Ipoly-híd: még idén beemelik a hídfőkre az acél főtartókat

A Colas Közlekedésépítő jelenleg Helembán, a szlovák oldali hídfő kivitelezésén dolgozik, tudatta a NIF
IPOLYDAMÁSD/HELEMBA |

A Helemba és Ipolydamásd közt épülő új Ipoly-hídon a magyar oldali hídfő vasszerelése jelenleg is zajlik, betonozásával az ütemezés szerint augusztus végére készülnek el – tudatta a NIF Zrt.

Július másodikán, Ipolydamásdon rakta le a Magyarország és Szlovákia közt épülő új Ipoly-híd alapkövét Szíjjártó Péter magyar és Andrej Doležal szlovák közlekedési miniszter. Azóta a hídon folyamatosan dolgoznak, a cölöpözési munkálatok mind a magyar, mind a szlovák oldalon lezajlottak. A magyar oldali hídfő vasszerelése jelenleg is zajlik, betonozása az ütemezés szerint augusztus végéig megtörténik –közölte lapunk megkeresésésre az uniós beruházás magyarországi vezető partnere, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. Kérdésünkre, hogy a koronavírus-járvány miatt van-e csúszás, a NIF úgy válaszolt, a teljesítési határidők egyelőre nincsenek veszélyben, de a heves esőzések következtében az Ipolyon levonuló árhullámok, valamint a magyar-szlovák határ átlépésének esetleges jövőbeli szigorítása nehezíthetik a munkafolyamatok előrehaladását.

2023 tavaszán nyitják meg a forgalom előtt

A Colas Közlekedésépítő jelenleg Helembán, a szlovák oldali hídfő kivitelezésén dolgozik, magyar oldalon pedig az Ipoly-hídhoz csatlakozó 12125 jelű út új nyomvonalán a töltésalapozás készült el, valamint egyes kapcsolódó közműkiváltási munkákat is befejeztek – tájékoztatott a jelenlegi helyzetről a NIF kommunikációs titkársága. Kérdésünkre, igaz-e, hogy a hídtest még idén decemberig elkészül, a NIF úgy reagált, az acélszerkezetű főtartókat a tervek szerint még az idei év folyamán beemelik a hídfőkre. A jelenlegi szerződés szerint az Ipoly-híd és a rácsatlakozó utak 2022. év végére műszakilag elkészülnek, ez után indulhat meg mindkét országban a forgalomba helyezési és használatbavételi eljárás. Tehát a híd megnyitása a forgalom számára leghamarabb 2023. tavaszán várható – közölte az Új Szóval a NIF Zrt.

A Helemba-Ipolydamásd közti híd uniós támogatással, az INTERREG programban készül Nyitra megye és a budapesti NIF Zrt. együttműködésében. A híd 58 méter hosszú lesz 54 méteres nyílással. 12 méter széles lesz a híd és kerékpárút is vezet majd át rajta. Magyarországi oldalon a hídhoz 540 méter hosszú bekötőút épül. A magyar külügyminiszter tájékoztatása szerint a kivitelezési költség 1,5 milliárd forint. A hídon 3,5 tonnát nem meghaladó járművek közlekedhetnek majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?