Régió

Kassán mutatnák be a vizsolyi bibliát

Kassa | Október elején írta alá a Kassai Állami Tudományos Könyvtár és a Vizsolyi Református Egyházközösség vezetése azt a szerződést, mely A magyar irodalom egyedülálló darabja – a vizsolyi biblia Kassán nevű projekt megvalósításáról szól. Ennek köszönhetően a közeljövőben Kassán is kiállítanák és bemutatnák a vizsolyi biblia egy eredeti példányát.
author
Németi Róbert

2020. október 22. 16:00

vizsolyi biblia
Szeghy András, a könyvtár munkatársa az értékes bibliával. - Németi Róbert felvételei

Zdenka Bencúrová, a Kassai Állami Tudományos Könyvtár szóvivője elmondta, a projektet a Kisprojekt Alap támogatja, melyet az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési program keretében valósítanak meg. A Kisprojekt Alap a kisebb léptékű együttműködési projektek regionális szintű támogatásának az eszköze, melynek fő célja a határ menti régiók társadalmi kohéziójának megerősítése a helyi szintű együttműködés előmozdításával, illetve a határ mindkét oldalán működő intézmények közötti hosszú távú együttműködés javítása.

Szeghy András, a könyvtár munkatársa az értékes bibliával

Zdenka Bencúrová lapunknak elmondta, az állami és az egyházi szervezetek, amelyek mindkét nemzet írásbeli kulturális örökségének védelme, megőrzése és tudatosságának terjesztése terén tevékenykednek, ezzel a projekttel megkezdik a határokon átnyúló partnerségüket.

„A vizsolyi biblia Kassánˮ projekt összesen 58 696 eurónak megfelelő támogatást kap. Magyarország Hungarikum Bizottsága a magyarországi kulturális emlékek legmagasabb kategóriájába sorolta be a bibliát. Ennek a nyomtatványnak egy példánya a Vizsolyi Református Egyházközösség tulajdonában van. A Kassai Állami Tudományos Könyvtár gyűjteményében ennek a ritka könyvnek két eredeti darabja található, amelyet eddig nyilvánosan még sohasem mutattak be. A kassai és szlovákiai nagyközönségnek, de a helyi magyar közösségnek – beleértve a történészeket és tudósokat – nincs információjuk a Biblia Kassán található példányairól. Ezen a helyzeten egy közös projekttel szeretnénk változtatniˮ – közölte lapunkkal Bencúrová.

Szeghy András, a könyvtár munkatársa az értékes bibliával

Mint kiderült, a projekt célja a határokon átnyúló tapasztalatcsere támogatása az egyedülálló írott kulturális örökség, azaz a 16. századi vizsolyi biblia, más néven a Károli-biblia megőrzése és népszerűsítése érdekében.

„A Kisprojekt Alap keretében történő pénzügyi hozzájárulásról szóló megállapodások ünnepélyes aláírása és átadása 2020. október 12-én valósult meg Kassa megye önkormányzatának épületében. A bibliaprojekttel kapcsolatos terv az, hogy kibővítsük a kassai lakosok és a város látogatóinak szabadidős tevékenységeit egy, a kassai bibliáról szóló állandó kiállítás létrehozásával. A projekt eredményei hozzájárulnak a Kassától mindössze 45 kilométerre fekvő Vizsoly községben a vizsolyi biblia már létező kiállításának színvonalasabbá tételéhezˮ – informálta lapunkat Darina Kožuchová, a Kassai Állami Tudományos Könyvtár igazgatója.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fogaskerekek

Csúcsra ért a transzatlanti egység?

onkológia k

Fél évet is várhatnak a rákbetegek a kezelésre Szlovákiában

Érsekújvár

Óriáskoszorú ünnepi megszentelése Érsekújvárban (VIDEÓK)

remišová k

Remišová: Az orvosok béremelésével a betegellátás minőségének is javulnia kell

pénz euró

Káoszt okozhat a szülői nyugdíjbónusz

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.