Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeum

<p>Izsa. Kiemelkedő esemény helyszíne volt szombaton a komáromi járásbeli község: ünnepélyes keretek közt átadták Szlovákia első római kori és néprajzi múzeumát. Az állandó tárlatok mellett több időszaki kiállítás is nyílt.</p>

V. KRASZNICA MELITTA

„Régi vágyunk teljesült ezen a napon – mondta az ünnepségen Domin István (MKP) polgármester. – Külön köszönet jár elődeimnek, Tóth-Kurucz Máriának, aki évekkel ezelőtt felvetette a múzeumalapítás ötletét, és Sámson Ferencnek, akinek tevékenysége idején benyújtotta a község a szükséges pályázatokat. A szakmai segítségért pedig elsősorban Ján Rajtár régészt és Sipos Anna néprajzkutatót illeti köszönet.” Ján Rajtár, aki napjainkban az izsai ásatásokat vezeti, rámutatott: Szlovákiában csupán Oroszváron (Gerulata) és Izsán (Kelemantia, vagy ahogyan a helyiek elnevezték: Leányvár) találhatók római kori leletek. Ez utóbbi egyedisége abban rejlik, hogy a Duna bal partján helyezkedik el; az előretolt helyőrség a 2–3. században a Duna túlpartján levő Brigetio tábort védte. A most megnyílt kiállítás a szakember szavai szerint kiváló lehetőséget nyújt egyrészt a leányvári leletek, másrészt a helyőrség életének bemutatására. Az ünnepségen megemlékeztek az izsai születésű Tóth-Kurucz Jánosról, az ő nevéhez fűződik a leányvári ásatások kezdete a múlt század elején; a római kori tárlat az ő munkásságának egy szeletét is bemutatja, eredeti kéziratokkal, személyes tárgyakkal. Az épület falán elhelyezett márványtábla tanúsága szerint az intézményt az ő emlékének ajánlotta fel a község.

Sipos Anna, a múzeum néprajzi részlegének forgatókönyvírója köszönetet mondott a helybelieknek a tárgyak felajánlásáért, azért a bizalomért, amellyel féltett kincseiket a múzeumra bízták. A kiállítás összeállításában nagy segítséget nyújtott a Duna Menti Múzeum, számos tárgy annak gyűjteményéből származik, ahogyan a római kori kiállítás több darabja is. A néprajzi tárlat a használati és liturgikus tárgyak mellett a helyi hímzőipar történetét is bemutatja, amely a szomszédos Hetényből terjedt át Izsára a 19. század végén. A látogatók szemet gyönyörködtető, toledó hímzéssel és azsúrozással készült darabokat csodálhatnak meg. Három időszaki tárlat is látható az épületben: a tervező-építész, Litomericky Nándor munkáit bemutató panelkiállítás, Soós Csilla ólomüveg és tűzzománc tárgyai, valamint Fero Jablonovský karikaturista rajzai.

A Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeum megépítéséhez szükséges anyagiakat a magyarországi Almásfüzítővel közös uniós pályázati forrásnak köszönhetően sikerült előteremtenie a községnek. Mindez azonban csak az első lépés, a jövőben – újabb pályázatok által – a múzeum szakmai részét is fejleszteni szeretnék, kutatóműhelyek kialakításával és a tárlat anyagának bővítésével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?