Régió

Iskolabezárások a Csallóközben

Baka/ Csiliznyárad | Szeptemberben már nem csöngetnek be két dunaszerdahelyi járásbeli alapiskolában.
Kiss Bartalos Éva

2017. július 26. 21:09

Bakán a teljes szervezettségű, kilenc osztályos alapiskola, Csiliznyáradon a kisiskola zár be az alacsony diáklétszám és az egyre növekvő kiadások miatt. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének adatai szerint áprilisban 741 gyereket írattak be a dunaszerdahelyi járásbeli alapiskolákba. Az csak szeptemberben derül ki, hogy pontosan hány elsős kezdi meg a tanulmányait.
 
Bakán évek óta egyre kevesebb gyereket írattak be a helyi alapiskolába. A kétezres évek elején csaknem kétszáz gyerek látogatta az intézményt, idén júniusban azonban már csak 19 diák járt az iskolába, amely korábban felkerült az oktatási minisztérium veszélyeztetett iskolákat tartalmazó listájára. Bertalan György polgármester azt állítja, mindent megtettek az iskoláért, de figyelembe kell venniük a szülők döntését és mérlegelni, hogy az iskola megmentésével veszélybe sodorják-e a falu működését. A fejpénzrendszer miatt ugyanis egyre nagyobb összeggel kell hozzájárulni a fenntartó önkormányzatnak az iskola működéséhez. 
 
Alsó tagozatos lett volna, az sem maradt
„Tavasszal, a létszámot elemezve, a törvénnyel összhangban bejelentettük, hogy az intézményt alsó tagozatos iskolaként működtetnénk tovább, összevonva az 1–4. évfolyamokat. Kialakítottuk az iskolakörzeteket, hogy a szülők támogatást kérhessenek a gyerekek utaztatásra. A helyi szülők nyilatkozatban leszögezték, hogy továbbra is ide járatják a gyerekeket” – közölte a polgármester. Később azonban kiderült, hogy mégsem ragaszkodnak a bakai iskolához, egy gyerek maradt volna az intézményben. „Amikor a falu működését veszélyezteti az iskola fenntartása, akkor mérlegelni kell. Kiálltunk mellette, felújítottuk az épületet, folyamatban van a fűtési rendszer modernizációja. A kulturális programokból befolyt bevételt az iskolára fordítottuk”– szögezte le Bertalan György. Az iskola éves költségvetése mintegy 200 ezer euró, tavaly a község a költségvetésből közel 70 ezer euróval járult hozzá a működtetéshez. Bertalan György cáfolja azokat az állításokat, amelyek szerint az önkormányzat nem tett meg mindent az iskola további működtetéséért, úgy gondolja, ezek alaptalan vádak, és fontolgatja, hogy jogi útra tereli az ügyet. A polgármester elmondta, nehéz szívvel, de tudomásul vették a szülők döntését.
 
Csiliznyárad kis falu kisiskolával
A csiliznyáradi alapiskolába idén nyolc gyerek járt, öt folytatta volna a tanulmányait a következő tanévben, közülük két első osztályos. „A tizenhét iskolaköteles gyerek közül csak ötöt írattak ide. Nyolc gyerekkel is működtettük az iskolát, de a fejpénzes finanszírozás miatt nehéz állni a költségeket. Elgondolkodtunk azon, hogy öt diákkal megfelelően működhet-e az iskola” – mondta a polgármester. Idén négy elsős kezdhette volna meg a tanulmányait a nyáradi alapiskolában, de csak két gyereket írattak ide a szülők. Lukács Józseftől megtudtuk, hogy sokan inkább Bősre, vagy Csilizradványra viszik el a gyerekeket. Az iskola ezért bezárt, a pedagógusokat elbocsátották.
 
Az óvoda szinte telt házas
Míg az iskolában nincs elég gyerek, addig az óvoda szinte teljes létszámmal működik, tavaly 18, idén 16 gyerek látogatta. Lukács leszögezte, ha lesz rá igény, készek újra megnyitni az iskolát, ahova most egy óvodai osztályt költöztetnek. „Igyekszünk egy erős köteléket kialakítani az óvodában, hogy építsük a helyi közösséget” – magyarázta Lukács.
 
Nem vész el, csak átalakul?
Bakán és Csiliznyáradon sem maradnak üresen a tantermek. Mindkét községben közösségi célokra használnák a megüresedett épületeket, a helyi csoportok és szervezetek működhetnek az egykori alma materben. Bakán átköltöztetik a könyvtárat az iskola felújított szárnyába, és az óvoda továbbra is üzemel az épületben.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič a védőoltások kapcsán méltányolta az EB eddigi erőfeszítéseit

tesztelés dunaszerdahely

102 mintavételi helyen szűrnek a Dunaszerdahelyi járásban

Ismert márkák mögé bújnak a csalók

Kerülje ezeket a csaló e-shopokat! Mutatunk csaknem 90 oldalt, ahonnan ne rendeljen!

biztosítási ügynök

A járványt a szlovákiai biztosítók is megérzik

Mária Ribánszka

A rendőrség keresi ezt a galántai nőt

koronavírus-vakcina

Elkezdődött az oltás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.