Kassán mutatnák be a vizsolyi bibliát

vizsolyi biblia
Kassa |

Október elején írta alá a Kassai Állami Tudományos Könyvtár és a Vizsolyi Református Egyházközösség vezetése azt a szerződést, mely A magyar irodalom egyedülálló darabja – a vizsolyi biblia Kassán nevű projekt megvalósításáról szól. Ennek köszönhetően a közeljövőben Kassán is kiállítanák és bemutatnák a vizsolyi biblia egy eredeti példányát.

Zdenka Bencúrová, a Kassai Állami Tudományos Könyvtár szóvivője elmondta, a projektet a Kisprojekt Alap támogatja, melyet az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési program keretében valósítanak meg. A Kisprojekt Alap a kisebb léptékű együttműködési projektek regionális szintű támogatásának az eszköze, melynek fő célja a határ menti régiók társadalmi kohéziójának megerősítése a helyi szintű együttműködés előmozdításával, illetve a határ mindkét oldalán működő intézmények közötti hosszú távú együttműködés javítása.

Zdenka Bencúrová lapunknak elmondta, az állami és az egyházi szervezetek, amelyek mindkét nemzet írásbeli kulturális örökségének védelme, megőrzése és tudatosságának terjesztése terén tevékenykednek, ezzel a projekttel megkezdik a határokon átnyúló partnerségüket.

„A vizsolyi biblia Kassánˮ projekt összesen 58 696 eurónak megfelelő támogatást kap. Magyarország Hungarikum Bizottsága a magyarországi kulturális emlékek legmagasabb kategóriájába sorolta be a bibliát. Ennek a nyomtatványnak egy példánya a Vizsolyi Református Egyházközösség tulajdonában van. A Kassai Állami Tudományos Könyvtár gyűjteményében ennek a ritka könyvnek két eredeti darabja található, amelyet eddig nyilvánosan még sohasem mutattak be. A kassai és szlovákiai nagyközönségnek, de a helyi magyar közösségnek – beleértve a történészeket és tudósokat – nincs információjuk a Biblia Kassán található példányairól. Ezen a helyzeten egy közös projekttel szeretnénk változtatniˮ – közölte lapunkkal Bencúrová.

Mint kiderült, a projekt célja a határokon átnyúló tapasztalatcsere támogatása az egyedülálló írott kulturális örökség, azaz a 16. századi vizsolyi biblia, más néven a Károli-biblia megőrzése és népszerűsítése érdekében.

„A Kisprojekt Alap keretében történő pénzügyi hozzájárulásról szóló megállapodások ünnepélyes aláírása és átadása 2020. október 12-én valósult meg Kassa megye önkormányzatának épületében. A bibliaprojekttel kapcsolatos terv az, hogy kibővítsük a kassai lakosok és a város látogatóinak szabadidős tevékenységeit egy, a kassai bibliáról szóló állandó kiállítás létrehozásával. A projekt eredményei hozzájárulnak a Kassától mindössze 45 kilométerre fekvő Vizsoly községben a vizsolyi biblia már létező kiállításának színvonalasabbá tételéhezˮ – informálta lapunkat Darina Kožuchová, a Kassai Állami Tudományos Könyvtár igazgatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?