Holnaptól ritkulnak az orvosi ügyeletek

orvosi ügyelet
Pozsony |

Jelentős változás lép életbe július 1-től az orvosi ügyeletek rendszerében. Kevesebb ügyelet lesz, és rövidül a rendelési idő. Eddig 168 felnőtt-, illetve gyermekügyelet volt az országban, 136 marad, de 16 egyelőre ezek közül sem működik, mert nincs üzemeltetője.

 

Az új rendelési idő munkanapokon délután négy órától este tízig tart, hétvégén és ünnepnapon reggel héttől este tízig. Korábban gyakorlatilag nonstop ellátás volt, az orvosok reggel hétig ügyeltek. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a változás elkerülhetetlen volt, az ügyeleteket este tíz után rendkívül kevesen keresték fel, és az orvosok évek óta kérték az éjjeli ügyelet megszüntetését, mert megterhelő volt számukra. A minisztérium egyúttal közleményben biztosította a betegeket, hogy az orvosi ellátás minősége a változásnak köszönhetően javul.

Összességében országszerte 75 felnőtt ügyelet lesz, további 61 a gyermekek számára, de ezek közül 16 még üzemeltetőre vár (9 felnőtt- és 7 gyerekügyelet). A déli területeken hiányzik a felnőttorvos Poltáron, Aranyosmaróton és Losoncon. Egyelőre nem lesz gyerekorvosi ügyelet Nagyrőcén, Nagykürtösön, Aranyosmaróton és Losoncon.

A betegek 2 eurót fizetnek az ügyeleten, de ha kórházi ügyeletet vesznek igénybe az orvosi ügyelet helyett, akkor 10 eurót – kivéve, ha a beteg súlyos vagy életveszélyes állapotban van.

Az ügyeleti gyógyszertárak nyitvatartásában szintén változás lesz: július 15-től 22.30-ig tartanak nyitva minden járásban.

 

Kapcsolódó cikkünk

Az új ügyeleti pontok

Holnaptól új éjszakai orvosi ügyeleti rendszer lép életbe az országban, a régi helyen nem biztos, hogy találnak orvost. Az egészségügyi minisztérium a közleményében hangsúlyozza, hogy az ügyeletet csak olyan beteg vegyék igénybe, akik egészségi állapotában komolyabb változást állt be, azonban ez nem életveszélyes.

Ide sorolják például azt, ha a rendelési órák alatt tett látogatás után tovább romlott a beteg egészségi állapota, és fennáll a veszélye, hogy reggelig tovább romlik – például ha magas láza van. Arra még külön felhívják a figyelmet, hogy az életveszélyes esetek (ilyen például az infarktus, az agyvérzés vagy valamilyen súlyos sérülés) továbbra is a kórházi sürgősségi osztályok hatáskörébe tartoznak. A balesetet szenvedett betegeknek nem kell befizetniük a kéteurós illetéket, kivéve, ha a baleset bizonyíthatóan alkohol, gyógyszer vagy egyéb tudatmódosító szerek befolyása alatt történt.

Változás nélkül

Nagyszombat megyében nem változik a sürgősségi ügyeletek száma. A megye hét városában felnőtt-, hat helyen pedig gyerek- és ifjúsági ügyelet működik. A járási székhelyeken, vagyis Dunaszerdahelyen, Galántán, Galgócon, Pöstyénben, Szenicen, Szakolcán és Nagyszombatban működik továbbra is a felnőttügyelet. Galgócon kívül valamennyi városban gyerekügyelet is van. Jozef Viskupič megyeelnök bírálta az egészségügyi minisztérium munkáját, mivel szerinte az állam a megye felében nem tudott volna gondoskodni a sürgősségi egészségügyi ellátásról, ugyanis csak három helyre találtak megfelelő működtetőt. A megye vezetése egyeztetett az orvosokkal és az üzemeltetőkkel. Viskupič szerint csak ennek köszönhető, hogy mégsem változik a hálózat.

Magánügyelet Somorján

Július elsejétől megszűnik a somorjai orvosi ügyelet, további egy hónapon át próbaképpen általános orvosi magánrendelőként fognak működni. Ez annyit jelent, hogy ugyanúgy, mint az ügyeleten, 16-tól 22 óráig fogadják a betegeket, csakhogy a szükséges kivizsgálásokért, gyógykezelésért, esetleges beavatkozásért fizetni kell egy árjegyzék szerint, amely a rendelőben lesz kifüggesztve. Aki az ingyenes, illetve az egészségügyi biztosítók által térített orvosi ellátást szeretné igénybe venni, annak Pozsonyba vagy a dunaszerdahelyi ügyeletre kell mennie, amely szintén 16-tól 22 óráig működik. (TASR, nar, béva, sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?