Régió

Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeum

Izsa. Kiemelkedő esemény helyszíne volt szombaton a komáromi járásbeli község: ünnepélyes keretek közt átadták Szlovákia első római kori és néprajzi múzeumát. Az állandó tárlatok mellett több időszaki kiállítás is nyílt.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. augusztus 21. 19:00

V. KRASZNICA MELITTA

„Régi vágyunk teljesült ezen a napon – mondta az ünnepségen Domin István (MKP) polgármester. – Külön köszönet jár elődeimnek, Tóth-Kurucz Máriának, aki évekkel ezelőtt felvetette a múzeumalapítás ötletét, és Sámson Ferencnek, akinek tevékenysége idején benyújtotta a község a szükséges pályázatokat. A szakmai segítségért pedig elsősorban Ján Rajtár régészt és Sipos Anna néprajzkutatót illeti köszönet.” Ján Rajtár, aki napjainkban az izsai ásatásokat vezeti, rámutatott: Szlovákiában csupán Oroszváron (Gerulata) és Izsán (Kelemantia, vagy ahogyan a helyiek elnevezték: Leányvár) találhatók római kori leletek. Ez utóbbi egyedisége abban rejlik, hogy a Duna bal partján helyezkedik el; az előretolt helyőrség a 2–3. században a Duna túlpartján levő Brigetio tábort védte. A most megnyílt kiállítás a szakember szavai szerint kiváló lehetőséget nyújt egyrészt a leányvári leletek, másrészt a helyőrség életének bemutatására. Az ünnepségen megemlékeztek az izsai születésű Tóth-Kurucz Jánosról, az ő nevéhez fűződik a leányvári ásatások kezdete a múlt század elején; a római kori tárlat az ő munkásságának egy szeletét is bemutatja, eredeti kéziratokkal, személyes tárgyakkal. Az épület falán elhelyezett márványtábla tanúsága szerint az intézményt az ő emlékének ajánlotta fel a község.

Sipos Anna, a múzeum néprajzi részlegének forgatókönyvírója köszönetet mondott a helybelieknek a tárgyak felajánlásáért, azért a bizalomért, amellyel féltett kincseiket a múzeumra bízták. A kiállítás összeállításában nagy segítséget nyújtott a Duna Menti Múzeum, számos tárgy annak gyűjteményéből származik, ahogyan a római kori kiállítás több darabja is. A néprajzi tárlat a használati és liturgikus tárgyak mellett a helyi hímzőipar történetét is bemutatja, amely a szomszédos Hetényből terjedt át Izsára a 19. század végén. A látogatók szemet gyönyörködtető, toledó hímzéssel és azsúrozással készült darabokat csodálhatnak meg. Három időszaki tárlat is látható az épületben: a tervező-építész, Litomericky Nándor munkáit bemutató panelkiállítás, Soós Csilla ólomüveg és tűzzománc tárgyai, valamint Fero Jablonovský karikaturista rajzai.

A Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeum megépítéséhez szükséges anyagiakat a magyarországi Almásfüzítővel közös uniós pályázati forrásnak köszönhetően sikerült előteremtenie a községnek. Mindez azonban csak az első lépés, a jövőben – újabb pályázatok által – a múzeum szakmai részét is fejleszteni szeretnék, kutatóműhelyek kialakításával és a tárlat anyagának bővítésével.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Mitrovits Miklós

Lengyelország számára ez a háború olyan, mintha Oroszország őket támadta volna meg – Interjú Mitrovits Miklós történésszel, polonistával

Prékop Mária

Tanítani itt húzós művészet

Boris Kollár

További osztogatásra készül a kormány

időjárás meleg

Hétfőn beüt az igazi kánikula – másodfokúra emelik a hőségriasztást

Milák2022.100p

Milák Kristóf: Elégedett vagyok a saját teljesítményemmel

Djoko

Rajt Wimbledonban, oroszok, fehéroroszok és ranglistapontok nélkül

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.