Ismerje meg Pozsony magyar történelmét a Pozsonyi Kifli városnéző sétáin!

Pozsony |

<p>A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás idén Széchenyiről, a Prímási palotáról, 1848/49 pozsonyi mártírjairól és a rendszerváltás előtti Új Szó Pozsony-képéről is szervez ingyenes magyar nyelvű városnézést.&nbsp;Az első április 3-án lesz a boldog békeidők (1890&ndash;1914) épületeiről.</p>

Korábbi két, nagy sikerű túrája után Benyovszky Mánya Ágnes történész, író újabb „szeletet“ kínál a századfordulós Pozsonyból. Az érdeklődőket április 3-án, vasárnap 14 órára várják a Fő téri Roland-kúthoz. Megismerkedhetnek a Magyar Leszámítoló és Pénzváltó Bank épületével, és szó lesz a Pozsonyi I. Takarékpénztár tervezett, de el nem készült székházáról is. A Nyerges és a Lőrinckapu utcában több megálló vár a résztvevőkre, majd a vásárcsarnokról, a Kalapos utca egyes épületeiről, az Óvárosháza átépítéséről, a postapalotáról és a református templomról ugyancsak átfogó, a stílusjegyekre, érdekességekre is kiterjedő ismertetés hangzik el. A sétáról bővebb információkat itt és itt talál. 

A témában szlovák és magyar nyelvű szakmonográfiát (Arcképek és homlokzatok, Kalligram, 2015) is jegyző Benyovszky Mánya Ágnes ugyanebben a tárgykörben május 29-én is tart egy városnéző sétát. Akkor zömmel a volt Koronázási domb téren (Námestie Ľ. Štúra), a Grössling utca ma Medená néven ismert szakaszán, a nemrég megújult Öreg (egykori Ferenc József) híd környékén és a hajdani Baross Gábor utcában (ma Štúr utca) emelt korabeli épületeket veszi sorra. Erről itt tájékozódhat.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"224765","attributes":{"alt":"","author":"A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás archívuma","class":"media-image","height":"314","style":"width: 600px; height: 393px;","title":"Az egykori pozsonyi Baross Gábor utca (ma Štúr utca) 1898 körül ","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Pozsony mint téma az Új Szóban (19481989) címmel Korpás Árpád idegenvezető tart sétát április 30-án 14 órától. Azt elemzi, hogy milyen kép rajzolódott ki Pozsonyról a szocializmus évtizedeiben az egyetlen csehszlovákiai magyar napilap hasábjain. A városnézés a Pozsonyi Kifli új közösségi pontjának is számító, Lőrinckapu utca (Laurinská) 19-es szám alatti KÖZÉRT magyar könyvcseréldétől indul. Bővebb információ itt.

Június 11-én Hornyák István idegenvezető és újságíró vezetésével Pozsony egyik legszebb épületébe, a Prímási palota felfedezésére invitálják az érdeklődőket.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"224766","attributes":{"alt":"","author":"Forrás: GMB, C 1863, webumenia.sk","class":"media-image","height":"333","style":"width: 600px; height: 416px;","title":"A pozsonyi Prímási palota 1850 körül, Vincenz Reim képén ","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Október 1-jén – a XXX. Pozsonyi Városi Kulturális Napok keretében – Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából Korpás Árpád a „legnagyobb magyar” és Pozsony kapcsolatáról ad elő az óvárosi utcákat róva.

Október 6-án 13 órakor Brogyányi Mihály idegenvezető, helytörténész a Pozsonyi Magyar Intézet Védcölöp utcai (Palisády) épülete előtt várja mindazokat, akik az 1848/49-es forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos megtorlás pozsonyi vonatkozásairól szeretnének többet tudni. A séta a Kecskekapu utcai evangélikus temetőben ér véget azelőtt, hogy a hagyományos koszorúzás megkezdődik.

A sétákról részletesebb ismertetők is olvashatók a Pozsonyi Kifli honlapján: www.pozsonyikifli.sk

Partnerek: a Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya, a József Attila Ifjúsági Klub, a Selye János Klub, a Pozsonyban Dolgozó Magyarok csoportja és a Pozsonyi Magyar Intézet.

A rendezvények a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának anyagi támogatásával, a Kisebbségi Kultúrák 2016 Program keretében valósulnak meg.

A szlovák nyelvű tematikus sétákról az egyesület honlapján olvashatók előzetesek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!