Régió

Jubiláltak a nagymegyeri néptáncegyüttesek (FOTÓK)

Nagymegyer | A Megyer Táncegyüttes fennállásának 25., valamint a Kis Megyer és a Csilizke Gyermek Néptáncegyüttes megalakulásának 15. évfordulóját ünnepelték a helyi kultúrházban.
author
Kürthy Judit

2022. november 23. 17:45

25 év elteltével is töretlen lelkesedéssel készítik műsoraikat (A szerző felvétele)
25 év elteltével is töretlen lelkesedéssel készítik műsoraikat (A szerző felvétele)

A kétnapos rendezvény a Megyer Táncegyüttes Fordulj, Rózsám, kereken című műsorával kezdődött, majd Korpás Éva és zenekara következett. Másnap a Kis Megyer és a Csilizke gyermek néptáncegyüttes Helyet, helyet nekünk is című műsorukat adták elő, majd a Megyer Táncegyüttes mutatta be az Itt-Ott-Hon című előadást. A rendezvénysorozat alatt Németh Dénes és zenekara, valamint a Pósfa zenekar kísérte a táncosokat, a rendezvény zárásaként táncházzal várták szórakozni vágyókat. Az előadások a két napon, témájukat tekintve is teljesen eltértek egymástól. Az évtizedes munkásságáért az idén polgármesteri díjjal jutalmazott Mészáros Magdi, a Megyer Táncegyüttes vezetője, az esemény főszervezője elmondta, hogy nagyon büszke az eddigi 25, valamint a 15 évre és mindazokra, akikkel együtt állhat a színpadon.

A jubileumi műsorral egy év alatt készültünk el, intenzívebben szeptember óta próbálunk, szinte minden nap és hétvégén. Mi elsősorban közösséget próbálunk építeni, nem csoportot. A közösség pedig arról szól, hogy egy nagy család vagyunk.

– mondta Mészáros Magdi. Az együttes volt tagjai is meghívást kaptak a jubileumi rendezvényre, akiknek a rendezvény végén oklevéllel mondtak köszönetet eddigi közös munkáért. 

A Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Minősítő Gáláján 2022. október 22-én Komáromban Nívódíjjal jutalmaztak a Kis Megyer és Csilizke gyermek  néptáncegyütteseket (A szerző felvétele)
A Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Minősítő Gáláján 2022. október 22-én Komáromban Nívódíjjal jutalmaztak a Kis Megyer és Csilizke gyermek  néptáncegyütteseket (A szerző felvétele)

A Megyer Táncegyüttes alapítása Miklós György nevéhez fűződik. Elsődleges céljuk 25 évvel ezelőtt a magyar kultúra ápolása, hagyományainak felelevenítése volt.

A csoport első egész estét betöltő műsorát 1999. június 29-én adta. Az ötödik évfordulójukat már sokkal nagyobb létszámmal ünnepelték a Rimaszombat felől fújdogáló szellő című műsorukkal.

– mondta köszöntő beszédében Zakál Gyula, aki a kétnapos rendezvényt konferálta.

2007-ben frissíteni kellett. A táncosok rájöttek, hogy ha nem lesz utánpótlás, nem tudják kinek továbbadni tudásukat. Így jött létre a Csilizke és a Kis Megyer gyermek néptáncegyüttes. Az utóbbi években a csoport létszáma hatalmasra duzzadt.

– tette hozzá Zakál Gyula. Holényi Gergő leköszönő polgármester is méltatta az együttest.

Szeretnék köszönetet mondani Mészáros Magdinak, aki a néptánc és a népzene iránti szeretetét vírusként ragasztja rá a többiekre, a város lakóira, a gyerekekre és a szülőkre. Ez teszi lehetővé, hogy ezekben az együttesekben immáron több, mint százan táncolnak. Több mint három kontinensen, több tíz országon keresztül, több száz városba viszik tovább Nagymegyer jó hírét.

– mondta a polgármester.

