Régió

Izolálva a csallóközi fertőzöttek

Dunaszerdahely/ Nagymegyer/ Csallóközkürt | A hét végén három új koronavírus fertőzöttet regisztráltak a Dunaszerdahelyi járásban. A városok vezetői a felelősségteljes viselkedés szükségességét hangsúlyozzák.
Kiss Bartalos Éva

2020. március 23. 20:00

benzinkút
- A szerző felvétele

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja honlapján található tájékoztatás szerint jelenleg összesen hét fertőzöttről tudnak a járásban, a vörösmajori (Hviezdoslavov) egy, és a somorjai három beteg után Dunaszerdahelyen, Csallóközkürtön és Nagymegyeren is megjelent a vírus, mindhárom településen egy-egy lakos tesztje lett pozitív. Nagymegyer önkormányzata két fertőzöttről tájékoztat a közösségi portálon.

Robotka Rozália a Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal igazgatója azonban cáfolta ezt, és megerősítette a hivatalos információkat, amelyek szerint a három településen egy-egy esetet regisztráltak. Mindegyiküket izolálták, felvették a kapcsolatot a velük érintkező személyekkel is, a közegészségügyi hivatal felügyeli az óvintézkedések betartását, az adatvédelem és a betegek jogainak tiszteletben tartása miatt az önkormányzatok sem kaptak bővebb tájékoztatást.

„A helyi válságstábnak szüksége lenne bizonyos adatokra, de az adatvédelem miatt nem azonosíthatók azok a személyek, akik karanténban vannak, illetve azok, akik fertőzöttek. Sok a kérdőjel, ami miatt nehéz ebben az esetben döntést hozni” – nyilatkozta Hájos Zoltán Dunaszerdahely polgármestere.

A járási székhelyen egyelőre nem számolnak további rendelkezésekkel. „Természetesen minden a helyzet alakulásától függ. Ha tömeges méreteket öltene a fertőzés, akkor a regionális közegészségügyi hivatallal, valamint a kórházzal közösen kezelnénk a helyzetet” – közölte Hájos Zoltán, aki a város honlapján közzétett nyilatkozatban a felelősségteljes, emberséges és szolidáris hozzáállás fontosságát is hangsúlyozta.  „Nem engedhetjük, hogy ez a tény spekulációkat szüljön a szóban forgó személy kilétét illetően, ellenségeskedést, egymással szembeni elítélést és hibáztatást váltson ki. Egyikünk sem lehet biztos benne, hogy az ő szervezetében nem lappang a koronavírus” – közölte a polgármester. Szavait Rabay Anikó, a szomszédos Csallóközkürt polgármestere is megerősítette.

„Tessék betartani az előírásokat, mindenki vigyázzon magára és úgy viselkedjen, hogy bárki fertőzött lehet” – nyilatkozta Rabay Anikó.

A polgármestertől megtudtuk, hogy a mintegy ezerháromszáz lakosú községben fegyelmezetten viselkednek az emberek. „Reggel elmennek üzletbe, délelőtt tízre kiürül a falu” – jellemezte a hétköznapokat a polgármester. Az önkormányzat itt is kézzel készített maszkokkal látta el azokat, akiknek szükségük volt a védőeszközökre.

Dunaszerdahely vezetése korábban kéréssel fordult a töltőállomások üzemeltetőihez, hogy függesszék fel az alkohol árusítását, ezzel is gátolják a fiatalok gyülekezését. „Nincs tudomásom arról, hogy eleget tettek volna a kérésnek, de a városi rendőrség erre is odafigyel” – zárta Hájos Zoltán. A városban tilos közterületen alkoholt fogyasztani.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Változatlanul előnyös pedagógushitel

Változatlanul előnyös pedagógushitel

Zuzana Čaputová

Čaputová: Fontos, hogy a szlovákok és a magyarok azt keressék, ami összeköti őket

Ivan Korčok
Frissítve

Korčok: Az MKP memoranduma nem segíti elő a szlovák-magyar jószomszédi viszonyt

A nemzeti összetartozást méltatták Trianon évfordulóján Párkányban

A nemzeti összetartozást méltatták Trianon évfordulóján Párkányban

pénz euró

Hasznos tudnivalók az állami kölcsönről és az ügyintézésről

Branislav Gröhling
Frissítve

Hozzájárul a tankönyvek árához az oktatási minisztérium

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.