Kevesebb orvosi ügyelet lesz keleten is

kassa ügyelet
Nagykapos/Tőketerebes/Kassa |

Július elsejétől jelentős változás lépett életbe az orvosi ügyeletek rendszerében. Rövidült a rendelési idő és csökkent az ügyeletek száma. A változás a keleti régiót is érinti.

Az új szabályozás szerint a rendelési idő munkanapokon délután négytől este tízig tart, hétvégén és ünnepnapokon reggel héttől este tízig. Korábban reggel hétig ügyeltek az orvosok. Az egészségügyi minisztérium szerint azért volt elkerülhetetlen a változás, mert az orvosok számára megterhelő volt a munka, és az ügyeleteket este tíz után csak nagyon kevesen keresték fel. A Kassa vonzáskörébe tartozók számára az LSK PLUS működtet ügyeletet a Nemzeti sugárút (Národná trieda) 27. szám alatt, a Kassai kerületben élő pácienseket pedig ezentúl a Toryská 1. szám alatti rendelőintézetbe várják.

Alžbeta Sivá, a sacai kórházat működtető AGEL SK vállalat szóvivője elmondta, július 1-jétől a sacai kórházban is megszűnt az ügyelet. „A kórház sürgősségi osztálya továbbra is a nap 24 órájában működik, persze ezt nem szabad összetéveszteni a készültséggel. A sürgősségi osztályra az életveszélyes esetek (pl. az infarktus, az agyvérzés vagy valamilyen súlyos sérülés) tartoznak” – magyarázta a szóvivő.

Kapcsolódó cikkünk

Az egészségügyi minisztérium döntése szerint Kassa megye 20 stabil ügyeleti pontját a hónap elejétől 17-re csökkentették. Nagykaposon a felnőttek számára, Korompán (Krompachy) pedig a gyerekek számára kialakított készültségi rendelőt szüntették meg. Kassán, Királyhelmecen, Gölnicbányán, Nagymihályban, Rozsnyón, Tőketerebesen, Szobráncon és Iglón a felnőttek számára, Kassán, Szepsiben, Királyhelmecen, Nagymihályban, Rozsnyón, Tőketerebesen és Iglón pedig a gyerekek számára hoztak létre új ügyeleti pontokat. Ezek az ügyeleti pontok a korábban említett időpontokban lesznek nyitva. A fogorvosi ügyeleteket nem érinti a változás. Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője közölte, az ügyeletek valójában a klasszikus orvosi ügyeletek kiegészítéseként szolgálnak abban az esetben, ha a páciens állapota a nap folyamán rosszabbodna. „Akut esetekben a mentőszolgálat ezentúl is kivonul a megadott címre – magyarázta Eliášová. Az új rendszer bevezetése miatt a Svet zdravia hálózatnak két esetben rendkívüli intézkedéseket kellett bevezetnie. Tomáš Kráľ, a hálózat szóvivője elmondta, Tőketerebesen már napokkal az új rendszer beindítása előtt egyértelmű volt, hogy a kerületben nem lesz, aki átvegye az ügyelet vezetését. „Félő, hogy összeomlott volna a rendszer, ezért az intézmény vezetősége két új ügyeletet hozott létre, egyet felnőttek, egyet gyerekek számára. Az ideiglenes, azonban teljes felszereltséggel működő ügyeletek az új nyitvatartás szerint működnek. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy a lehetetlent valósítottuk meg, a körzeti orvosoknak köszönhetően négy nap alatt létrehoztunk egy működőképes rendszert” – mondta a szóvivő.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?