Mészáros Magdi a legkisebb tanítványokkal, akik csak idén szeptembertől ismerkednek a néptánccal (A szerző felvétele)
Mészáros Magdi a legkisebb tanítványokkal, akik csak idén szeptembertől ismerkednek a néptánccal (A szerző felvétele)

Csicsay Földes Éva, a Janiga József Művészeti Alapiskola igazgatója is megköszönte beszédében az alapítók és Mészáros Magdi munkásságát.

A jelenleg ünnepelt 15, illetve 25 esztendő is nagy mértékben Magdi személyiségének és életfelfogásának köszönhető. Ezek megnyilvánulása az a módszer is, mellyel az érdeklődő gyerekekkel megszeretteti a népi kultúrát. Azzal ugyanis, hogy a néptáncot élővé teszi a gyerekek számára és nem csupán koreografált színpadi produkciót tanít nekik, eléri, hogy a néptánc a növendékei életformájának részévé váljon. Úgy vélem, néptáncegyüttesünk sikerének kulcsa az a magas szintű pedagógiai hozzáállás, mely Magdi munkáját áthatja. Mi, akik kisebbségi nemzetként élünk ebben az országban, nagyon jól tudjuk, mennyire fontos, hogy legyen az életünkben egy stabil, nemzeti kultúrán alapuló értékrend, melyhez mindig visszanyúlhatunk, melyből erőt meríthetünk. Ez az összetartás elengedhetetlen volt ahhoz is, hogy a Kis Megyer és Csilizke gyermek néptáncegyüttes olyan előadást tudjon színpadra vinni, amelyet a Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Minősítő Gáláján október 22-én Komáromban Nívódíjjal jutalmaztak.

– emelte ki Csicsay Földes Éva.

Az élő zene és a dinamikus táncmozdulatok elvarázsolták a közönséget (A szerző felvétele)
Az élő zene és a dinamikus táncmozdulatok elvarázsolták a közönséget (A szerző felvétele)

A Megyer Táncegyüttes Itt-Ott-Hon című előadását az idén 75. éve történt kitelepítések ihlették, melynek koreográfiáját és színpadi előkészítését Dobsa Tamás, a Népművészet Ifjú Mestere-díj kitüntetettje készítette.

Itt-Ott-Hon című előadás a három kitelepített nemzetiség, a svábok, a székelyek és a felvidékiek együttéléséről szól (A szerző felvétele)
Itt-Ott-Hon című előadás a három kitelepített nemzetiség, a svábok, a székelyek és a felvidékiek együttéléséről szól (A szerző felvétele)

A kétnapos rendezvényen bemutatott előadásokat vastapssal és hangos éljenzéssel jutalmazta a közönség. Az ünnepi alkalomra készített két nagy csokitorta is helyet kapott végül a színpadon. Volt, aki könnyezve mondott hálát Mészáros Magdinak a gyerekekkel való állhatatos, kitartó munkáért, a táncegyüttesekkel elért sikerekért és töretlen lelkesedéséért, odaadásáért.

Galéria
(A szerző felvétele)
(A szerző felvétele)
(A szerző felvétele)
(A szerző felvétele)
+43
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az Új Szó-stúdió vendégei (balról): Dudás Tamás, a Páneurópai Egyetem Gazdasági Karának dékánja és Gál Zsolt politológus, közgazdász, a pozsonyi Comenius Egyetem Politológiai Tanszékének oktatója (Miroslav Mikas felvétele)

Új Szó-stúdió: ki okozza az inflációt, Moszkva vagy Brüsszel?

alapok

Befektetők kontra infláció: már csak a részvény- és ingatlanalapok segíthetnek

parlament k

Ipsos: A koalícióból való kilépése óta csökken az SaS népszerűsége

vonatbaleset

Még nem végeztek a komáromi vasúti baleset következményeinek felszámolásával

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Mérd fel a tudásod ezzel a 8 kérdéssel!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.