó galántai rabbi fényképét is megtekinthetik a látogatók. Katz Izidor volt a háború után az utolsó előimádkozó és sóchet, rituális metsző, az 1970-es években Pozsonyban volt főrabbi. Szeredből Ohrenstein báró kastélya, a zsidó iskola, a zsinagóga, a zsidó fürdő, a menház és a zsidó temetőről készült fotók is részei a tárlatnak. „Zsidó imádságok szövegét, a galántai zsidó mártírok jegyzékét, és egy házassági kivonatot is megtekinthetnek az érdeklődők” – mondta Bús Katalin.
 
„Kiállításunk anyaga könyv alakban is megjelenik. Készül a Spomienky na Diószeg – História židovskej komunity v Diószegu (Emlékezések Diószegre – A diószegi zsidó közösség története) című kiadvány, amelyben a fényképek mellett fejezetek olvashatók a helyi családok és a zsidó közösség történetéről” – tudtuk meg a múzeum leírásából.
 
A kiállítás november 21-ig látható. December 10-én nyílik kiállítás Ľudovít Štúr születésének 200. évfordulója alkalmából, mely április végéig lesz megtekinthető.
 
 
 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
d

Karantén alá helyezték egy trencséni üzem alkalmazottainak egyötödét

koronavírus

Koronavírus: Elhunyt egy fertőzött személy, ezzel Szlovákiában már harminc a halottak száma

koronavírus

Ha valaki kockázatos országból tér haza, értesítenie kell a hatóságot

Korpás

Szívtérkép hangokból

koronavírus

Negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk az Ukrajnába utazóknak

koronavírus

63 új fertőzöttet regisztráltak szerdán, április óta nem volt ilyen sok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.