Két tanévnyitó az érsekújvári magyar alapiskolában

Érsekújvár |

<p>Két speciális óvodai csoportot nyitottak meg hétfőn a Czuczor Gergely Alapiskola nyáron felújított épületrészében, az egyikben a beszédzavarral küzdő, a másikban az autizmussal élő gyerekek nevelésével foglalkoznak.</p>

Eredetileg az Anton Bernolák Egyházi Alapiskola és a Néri Szent Fülöp Egyházi Óvoda vezetése javasolta a csoportok megnyitását a magyar alapiskola épületében, ám ezt a testület nem hagyta jóvá.

Egy évre szól

Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere a megnyitón elmondta, nagyon kevés idejük volt a Czuczor Gergely Alapiskolában lévő helyiségek átépítésére. „A város költségvetéséből mintegy húszezer eurót fordítottunk a munkálatokra, és új berendezést vásároltunk. Egyelőre egy évre szól a megállapodás. A város később ismét egyeztet az alapiskola és a Blaho Pál utcai óvoda vezetésével a két óvodai csoport további működéséről” – mondta Klein Otokár. A Blaho Pál utcai magyar és szlovák nevelési nyelvű óvoda három speciális pedagógust, három asszisztenst és egy óvónőt alkalmaz a két csoportban. Szabó Eleonóra az óvoda igazgatója elmondta, a kommunikációs zavarral küzdők csoportjában a maximális létszám nyolc, az autizmussal élők csoportjában hat gyerekkel tudnak foglalkozni.

Magyar és szlovák szülők

„Az autizmussal élő gyerekek csoportjában két speciális pedagógus lesz délelőtt és kettő váltja őket délután, a beszédzavarral küzdő gyerekekkel délelőtt egy speciális pedagógus és egy asszisztens, délután egy asszisztens és egy óvónő foglalkozik” – mondta Szabó Eleonóra. Sikerült megoldani a gyerekek étkeztetését is az egyik szomszédos helyiségben. A megnyitóra magyar és szlovák szülők érkeztek a gyerekeikkel. Az óvoda igazgatója elmondta, az alkalmazottak minden speciális nevelést igénylő gyerekhez az anyanyelvén szólnak.

Az óvodai csoportok megnyitója után Klein Ottokár részt vett a Czuczor Gergely Alapiskola tanévnyitó ünnepségén, ahol megköszönte az iskola vezetésének és a szülőknek, hogy a kezdeti nehézségek ellenére végül sikerült egyezségre jutniuk, és ezzel mindannyian hozzájárultak a speciális nevelést igénylő gyerekek elhelyezéséhez.

Novák Mónika iskolaigazgató hétfőn 41 érsekújvári magyar elsős köszöntött és avatott „czuczorossá”.

„A város támogatásával sikerült a nyári hónapokban felújítani az eddig kihasználatlan helyiségeket” – mondta Novák Monika. Az alapiskola iskolatanácsa eljuttatta állásfoglalását a város vezetéséhez, amelyben az állt, hogy egy tagot kivéve mindenki egyetértett a speciális óvodai csoportok megnyitásával.

Hiába döntött a testület

A legutóbbi önkormányzati ülésen, amikor az egyházi alapiskola és óvoda kérte a speciális csoportok megnyitását a magyar alapiskolában, a képviselőknek csak 42,85 százaléka támogatta az elképzelést, ezért nem fogadták el a határozatot. A képviselők beleegyezésére azonban csak akkor van szükség, ha nem önkormányzati intézmény igazgatása alá vonják a városi óvodai csoportokat. Ezért döntött úgy a város vezetése, hogy a két speciális osztályt a Blaho Pál utcai óvoda igazgatása alá vonja, és a magyar alapiskola üresen álló termeiben nyitja meg.

A Czuczor Gergely Alapiskola külön bejáratú épületrészéhez zárt udvar tartozik, az ott lévő játszóteret felújították. Néhány magyar képviselő és szülő szeretné, ha idővel saját célokra használhatná fel az alapiskola a felújított helyiségeket. Már korábban is felmerült az a lehetőség, hogy – mint a nyolcvanas években – ismét magyar óvoda működne az épületben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?