Régió

Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeum

Izsa. Kiemelkedő esemény helyszíne volt szombaton a komáromi járásbeli község: ünnepélyes keretek közt átadták Szlovákia első római kori és néprajzi múzeumát. Az állandó tárlatok mellett több időszaki kiállítás is nyílt.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. augusztus 21. 19:00

V. KRASZNICA MELITTA

„Régi vágyunk teljesült ezen a napon – mondta az ünnepségen Domin István (MKP) polgármester. – Külön köszönet jár elődeimnek, Tóth-Kurucz Máriának, aki évekkel ezelőtt felvetette a múzeumalapítás ötletét, és Sámson Ferencnek, akinek tevékenysége idején benyújtotta a község a szükséges pályázatokat. A szakmai segítségért pedig elsősorban Ján Rajtár régészt és Sipos Anna néprajzkutatót illeti köszönet.” Ján Rajtár, aki napjainkban az izsai ásatásokat vezeti, rámutatott: Szlovákiában csupán Oroszváron (Gerulata) és Izsán (Kelemantia, vagy ahogyan a helyiek elnevezték: Leányvár) találhatók római kori leletek. Ez utóbbi egyedisége abban rejlik, hogy a Duna bal partján helyezkedik el; az előretolt helyőrség a 2–3. században a Duna túlpartján levő Brigetio tábort védte. A most megnyílt kiállítás a szakember szavai szerint kiváló lehetőséget nyújt egyrészt a leányvári leletek, másrészt a helyőrség életének bemutatására. Az ünnepségen megemlékeztek az izsai születésű Tóth-Kurucz Jánosról, az ő nevéhez fűződik a leányvári ásatások kezdete a múlt század elején; a római kori tárlat az ő munkásságának egy szeletét is bemutatja, eredeti kéziratokkal, személyes tárgyakkal. Az épület falán elhelyezett márványtábla tanúsága szerint az intézményt az ő emlékének ajánlotta fel a község.

Sipos Anna, a múzeum néprajzi részlegének forgatókönyvírója köszönetet mondott a helybelieknek a tárgyak felajánlásáért, azért a bizalomért, amellyel féltett kincseiket a múzeumra bízták. A kiállítás összeállításában nagy segítséget nyújtott a Duna Menti Múzeum, számos tárgy annak gyűjteményéből származik, ahogyan a római kori kiállítás több darabja is. A néprajzi tárlat a használati és liturgikus tárgyak mellett a helyi hímzőipar történetét is bemutatja, amely a szomszédos Hetényből terjedt át Izsára a 19. század végén. A látogatók szemet gyönyörködtető, toledó hímzéssel és azsúrozással készült darabokat csodálhatnak meg. Három időszaki tárlat is látható az épületben: a tervező-építész, Litomericky Nándor munkáit bemutató panelkiállítás, Soós Csilla ólomüveg és tűzzománc tárgyai, valamint Fero Jablonovský karikaturista rajzai.

A Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeum megépítéséhez szükséges anyagiakat a magyarországi Almásfüzítővel közös uniós pályázati forrásnak köszönhetően sikerült előteremtenie a községnek. Mindez azonban csak az első lépés, a jövőben – újabb pályázatok által – a múzeum szakmai részét is fejleszteni szeretnék, kutatóműhelyek kialakításával és a tárlat anyagának bővítésével.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

Eduard Heger
Frissítve

Munkacsoportot hoznak létre az emberek jogállamba vetett bizalmának visszaállítására

Vladimír Lengvarský

Néhány régióban visszatér a kijárási tilalom

Igor Matovič

Matovič: Azok engednek utat a maffiának, akiknek az igazságot kellene védeniük

rimaszombati kórház petíció

Több mint 36 ezer aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentéséért

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.