Régió

Két ügyvezető a nagymegyeri fürdő élén

Nagymegyer | Új ügyvezető kinevezése zavarta meg a nagymegyeri termálfürdő medencéinek állóvizét. Holényi Gergő polgármester a képviselő-testület és a felügyelőtanács tudta nélkül nevezett ki még egy vezetőt a fürdőt üzemeltető önkormányzati vállalat élére, állítja, ez csak a fürdő javát szolgálja.
Kiss Bartalos Éva

2020. november 22. 08:00

Nagymegyer
- Kiss Bartalos Éva felvételei

Ismét feszültség, valamint a polgármester és a képviselők közötti ellentmondások jellemezték a képviselő-testület legutóbbi ülését. Többször elhangzott az a kérdés, hogy ki mit tesz a városért, és ez mennyire látszik meg Nagymegyer fejlődésén. A város vezetése ismét egymásra mutogatott, a képviselők a kommunikációt, a polgármester pedig az együttműködést hiányolta.

Visszatérő téma
A nagymegyeri Thermal Corvinus fürdőt üzemeltető Termál Kft. ügyével már hónapokkal ezelőtt is foglalkozott a testület, amikor a fürdő pénzinjekciót kért az önkormányzattól. Végül megoldódott a probléma, beindult a strandszezon, ugyan a látogatottság elmaradt a tavalyi szinttől. Néhány hete újra bezárt a fürdő kapuja, de ez nem jelenti azt, hogy csend honolna a népszerű turistacélpont környékén. A képviselő-testület ülésén ugyanis kiderült, hogy Križan Tibor igazgató mellett Milan Orešanskýt is vezetői feladatokkal bízta meg a polgármester.

Pénzügyi szakember
Balázs Péter képviselő kért magyarázatot Holényi Gergőtől arra, hogy hogyan került a fürdő élére Milan Orešanský, és hogyan szolgálja a másik ügyvezető a fürdő javát. Holényi Gergő azt mondta, a kapcsolatai és szaktudása miatt esett választása Orešanskýra, aki a kétezres évek elején a pénzügyminisztérium állami hiteleket felügyelő osztályát vezette, a kereskedelmi jegyzéktár 14 találatot kínál erre a névre. A polgármester szerint a pénzügyi szektorban dolgozott és nagyobb vállalatok vezetésében is részt vett. „Azért, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor nincs bevétele a fürdőnek, továbbra is százszázalékos városi tulajdonban maradhasson, és majd önerőből nyithassa ki kapuit” – indokolta a szakember foglalkoztatását Holényi Gergő, hozzátéve, hogy Orešanskýnak kormányzati szinten több kapcsolata van, ami a fürdő javát szolgálja. Arra a kérdésre, hogy hogy került a férfi a vállalat élére, a polgármester annyit felelt, hogy a kapcsolatain keresztül.

Együtt vezetik a fürdőt
A képviselők azt is nehezményezték, hogy a polgármester kizárta a fürdő felügyelőbizottságának tagjait a megbeszélésről, hármasban egyeztetett Križannal és Orešanskýval, majd az eredményről tájékoztatta az illetékeseket. „A megbeszélésen semmi keresnivalója nem volt a képviselőknek és a felügyelőbizottságnak” – folytatta Holényi Gergő kritizálva a képviselők viselkedését, akik szintén ugyanezt rótták fel a város első emberének. A polgármester azt is megjegyezte, hogy Križan először nem értett egyet a javaslatával, ezért visszahívta volna őt a funkciójából, másnapra azonban sikerült közös nevezőre jutni. „Azóta a két ügyvezető közösen hozza meg a döntéseket, együtt vezetik a fürdőt” – mondta Holényi.

Önkényes lépés
Balázs szerint a polgármester önkényesen nevezte ki a másik igazgatót, csakúgy, mint amikor a városi közterület-fenntartó vállalatnál tett hasonló lépést. Néveri Sándor képviselő is azt kérte a polgármestertől, hogy közölje, hogyan került Orešanský a képbe, és rámutatott, hogy Holényi ismét kész tények elé állította a képviselőket ahelyett, hogy tárgyalt volna velük ez ügyben. 

Jövőre terveznek
„Jól tudom, mit csinálok, hova szeretném vezetni a várost, és mit szeretnék elkerülni a termálfürdővel kapcsolatban” – vágott vissza a testületnek a városvezető, hozzátéve, hogy szeretnék megóvni a fürdő nyolcvanhét alkalmazottját, valamint az idegenforgalmi célpontra kötődő mintegy ötszáz szállásadót, és mindazokat, akik erre építik a megélhetésüket. A polgármester úgy látja, a jelenlegi helyzet alapján elképzelhető, hogy csak februárban nyitják ki újra a Thermal Corvinus kapuit, és reméli, hogy ehhez nem lesz szükség pénzinjekcióra. Néveri Sándor emlékeztetett, hogy jelenleg 700 ezer euró van a fürdő számláján, több, mint a városén. „Orešanskýt azért neveztem ki, hogy ez így is maradjon, és elősegítse azokat a tárgyalásokat, amik még a fürdő előtt állnak a pénzintézetekkel. Ha a fürdő helyzete megkívánja, pénzügyi segítséget tudjon kapni. Már az első héten államtitkárokkal egyeztetett, hogy milyen támogatásra jogosult a fürdő. Ez teszi ki a munkája nagy részét, hogy hol lehet spórolni a költségvetésen, és támogatást hozni” – folytatta az indoklást Holényi Gergő. A képviselők megjegyezték, hogy az elérhető támogatások folyósításáról már Križan Tibor is gondoskodott.

Régi sérelmek
Az önkormányzat nem tért napirendre a kérdés felett, többször is visszatértek a közterület-fenntartó vállalat ügyére is, csakúgy, mint arra, hogy ki mit tett a város fejlődéséért, és ez mennyire látványos. Kérdéses, hogy a látogatók mikor élvezhetik majd a Thermal Corvinusban elérhető szolgáltatásokat, ahogy az is, hogy ők vajon észreveszik-e a fürdő élén bekövetkezett változást.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Európai Unió uniós zászló

Európa-szerte tiltakoznak a Minority SafePack lesöprése ellen

Szijjártó Péter

Szijjártó: Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot

országos tesztelés kassa
Frissítve

Zajlik az országos tesztelés, Pereden már reggel sor állt

felhős idő

Felhős időnk lesz pénteken

koronavírus Magyarország

Koronavírus - Meghalt 98 beteg, 1311-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Igor Matovič

Matovič tanácsadója berekeszti az együttműködést a kormányhivatallal

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.