Régió

Jótékonysági képaukció a lévai Barsi Múzeumban

Léva | Hátrányos helyzetű családok és szerény nyugdíjból élők támogatására rendeznek jótékonysági árverést a lévai Barsi Múzeum Kapitány-házában. A december 1-jén bemutatott olajfestményeket, akvarelleket, grafikákat december 8-án bocsátják árverésre, idén 29 hazai és külföldi művész 55 alkotása közül válogathatnak az érdeklődők.
Száz Ildikó

2013. december 3. 09:53

A kiállítás vasárnapi megnyitóján részt vettek a képzőművészek is, a képek egységes kikiáltási ára 40 euró. Beáta Vrábelová Léva alpolgármestere a megnyitón elmondta, az elmúlt években 195 kép talált gazdára és 13 738 euróval támogatták a lévai és régióbeli rászorulókat. „A társadalom érettségéről tanúskodik, ha észrevesszük a szükséget szenvedőket, és közös összefogással próbáljuk elviselhetőbbé tenni az életüket“ – hangsúlyozta František Šebej parlamenti képviselő és pszichológus az adakozás fontosságáról. 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"129910","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"421","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
A lévai kiállítás és jótékonysági árverés szervezője, koordinátora Novák Margaréta régész és Tolnai Csaba helytörténész. „Hét évvel ezelőtt Zselízről indult a kezdeményezés, Kanyuk József festő ötlete alapján, az eladott képzőművészeti alkotások árából a zselízi rászorulóknak igyekeztek szebbé, emberhez méltóbbá tenni a karácsonyi ünnepeket. A képaukció negyedik évfolyamát már Léván, a Barsi Múzeum kiállítótermében rendeztük meg. Tavaly több mint 3 ezer eurót gyűjtöttünk össze“ – tájékoztatott Novák Margaréta. Zselízen korábban a városi hivatal szociális osztályának a dolgozóitól kaptak a szervezők tanácsot, hogy kit támogassanak. Léván és annak környékén elsősorban azokat a társadalom peremén élő embereket segítik, akikre a közelükben élő lakosok, szomszédok, vagy pedagógusok hívták fel a szervezők figyelmét.  A képzőművészeti alkotások eladásából befolyt összegből pénzadományt és élelmiszerutalványt osztanak szét ebben az évben körülbelül 15-20 család között. Zselízről Vladimir Rúfus és Kanyuk József minden évben hozzájárulnak egy-egy alkotással a rendezvény sikeréhez. 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"129911","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"322","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
A Barsi Múzeumban megtekinthetik ezen a héten az esztergomi Bangó Miklós és a párkányi Lábik János akvarelljeit, vagy Écsi Laura viasztechnikával készült őszi képét. A budapesti Major Zsuzsanna grafikái mellett, helyet kapnak a kesztölci születésű Nyilasi Tibor akvarelljei, és itt láthatók a lévai múzeum munkatársának, Peter Plevának az olajfestményei, melyeken Léva szépségei elevenednek meg. Az egyik legfiatalabb kiállító Torma István zselízi gimnazista.      
 
Önnek ajánljuk

Kizárt, hogy a Dron szennyezi a levegőt – állítja a gumifeldolgozó vezetése

Megújul a vágsellyei állomás

Liverpool–Arsenal rangadó a tévében

Gál nem akarja akadályozni a nyomozást, nem nyilatkozik Jankovská ügyében

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

A „megaboldog” Gelle óriásit hajrázott a szülinapján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?