Jövőre is három osztályt indítanak

A játszóházzal egybekötött beíratási rendezvényt idén közel 150-en látogatták meg (A szerző felvétele)
Nagymegyer |

Három elsős osztállyal tervezi a 2024/2025-ös tanévkezdést a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola. A hivatalos számok szerint eddig összesen 67 kisgyermeket írattak be szüleik. A magyar tannyelvű alapiskola április elején tartotta meg nyílt nappal egybekötött beíratási rendezvényét.

A beiratkozási program minden évben hasonlóan, rendszerint egy módszertani gyűléssel indul, ahová meghívják a helyi magyar és szlovák tannyelvű, illetve az egyházi óvodák igazgatóit és visszatekintenek az előző év tapasztalataira, majd megvitatják a következő tanítási év kezdetét is. 

“Megbeszéljük, hogy mi lesz a következő közös program. Amivel nyitni szoktunk, az decemberben a Hajrá Bartókosok! sportdélelőtt, ahová minden intézményből meghívjuk a nagycsoportos óvodásokat és egy közös sportdélelőttöt tartunk az elsősökkel. Majd a kilencedik, a végzős évfolyam vendégül látja őket, kultúrműsort adnak nekik, ami legutóbb egy fergeteges táncházba torkollott a végén, ebédre pedig minden csoport szépen visszasétált a maga óvodájába”

 – tudtuk meg Csepi Katalintól, az alapiskola megbízott igazgatójától.

Kedves szokás, hogy az alapiskola első diákjai készítenek egy-egy meghívót az egyes óvodák nagycsoportosainak a játszóházzal egybekötött beiratkozásukra, majd elmennek és átadják nekik az óvodákban, ahol a gyerekek már várják őket. Ugyanezen napokon délután pedig az iskola vezetősége és pedagógusai látogatják meg azt az óvodát egy szülői értekezlet keretében, ahol a gyerekek délelőtt voltak. 

“Ez nagyon jól tud kapcsolódni a délelőtti meghíváshoz. Megköszönjük az együttműködést és hogy teret adtak nekünk, majd egy kötetlen beszélgetés keretében a szülők kérdéseire is választ adunk. Évente kiadják az Elsős leszek füzetet, melyet ilyenkor kiosztunk nekik. Ez tartalmazza a szakkörök teljes kínálatát, hogy milyen felszereltségű az intézmény és azt is, hogy milyen napirend szerint élik hétköznapjaikat a gyerekek”

 – tette hozzá az igazgató. Ezeken az alkalmakon elmondják azt is, hogy milyen testi és szellemi fejlettségnek jó megfelelnie egy elsősnek az iskolakezdéskor. Ilyenkor még fél év áll a szülők rendelkezésükre, hogy ezeken, ha szükséges, alakítsanak. Idén először vezették be az értekezleteken az interaktív tábla használatát, a legfontosabb tudnivalókról előadást készítettek. 

„Egy ilyen találkozás sokat segít azoknak a szülőknek, akik még mindig gondolkodnak azon, hogy vajon beíratják-e már gyereküket az iskolába, vagy inkább halasztást kérjenek”

 – húzta alá.

A szintetizátor mellett a harmonikát is kipróbálhatták a gyerekek (Forrás: Janiga József Művészeti Alapiskola)

A beiratkozás napja április 6-án volt az Bartók Béla Alapiskolában. Egyelőre közel 70 gyermeket írattak be szüleik, de páran biztosan halasztanak. Céljuk az, hogy három osztályt nyissanak. 

“Van egy jövőképünk. Az elsősök képezik iskolánk alapját, belőlük indul ki életpályánk, tőlük függ, hogy mennyi gyereket tudunk tanítani. Természetesen van olyan év is, amikor gyengébb a jelentkezők létszáma, 10 évre visszatekintve volt két olyan évünk is, amikor csak két elsős osztályt tudtunk nyitni. Azóta már szépen megemelkedett a létszám és abban bízunk, hogy jövőre is három 20 fős osztályt nyithatunk”

 – mondta el. A tavalyi évhez viszonyítva valamennyivel többen jelentkeztek az iskolába, ennek oka lehet, hogy akkor több volt a halasztás és akik akkor nem jöttek, most biztosan megkezdik a következő iskolai tanévet.

A játszóházzal egybekötött beiratkozás alkalmával az összes osztályterem játszóházzá alakult. A napközis nevelőktől kezdve az 1-4. osztályos pedagóguskar, valamint az asszisztensek is aktívan részt vettek a rendezvényen. 

“Minden évben nagyon tarka ez a nap, a gyerekek megtalálják magukat az alkotásban, fejlesztő, kézműves feladatokkal és interaktív foglalkozásokkal készülünk nekik. Újdonság volt idén, hogy a Janiga József Művészeti Alapiskolával együttműködtünk. Egy táncházat terveztünk, ám ez sajnos nem valósult meg, mert a táncosok épp külföldön léptek fel. Majd Csicsay Földes Éva, a művészeti iskola igazgatója keresett fel azzal az ötlettel, hogy mi lenne, ha a pedagógusaik csatlakoznának hozzánk hangszereikkel, így végül egy hangszerbemutatóval egészült ki az aznapi kínálatunk”

 – részletezte Csepi Katalin. A játékos foglalkozások mellett ritmusgyakorlatokat végeztek a gyerekekkel, énekeltek és kipróbálhatták a hangszereket is. A művészeti iskola az óvodás korú táncosok toborzása mellett pedagógusainak koncertjein keresztül mutatja be tudását a gyerekeknek. Ezeket a koncerteket viszont a szülők többnyire nem látják, ugyanis az alapiskola diákjai, illetve az óvodások nevelőik kíséretében, napközben vesznek részt rajtuk. A Bartók Béla Alapiskola beíratására közel 150-en jöttek el, ugyanis a gyerekhez a szülők mellett több esetben a nagyszülők is, a kisebb és nagyobb testvérek is csatlakoztak.

A Bartók Béla Alapiskola és Janiga József Művészeti Alapiskola résztvevő pedagógusai (Forrás: Janiga József Művészeti Alapiskola)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?